De ce trebuie să-ți protejezi datele personale la bordul unui “rent a car” De ce trebuie să-ți protejezi datele personale la bordul unui “rent a car”
Dacă obișnuiești să închiriezi mașini atunci când pleci în călătorii de business sau chiar în vacanță, apreciezi cu siguranță evoluția tehnologiei de la bordul... De ce trebuie să-ți protejezi datele personale la bordul unui “rent a car”

Dacă obișnuiești să închiriezi mașini atunci când pleci în călătorii de business sau chiar în vacanță, apreciezi cu siguranță evoluția tehnologiei de la bordul acestora. Totuși, dincolo de numeroasele avantaje ce țin de flexibilitate și economie de timp, sunt câteva aspecte legate de securitate și privacy de care trebuie să ții cont atunci când conduci o mașină închiriată.  Având în vedere noile tehnologii, confortul sporește odată cu riscurile pe care ți le asumi atunci când te conectezi la bordul ultra-tehnologizat al unei mașini închiriate.

În continuare, Magrenta povesteste care sunt pericolele reale, cum le poți preveni și la ce măsuri de siguranță ar trebui să apelezi de fiecare dată când te conectezi la gadgeturi străine.

driving-around-the-world

Avantajele conectării la bordul mașinii

Avantajele sistemului Bluetooth în interiorul mașinii pe care o conduci îți oferă numeroase avantaje. Îl poți folosi pentru apelare hands-free de la bordul mașinii, conducând fără ai atenție distrasă, vorbind la telefon în același timp sau ascultând muzica preferată. De asemenea, poți folosi GPS-ul și poți înregistra comenzi vocale încărcându-ți telefonul în același timp. Sună destul de bine, așa-i? Însă, toate aceste avantaje vin cu un preț pe care trebuie să-l ai în vedere.

Ce riști atunci când te conectezi la un rent a car

Datele cu caracter personal care rămân stocate în sistemul de bord al mașinii sunt un potențial pericol și pot fi subiectul furtului de date sensibile.

driving-connected-cars

Atunci când te afli la volanul unei mașini închiriate, pe lângă toate avantajele noilor tehnologii, riști ca propriile date sensibile să fie stocate de către sistemul inteligent de bord al mașinii.

Pentru că timpul este limitat și niciodată nu ai răbdare să introduci manual diverse numere sau adrese, computerul de bord stochează aceste informații pentru tine. Astfel, le vei avea la îndemână pentru următoarea reconectare.

Problema apare atunci când nu îți ștergi istoricul și datele personale stocate în sistemul de bord. Acesta le stochează pe o perioada nedeterminată, fiind la îndemâna oricui folosește rent a car-ul. Astfel, riști să îți fie furate parolele, informațiile legate de rutele parcurse și locațiile vizitate sau îți pot fi hăcuite dispozitivele de închidere/deschidere ale mașinii.

Ce date pot rămâne stocate în sistemul de bord al rent a car-ului

Datele pe care diverse sisteme foarte practice le pot stoca pentru a-ți ușura munca sunt:

 • numele dispozitivului pe care îl folosești
 • numărul tău de telefon, agenda telefonică și jurnalul de apeluri
 • mesajele trimise/primite
 • traseele și destinațiile înregistrate prin GPS

navigation-car-drive-road

Cum protejezi datele personale la bordul mașinii închiriate?

În mediul online, foarte mulți oameni folosesc măsuri de precauție și se gândesc în mod activ la pericolele generate de hacking. Cu toate astea, foarte rar se întâmplă același lucru cu grija pentru informațiile stocate în sistemul unei mașini de închiriat.

Magrenta a făcut o listă de sfaturi utile pentru tine și situațiile în care te conectezi la bordul unei mașini de închiriat cu un sistem de informare ultra-tehnologizat, căci în ziua de azi este foarte important să ai control total asupra informațiilor pe care le faci publice.

 • Consideră opțiunea unui kit audio Bluetooth. Dacă nu vrei să renunți la comoditățile pe care ți le oferă sistemul de bord, această opțiune îți va fi cu adevărat utilă.
 • Evită folosirea porturilor USB ale mașinii pentru încărcarea telefonului și folosește adaptoare externe sau portul pentru brichetă al mașinii.
 • Evită introducerea coordonatelor exacte ale adreselor pe care le frecventezi, mai ales atunci când folosești GPS-ul mașinii. Ia-ți ca punct de reper o intersecție apropiată.
 • Șterge istoricul rutelor pe care le-ai urmat. Mergi la meniul de setări și șterge istoricul ultimelor locații.
 • Înainte să returnezi mașina, întotdeauna șterge datele din sistemul de bord. Accesează meniul de setări și să identifică numele device-ului tău. Alege opțiunea ”Șterge” și îndepărtează-l din lista cu device-uri partajate prin Bluetooth.
 • Limitează accesul sistemului de bord al mașinii și personalizează accesul în funcție de aplicație. Astfel, vei putea asculta muzică din playlistul personal, restricționând accesul la agenda telefonică, jurnalul de apeluri sau mesajele primite sau trimise.

Ștergerea informațiilor personale din sistemul de bord al mașinii

Nu trebuie să fii un savant al tehnologiei pentru a te feri de furtul de informație. Ștergerea datelor cu caracter sensibil se poate face foarte rapid te poate scăpa de o mulțime de nelăceri. Iată ce trebuie să faci:

 • Accesează meniul cu setări. Acolo vei găsi o listă cu device-uri anterior conectate. Dacă cei care au mai folosit mașina respectivă în trecut nu și-au șters informațiile, cu siguranță vor fi pe acea listă.
 • Găsește numele device-ului de pe care te-ai conectat și șterge-l. Astfel, vor dispărea și toate apelurile făcute sau primite, precum și agenda telefonică, mesajele persoanel etc.
 • Revino la setările din fabrică. Această opțiune este utilă și pentru smartphone-ul tău care va funcționa mult mai bine după un reset.
 • Loghează-te în conturile tale de pe rețelele sociale și anulează sau personalizează privilegiile sistemului de bord al mașinii asupra device-ului tău. Tot ce trebuie să faci este să mergi la Setări și Apps (Aplicații).
 • Șterge istoricul traseelor pe care le-ai făcut. Dacă ai folosit GPS-ul mașinii închiriate sau Google Maps conectat la sistemul de bord, caută meniul de setări și șterge destinațiile și rutele înregistrate.

momondo_cauta-pretutindeni_3

Dacă te-am făcut curios și vrei să afli mai multe despre securitate și privacy, vezi de ce trebuie să investești în securitate IT. Datele sensibile pot deveni periculoase în mâinile necunoscuților. Asigură-te că folosești evoluția digitală de la bordul mașinilor în beneficiul tău și informațiile tale personale vor rămâne în siguranță.

Mașinile ultra-tehnologizate, conectate permanent, vor fi peste tot în următorii ani, astfel că este util să știi la ce riscuri te expui și cum să te ferești de ele. Nu uita să te deconectezi și să ștergi istoricul înregistrat pe diverse device-uri, iar datele tale vor rămâne în siguranță.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.