Litoralul românesc în vara 2016: 5.000 de camere la all inclusive și plaje lărgite Litoralul românesc în vara 2016: 5.000 de camere la all inclusive și plaje lărgite
„Sezonul de vară 2016 merge foarte bine pentru litoralul românesc. Este un context întreg care ne favorizează, ţinând cont şi de conjunctura turistică internaţională.... Litoralul românesc în vara 2016: 5.000 de camere la all inclusive și plaje lărgite

„Sezonul de vară 2016 merge foarte bine pentru litoralul românesc. Este un context întreg care ne favorizează, ţinând cont şi de conjunctura turistică internaţională. Mai mulţi români preferă să-şi petreacă vacanţele în România, dar, pe de altă parte, şi mai mulţi turişti de pe alte destinaţii aleg Litoralul nostru. În plus, mult mai mulţi turişti români au optat pentru servicii all inclusive, înainte alegând Bulgaria şi alte destinaţii. Motivul? Preţuri similare, ajung mai repede la destinaţie şi, nu în ultimul rând, se simt ca acasă”, este de părere Aurelian Marin, directorul general al „Paradis Vacanţe de Vis”, unul din primii trei touroperatori specializaţi pe litoralul românesc.

Potrivit acestuia, acest an va adduce 2.000 de camere în plus pe sistem all inclusive, totalul fiind de 5.000. La ora actuală, litoralul românesc are 22 de hoteluri all inclusive, din Năvodari până în sudul litoralului, în acest an încă 6 hoteluri adoptând acest sistem.

Totodată, multe hoteluri au adus facilităţi suplimentare pentru turişti, precum piscine, locuri de joacă, animaţie. Potrivit „Paradis Vacanţe de Vis”, din acest motiv unele hoteluri au recurs la uşoare creşteri de tarife justificate iar altele au păstrat tarifele, pentru a atrage şi mai mulţi turişti.

Potrivit consultanţilor „Paradis Vacanţe de Vis”, lărgirea plajelor încă nu a influenţat notabil sezonul, deoarece acest proiect nu au fost promovat foarte mult. Încă nu s-a conştientizat importanţa lărgirii plajelor, atât la nivel de asociaţii, cât şi pe partea de promovare. Turiştii vor conştientiza acest aspect la faţa locului, iar de anul viitor avantajele plajelor lărgite vor fi mult mai popularizate.

marea neagra plaja romaniaÎn toamna anului 2016 va continua proiectul lărgirii plajelor, pornind de la Eforie Nord până la Vama Veche inclusiv. Finalizarea este preconizată să aibă loc în toamna sezonului 2018, deci sezonul 2019 va beneficia de plaje lărgite pe tot litoralul.

Acest an este mai problematic în privinţa rezervărilor pentru weekend, deoarece, în special în vârful de sezon, sunt multe rezervări pe sejururi. Pe de altă parte, turistul de weekend îl completează pe cel de sejur şi lasă mai mulţi bani. Lunile iulie şi august vor fi mai aglomerate, dar hotelierii mai păstrează camere şi pentru turiştii de weekend.

„Litoralul a înregistrat creşteri ale vânzărilor atât în regim early booking, cât şi acum. Estimez o creştere de minim 5% per total a cererii pentru litoral faţă de anul precedent. Şi încasările vor fi un pic mai mari, pentru că unele hoteluri au mărit tarifele datorită îmbunătăţilor (piscine, locuri de joacă, animaţie) şi avem 2000 de camere all inclusive în plus. Cred că 2016 va fi cel mai bun an de după Revoluţie pentru litoralul românesc!”, precizează Aurelian Marin.

Cererea pentru litoralul românesc a început să crească constant, de la an la an, începând cu 2012.

De unde vin şi ce preferă turiştii străini

Numărul turiştilor străini este în creştere iar majoritatea vin din țări precum Israel, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia dar şi din Grecia, datorită conexiunilor cu aeroportul Constanţa.

Conexiunile aeriene cu Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu din Constanţa contribuie decisiv la creşterea fluxului de turişti străini, un exemplu important fiind seria de curse charter dinspre Israel (3 pe săptămână), operate în perioada iunie-septembrie.

Media de buget per turist străin: 100 de euro fără transport, pe zi.

Aceştia aleg excursii opţionale de o zi de genul Delta Dunării, Bucureşti, Balcik (Bulgaria), seri tradiţionale româneşti, degustări de vinuri Murfatlar, turul Constanţei.

Topul staţiunilor în funcţie de numărul de turişti şi de gradul de ocupare:

  • Mamaia
  • Eforie Nord
  • Venus.

Preferinţele turiştilor români: 3 şi 4 stele.

Hotelurile de 2 stele sunt din ce în ce mai puţin cerute, chiar şi cele renovate dar fără facilităţi gen recepţie, mic dejun, piscină. Hotelurile de 5 stele sunt oricum mai puţine, mai scumpe, destul de elitiste.

Topul cererii după tipul de servicii alese

  • Mic dejun
  • Servicii de cazare
  • All inclusive
  • Half board sau full board (se cer din ce în ce mai puţin)

Topul tipurilor de rezervări

  • Rezervările normale
  • Rezervările Early Booking (30%)
  • Rezervările last minute – în scădere, mai sunt folosite pentru turismul de week-end.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.