Friends – episodul pilot: Masa de weekend! Friends – episodul pilot: Masa de weekend!
Cum timpul alocat întâlnirilor cu prietenii parcă s-a decimat în ultimii ani, și asta din cauza stresului cotidian, a job-urilor prelungite și a tehnologiei,... Friends – episodul pilot: Masa de weekend!

Cum timpul alocat întâlnirilor cu prietenii parcă s-a decimat în ultimii ani, și asta din cauza stresului cotidian, a job-urilor prelungite și a tehnologiei, eu am găsit o variantă de compromis care să fie pe placul găștii în care sunt. O zi de weekend din lună ne retragem în bucătărie și… ne facem de cap. Cum? Vă spun imediat secretul … BONUS: rețeta de spătămâna asta!

Am un grup de prieteni colorat care se învârt în mai multe companii multinaționale al căror program îl știți, cu siguranță, și voi cum este în ziua de azi. De dimineața până seara, bineînțeles. Iar când ies de la job, de puține ori mai au chef de o bere, de o bârfă în oraș și mulți preferă să ajungă acasă, să facă o baie fierbinte și să se arunce în fotoliu cu o carte în mână, la laptop, butonând telefonul sau telecomanda de la televizor.

Ehh… Eu am reușit ca pe mulți dintre ei să îi conving să facem (prin rotație) un festin de weekend în care să gătim câteva rețete fistichii care ne trec prin cap și la care ne pune de acord cu câteva zile înainte. Zis și făcut. De obicei sâmbăta este ziua de bucătăreală la noi, iar după ce trecem pragul unui super(hyper)market de proximitate și după ce luăm pulsul pieței ne așezăm la „discuții”.

platou-branzeturi-2

Și nu vă gândiți că fetele trec la cratiță, iar bărbații stau la bere. Aici munca este colectivă, iar fiecare are câte o sarcina precisă. Munca în bucătărie este organizată ca într-un „kitchen” de masterchef :p Nu lipsește paharul de vin și platoul care să deschidă apetitul. În ansamblu este o zi în care chiar bârfim, vedem un film, nu uităm de telefonul mobil și … gătim.

Pentru că este prima dată când scriu de această experiență (dar nu o să fie ultima, pentru că am decis să transform totul într-un serial de rețețe și povești prietenești) am pus pe masă, printre altele, și o supă cremă de broccoli cu parmezan.

zanetti

Am ales să folosesc Parmigiano Reggiano de la Zanetti. Consistența sa este tare, cu o structură fin granulată, iar gustul său este cu atât mai picant cu cât branza este mai veche. Este extrem de apreciat datorită multiplelor sale posibilități de servire și asociere. Se asociază cu un vin de bună calitate, de preferință roșu, zic eu.

Revenind la supa crema, aceasta a ieșit perfect. Este delicioasă și poate să fie gata în mai puțin de 30 de minute! Cum am făcut? Simplu!

Ingredientele sunt pentru 4 porții (noi am fost 8 amici … așa că am dublat cantitatea)

1 pachet (1kg) de broccoli congelat sau proaspăt – este decizia voastră

2 linguri de ulei de masline

1 ceapă albă tocată mărunt

1 țelină tocată

3-4 căței de usturoi tocați

2 linguri de făină

2 căni supă de pui (sau supă de legume)

1 cană de lapte (am folosit lapte cu 3,5% grăsime)

1/2 cană parmezan ras

1/2 linguriță cimbru uscat

1/4 linguriță de piper negru (adăugați mai mult sau mai puțin … după gust)

1/4 linguriță de sare (adăugați mai mult sau mai puțin … după gust)

parmezan extra și un ardei iute (pentru ornat)

supa-crema-brocccoli-2

Preparare:

Broccoli se „aburește” conform instrucțiunilor de pe pachet dacă este congelat sau se fierbe timp de 15 – 17 minute dacă este proaspăt.

În timp ce broccoli dă în clocot, pune o tigaie înaltă (sau o crăticioară mai lată) pe aragaz, toarnă un strop de ulei în ea și lasă focul mediu.

Adaugă ceapa și țelina și prăjește-le timp de 3-5 minute, amestecând din când în când. Nu uita să adaugi usturoiul și să mai lași pe foc un minut suplimentar. Pune peste ele stocul de supă de pui, laptele, parmezanul și cimbrul și dă ochiul aragazului mic.

Condimentează cu sare și piper, folosind cantitățile sugerate (sau … mai mult sau mai puțin … după gust). Presară făina peste ele și amestecă din nou. Stinge focul când s-au călit suficient.

Scurge broccoli printr-o sită și pasează-l în blender alături de conținutul din tigaie. Supa crema de broccoli este gata și se servește (imediat) în boluri, cu parmezan garnisit suplimentar. O mai poți condimenta cu sare și piper, eventual cimbrisor și adăuga crutoane.

Poftă bună!

supa-crema-brocccoli-1

supa-crema-brocccoli-3

supa-crema-brocccoli-4

supa-crema-brocccoli-5

supa-crema-brocccoli-6

supa-crema-brocccoli-2

————————————————————————————————–

  • În următorul episod o să vă povestesc câte ceva din rețetele noastre cu fructe de mare!

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *