Ce e cu apa naturală de izvor şi de ce să o luăm acasă Ce e cu apa naturală de izvor şi de ce să o luăm acasă
Apa minerală şi apa de izvor sunt reglementate de aceeaşi lege (HG 1020/2005). Ambele conţin minerale, sunt izvoare naturale, „pot avea originea într-un zăcământ/acvifer... Ce e cu apa naturală de izvor şi de ce să o luăm acasă

Apa minerală şi apa de izvor sunt reglementate de aceeaşi lege (HG 1020/2005). Ambele conţin minerale, sunt izvoare naturale, „pot avea originea într-un zăcământ/acvifer subteran şi pot fi exploatate prin una sau mai multe emergenţe naturale ori foraje” de adâncime. Izvoarele de apă minerală şi cele de izvor de mare adâncime se găsesc în straturi de rocă poziţionată acolo în urmă cu peste 2 milioane de ani.

Fiind reglementate de aceeași lege, atât apa minerală, cât și cea de izvor trebuie să îndeplinească o serie de standarde de calitate. Acestea sunt ape microbiologic pure, care se extrag de la sute de metri adâncime. Iată ce ne spune un producător român de apa de izvor referitor la calitatea apei:

„Suntem preocupați zilnic de respectarea calității apei naturale de izvor, în conformitate cu normele și standardele de calitate și siguranță alimentară. Mai mult, fără ca legea să o ceară, noi am înfiinţat şi dotat cu echipamente de cea mai nouă generaţie laboratorare de analize autorizate în care sunt testate toate loturile de apă naturală de izvor care pleacă spre magazine. Costul iniţial al unui astfel de laborator a depăşit 100.000 de euro, iar echipamentele prezente aici au la bază cea mai nouă tehnologie a momentului în materie de analize alimentare şi siguranţă alimentară”

Daciana Siderache, director general Calipso și farmacist de profesie

Către cine se plătesc redevenţele

Pentru sursele de apă minerală se plăteşte o redevenţă către statului român, mai precis către SNAM (Societatea Naţională a Apelor Minerale), iar pentru sursele de apă de izvor se plăteşte o redevenţă aceluiaşi stat român, dar către Apele Române. „Plătim sume importante către autorități, suntem taxaţi pentru fiecare litru de apă pe care îl aducem la suprafață și îl îmbuteliăm”, susține Daciana Siderache.

Apa Calipso, apă oligominerală

Apa oligominerală este apa plată, slab mineralizată, ce provine de la izvoare de mare adâncime, cu un conținut de săruri minerale (calciu, magneziu, sodiu etc. ) cu valori cuprinse între 50 și 500 mg/litru, recomandată atât pentru hidratarea zilnică a organismului, dar și pentru gătit.

Conținutul scăzut de săruri minerale face din apa oligominerală una ușoară, cu acțiune diuretică. Aceasta este recomandată de medici în cazul hipertensiunii arteriale, pentru tratarea disfuncției tractului urinar și pentru a preveni apariția pietrelor la rinichi.

calipso_6_litri

Apa din izvoarele de mare adâncime nu este influențată de condițiile de la suprafața sau de substanțele folosite în economia actuală, cum ar fi îngrășămintele agricole. Și asta pentru că solul, acționând ca un “filtru natural”, reține substanțele care ar putea schimba calitatea apei. La acest filtru se adaugă și instalațiile performante de purificare al companiei, care intervin atunci când este nevoie.

Este bine știut faptul că o persoană adultă poate avea nevoie de pâna la 2,5-3,7 l de apă zilnic.

Apa Calipso, business românesc

Apa Calipso este extrasă dintr-un izvor aflat la 250 de metri adâncime, bogat mineralizat, exact de sub Codrii Vlasiei. Ca să vă faceți o idee, asta ar fi echivalentul a 10 blocuri de 8 etaje puse unul peste altul.

Apa Calipso a început ca afacere de familie imediat după revoluție, iar primii pași în dezvoltarea și extinderea companiei au fost făcuți în 1999. În acel an, au fost făcute investiții în deschiderea, în Voluntari, în imediata apropiere a Bucureștiului, a unei fabrici în care s-a început producția de ambalaje din polietilenă/ polietilentereftalat- preforme PET şi capace.

apa naturala de izvor calipso

În 2008 Apa Calipso primeşte certificarea ISO 9001, 22000 și IFS de la TUV NORD. În 2010, compania investește într-o nouă unitate de producție, iar numărul angajaților ajunge la 100. Acum, apa naturală de izvor Calipso se găsește în magazine și supermarket-uri în ambalaje de 2, 5, 6 și 10 litri.

„Am investit în toţi aceşti ani peste 12 milioane de euro şi nu ne oprim aici. Acum, pentru Apa Calipso lucrează peste 140 de angajați, iar echipamentele de producţie, fie ele staţii de pompare, stocare, filtrare sau îmbuteliere a apei sunt de cea mai nouă generație, folosite acum în Europa de marii jucători din industria apelor minerale”, conchide Daciana Siderache.

  • Anonim

    19/07/2016 #1 Author

    cate minciuni ……. cica staţii de pompare, stocare, filtrare sau îmbuteliere a apei sunt de cea mai nouă generație numai prosti si ilegalitati la Calipso… masini de imbuteliere vechi si carpite de angajati…… pe unde te uiti vezi numai capete de folie legate de utilaje sa le faca sa mai reziste cate putin oameni care lucreaza “la negru” fara carti de munca si un salariu de mizerie…. paleti de apa care se intorc retur la fabrica se schimba eticheta noaptea si a doua zi le vinde din nou …. si foarte multe ilegalitati ……. astia ar trebui inchisi si fabrica demolata

    Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.