IBM, aproape de deschiderea unui centru pentru tehnologii cognitive în România IBM, aproape de deschiderea unui centru pentru tehnologii cognitive în România
Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informativă, Marius Bostan, a prezentat recent într-o ședință de guvern o informare referitoare la semnarea unui memorandum de înțelegere... IBM, aproape de deschiderea unui centru pentru tehnologii cognitive în România

Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informativă, Marius Bostan, a prezentat recent într-o ședință de guvern o informare referitoare la semnarea unui memorandum de înțelegere între Guvernul României și IBM, privind înființarea centrului de inovare pentru tehnologiile cognitive.

Demersul ministrului a venit în urma identificării de către Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională și a Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice a conceptului de ”cognitive computing” ca fiind una din specializările inteligente ale României prin care aceasta poate deveni un lider în inovația tehnologică și pentru a accelera dezvoltarea națională.

Cognitive Computing sau tehnica de calcul cognitivă reprezintă platformele de tehnologie care sunt bazate pe disciplinele științifice ale Inteligenței Artificiale și Procesarea de Semnale. Aceste platforme cuprind elemente precum machine learning, raționament, procesarea limbajului natural, vorbire și vedere, interacțiunea om-mașină, dialog și generare narativă.

Guvernul României și International Business Machines Corporations – IBM, sunt în procesul de finalizare al unui Memorandum de Înțelegere prin care se va facilita înființarea unui centru de inovare pentru tehnologiile cognitive: European and National Romanian Innovation Cognitive Hub (ENRICH). IBM este prima compania care se alătură efortului dezvoltării cognitive computing în România, fiind lider mondial în cognitive computing, având în spate investiții de peste un miliard de dolari în platforma Watson.

Printre obiectivele centrului ENRICH se numără creșterea capabilităților naționale în cognitive computing, machine learning și data science; construirea și creșterea unui ecosistem tehnologic cognitiv; sprijinirea programelor de transfer de cunoștiințe inclusiv cercetării colaborative, cercetătorilor tineri și experților cognitivi; promovarea antreprenoriatului competitiv în tehnologiile cognitive.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.