ISSpresso, produs de Argotec și Lavazza, este primul espressor cu capsule folosit în spațiu ISSpresso, produs de Argotec și Lavazza, este primul espressor cu capsule folosit în spațiu
Cu mai mult de un an în urmă, mai exact pe 3 mai 2015, la ora 12:44 GMT, astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională... ISSpresso, produs de Argotec și Lavazza, este primul espressor cu capsule folosit în spațiu

Cu mai mult de un an în urmă, mai exact pe 3 mai 2015, la ora 12:44 GMT, astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI) au savurat primul espresso băut vreodată în spaţiu. Totul datorită ISSpresso, primul espressor cu capsule creat special pentru a fi folosit în afara atmosferei terestre. Produs de Argotec şi Lavazza, ISSpresso le dă astronauţilor de pe Staţia Spaţială Internaţională posibilitatea de a bea un espresso Lavazza oricând doresc.

ISSpresso a fost instalat pe Staţia Spaţială Internaţională de către Samantha Cristoforetti, astronauta italiană ce reprezenta Agenţia Spaţială Europeană, căpitan în aviaţia italiană şi membră a Futura, a doua misiune de lungă durată trimisă pe SSI de către Agenţia Spaţială Italiană. Astfel, cu un an în urmă, Samantha Cristoforetti nu a devenit doar prima italiancă din spaţiu, ci şi primul astronaut din istorie care a băut un espresso autentic italian în timp ce orbita Pământul.

ISSpresso este primul espressor pe bază de capsule capabil să funcţioneze chiar şi în condiţiile extreme din spaţiu, el datorându-şi, de altfel, denumirea chiar Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS – International Space Station), unde a fost instalat.

Argotec_Lavazza_ISSpresso_open

ISSpresso a fost creat de Lavazza şi Argotec, compania de inginerie italiană specializată în proiectarea sistemelor aerospaţiale şi lider european în prepararea de mâncăruri sănătoase şi hrănitoare pentru consumul din spaţiu. Parteneriatul dintre Argotec şi Lavazza subliniază cum colaborarea a două dintre cele mai importante companii italieneşti poate conduce la inovaţii cu o semnificaţie internaţională extraordinară.

Espressorul ISSpresso, ce foloseşte aceleaşi capsule de cafea Lavazza precum cele folosite pe Pământ, a fost gândit şi construit pentru a oferi un espresso autentic italian din toate punctele de vedere, păstrând aroma, corpul, savoarea şi temperatura cafelei intacte. Astfel, băutura este produsă în condiţii de microgravitaţie, respectând toate caracteristicile unui espresso italian adevărat.

Sistemul de prepare a cafelei în spaţiu le permite astronauţilor să îşi pregătească şi un caffè lungo sau alte băuturi calde, făcând posibilă, de asemenea, rehidratarea mâncării. Toate activităţile menite să susţină acest experiment au fost supravegheate de centrul de control Argotec. Unele dintre soluţiile descoperite au condus la obţinerea unor patente internaţionale, ce vor fi utile atât pentru viitoare misiuni în spaţiu, dar şi pentru a fi utilizate în diferite moduri pe Pământ.

Argotec_Lavazza_ISSpresso_coffee

Fiecare detaliu al ISSpresso a fost studiat în amănunt pentru a putea răspunde unei adevărate provocări ştiinţifice şi inginereşti, cum ar fi problema administrării lichidelor în spaţiu în condiţii de presiune şi temperatură înaltă, ce a presupus studierea principiilor fizicii şi dinamicii fluidelor.

Astfel, spre exemplu, tubul de plastic prin care un espressor obişnuit este alimentat cu apă a fost înlocuit în cazul ISSpresso cu un tub special de oţel ce poate rezista la presiuni de peste 400 bari. ISSpresso este, de altfel, atât de complex încât cântăreşte aproximativ 25 de kilograme, toate componentele sale esenţiale fiind duplicate pentru un plus de siguranţă în orice situaţie. 

Povestea Lavazza este povestea unei familii, dar şi povestea unei afaceri de succes. Este o poveste italiană tipică şi, totuşi, este unică, deoarece izvorăşte din viziunea lui Luigi Lavazza: un pionier care a crezut în nevoia îmbunătăţirii constante a lucrului său şi în puterea inovaţiei.

Cu 120 de ani în urmă, viziunea sa nu a avut limite – şi, de aceea, s-a dezvoltat dincolo de graniţele ţării lui. Înfiinţată în 1895 la Torino, prăjitoria italiană de cafea este deţinută de familia Lavazza de patru generaţii. Acum considerat al şaselea cel mai important prăjitor de cafea din lume, Grupul operează în prezent în peste 90 de ţări printr-o reţea vastă de subsidiare proprii şi distribuitori, exportând aproximativ 55% din producţia sa totală.

Lavazza are aproape 3.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri ce depăşeşte 1,4 miliarde de euro (estimat pentru 2015). Lavazza a inventat conceptul de blenging – cu alte cuvinte, arta de a combina diferite tipuri de cafea din zone geografice diferite – încă din primii săi ani de activitate, iar aceasta continua să fie o trăsătură caracteristică celor mai multe dintre produsele sale. Compania are, de asemenea, 25 de ani de experienţă în producţia şi vânzarea de sisteme şi produse de cafea porţionată.

Lavazza a fost prima companie italiană care a oferit sisteme de pregătit espresso cu capsule. Acum, Lavazza este prezentă în toate segmentele de business: cafea pentru acasă, segmentul away-from home şi segmentul serviciilor de cafea pentru medii profesionale, concentrându-şi atenţia către inovarea sistemelor şi tehnologiilor de consum.

Lavazza a reuşit să se facă cunoscută şi prin parteneriatele importante ce au susţinut impecabil strategia sa de dezvoltare internaţională, cum ar fi apropierea sa de lumea sportului prin parteneriatele cu turneele de tenis de Grand Şlem, dar şi proiectele sale din lumea artistică şi culturală realizate împreună cu muzee prestigioase precum Muzeul Guggenheim din New York şi Musei Civici Veneziani din Veneţia.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.