1 din 5 turiști, victime ale infracțiunilor cibernetice în timpul călătoriilor 1 din 5 turiști, victime ale infracțiunilor cibernetice în timpul călătoriilor
Nevoia de a intra online, imediat ce aterizează, îi face pe mulți utilizatori să se conecteze la rețele Wi-Fi nesigure, punându-și în pericol datele... 1 din 5 turiști, victime ale infracțiunilor cibernetice în timpul călătoriilor

Nevoia de a intra online, imediat ce aterizează, îi face pe mulți utilizatori să se conecteze la rețele Wi-Fi nesigure, punându-și în pericol datele personale, potrivit unui studiu Kaspersky Lab.

Cercetarea, la care au participat 11.850 de persoane din Europa, Rusia, America Latină, regiunea Asia Pacific și SUA, a arătat că infracționalitatea cibernetică este un lucru obișnuit pentru cei aflați în străinătate. Cum din ce în ce mai multe informații esențiale de călătorie – de la hărți, la confirmări de rezervare primite de la hotel și documente de check-in și bilete de îmbarcare – sunt păstrate online, cei care călătoresc în afara țării nu au altă variantă decât să se conecteze la Internet atunci când ajung la destinație. Mulți vor prefera să folosească rețelele Wi-Fi decât să riște să suporte costuri în roaming, chiar dacă, procedând astfel, se expun la riscuri.

Atunci când părăsesc aeroportul, aproape jumătate dintre participanții la studiu (44%) sunt deja online, iar majoritatea (69%) se conectează pentru a le spune celor dragi că au ajuns cu bine. În plus, aproape patru persoane din zece (39%) spun că se conectează la Internet în principal pentru a descărca informațiile legate de călătorie. Problemele de serviciu (38%) reprezintă, de asemenea, un factor important, ca și dorința de a fi la curent cu noutățile din social media (34%). Un respondent din trei (34%) afirmă, pur și simplu, că e ceva instinctiv să intre online cât de repede posibil.

Ne-am obișnuit atât de mult să fim conectați tot timpul la Internet atunci când suntem acasă, încât, în momentul în care ne aflăm în străinătate, nu prea stăm să ne gândim unde și cum ne conectăm sau cine ar putea să ne “intercepteze”.

8 din 10 persoane (82%) s-au conectat la rețele Wi-Fi publice gratuite în aerporturi, hoteluri, cafenele sau restaurante. În plus, jumătate (50%) uită că dispozitivele lor conectate sunt pline de informații personale și “delicate” – fiindcă le folosesc pentru multe alte lucruri, cum ar fi să facă fotografii sau pentru hărți.

Dar, aflați departe de casă și de rețele sigure, lipsa de preocupare pentru siguranța rețelei îi lasă pe mâna infractorilor. Aproape una din cinci (18%) persoane care călătoresc a fost victima unei acțiuni de infracționalitate cibernetică în timp ce erau plecați, comparativ cu 6% dintre respondenți, care s-au confruntat cu infracțiuni în viața reală.

Nu este surprinzător, dacă ne gândim că obiceiurile noastre privind viața digitală se schimbă foarte puțin când suntem plecați din țară, chiar dacă s-ar putea să fim mai expuși la rețele publice nesigure. Aproximativ jumătate dintre respondenți spun că intră în contul de online banking (61%) și fac cumpărături online (55%) prin intermediul unei rețele Wi-Fi atunci când se află în străinătate.

Suntem cu atât mai vulnerabili și din cauza creșterii activității online, atunci când ne aflăm în străinătate. De exemplu, o persoană din opt (13%) tinde să facă mai multe postări în rețelele sociale atunci când se află în afara țării, iar o persoană din șapte (14%) spune că face mai multe cumpărături online cu cardul.

“Eu călătoresc mult. Programul meu este format, în cea mai mare parte, din întâlniri, conferințe și negocieri, care au loc pe tot globul. Norma mea este de peste 100 de zboruri pe an și bineînțeles că folosesc diferite rețele publice pentru a accesa Internetul. Primul lucru pe care îl fac după ce mă conectez la Internet este să conectez și VPN-ul (în cazul meu, Kaspersky Lab VPN), iar aceasta este cea mai bună măsură de precauție pe care aș recomanda-o oricui. Aceasta și, desigur, să țină toate programele – inclusiv soluțiile de securitate – actualizate și să nu aibă încredere în nimeni pe Internet”, spune Eugene Kaspersky, Președinte și CEO Kaspersky Lab.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.