Grădinăritul, de la proiecte DIY la implicarea profesioniștilor Grădinăritul, de la proiecte DIY la implicarea profesioniștilor
Există grădini frumoase care se nasc din mâinile oamenilor creativi. Uneori, poţi face chiar tu ca un spaţiu să prindă viaţă, alteori e nevoie... Grădinăritul, de la proiecte DIY la implicarea profesioniștilor

Există grădini frumoase care se nasc din mâinile oamenilor creativi. Uneori, poţi face chiar tu ca un spaţiu să prindă viaţă, alteori e nevoie ca un specialist să îşi spună ultimul cuvânt. Ceea ce e important e ca, în final, rezultatul să te mulţumească şi să te reprezinte, să simţi că de acolo vei pleca mereu mai liniştit şi mai împlinit.

De la proiecte DYI la intervenţia specialiştilor

Totul e după priceperea fiecăruia în grădină, însă e bine să ştii ceea ce poţi face şi unde e mai bine să ceri părerea cuiva care are cunoştinţe în domeniu. De exemplu, când vine vorba să plantezi pomi care să fructifice, poţi, cu siguranţă, să faci tu însuţi pasul. Cu puţin spirit de iniţiativă şi urmând sfaturile celor de la Jardina.eu, te poţi bucura în fiecare toamnă de mere acrişoare şi parfumate Parmen Auriu, de fructele zemoase şi aromate ale părului Harrow Sweet sau de orice alt fruct care vă place şi pe care îl puteţi achiziţiona online.

Fiind trecuţi de perioada sensibilă de creştere, pomii de la Jardina.eu sunt cu atât mai uşor de plantat şi de îngrijit ulterior, urmând ca ei să rodească foarte rapid, încă din al doilea an de la plantare. Toaletarea, tăierea şi formarea coroanei, udarea şi protejarea de dăunători sau de factorii de mediu sunt activităţi pe care le poţi deprinde destul de uşor când e vorba de îngrijirea pomilor fructiferi, însă dacă vorbim despre altoire, e posibil să ai nevoie de o mână mai pricepută.

Având la îndemână  uneltele necesare şi cunoştinţele specifice cultivării plantelor, nu va mai fi nevoie decât de ceva timp şi experienţă să te descurci cu toate lucrările specifice grădinii de zarzavaturi: îngraşatul pământulului, săpatul, săditul, plivitul, udatul, prăşitul, culesul şi curăţatul de uscături. Totuşi, un specialist ar fi mai potrivit pentru a te ajuta cu amenajarea unei sere sau a unui sistem de irigaţii. Pentru acestea, e bine să consulţi un proiectant, un constructor sau un inginer, după caz, care să preia frâiele acestor lucrări complexe.

Florile nu sunt nici ele prea pretenţioase când e vorba să le pui în valoare şi să le combini pentru a obţine efecte coloristice impresionante. Ai grijă ca acestea să nu ducă lipsă de apă şi substanţe hrănitoare, să le tai şi cureţi la timp, să le muţi şi scoţi din pământ, urmând să le recultivi toamna sau primăvara, să le construieşti pergole sau să le dirijezi urcuşul pe diferite suporturi.

parmen-auriu-4_1

Grădinile, proiecte unde se întâlnesc pasiunea şi experienţa

Orice  proiect e realizabil cu puţină imaginaţie când e vorba de înfrumuseţarea grădinii: de la cauciucuri umplute cu pământ şi vopsite, unelte refolosite şi reinterpretate, cutii  şi recipiente confecţionate din materiale reciclate, ghivece ingenioase sau clasice, ziduri verzi, mobilier de grădină realizat din paleţi sau pur şi simplu prin valorificarea unui mobilier vechi, toate sunt lucruri pe care le poţi face fără prea mari investiţii şi fără a fi nevoie de intervenţia unui om specializat. Dar nici aici nu poţi fi atoateştiutor.

Dacă ai spaţiu suficient pentru o piscină sau un iaz, dacă ai dori o amenajare minimalistă sau, dimpotrivă, în stilul grădinilor franceze sau dacă pământul e mlăştinos şi are nevoie de operaţiuni de drenare, e cazul să iei în calcul ajutorul unor oameni instruiţi, a unor designeri şi îngrjitori care să te ajute cu punerea în aplicare a lucrărilor.

Totodată, aleile sunt o modalitate bună de a adăuga deopotrivă funcționalitate și personalitate unei grădini. Ele pot fi din piatră, ciment, pietriș, căramidă, lemn sau diferite combinații între acestea, în funcție de nevoi. De la proiectare, la alegerea materialelor și până la montarea lor este recomandabil să mergi pe mâna specialiștilor pentru că munca în van nu place nimănui, iar rezultatele, pe lângă mulțumitoare trebuie să fie în primul rând durabile.

Cu siguranță nu există reţete sau reguli pentru grădini cu suflet, dar există principii de bun gust şi  oameni care pot transforma spaţiile verzi în lăcaşuri în care totul să se armonizez, să transmită linişte şi să creeze un efect vizual plăcut.

Tu ce alegi? Deschizi uşa întotdeauna doar propriei creativităţi sau iei în considerare şi un posibil ajutor din partea unei persoane capabile să te îndrume în proiectele mai tehnice?

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.