Radu Vatcu, Extreme Travel – “Paşii câştigători: muncă, inventivitate, pasiune” Radu Vatcu, Extreme Travel – “Paşii câştigători: muncă, inventivitate, pasiune”
Radu Vatcu a reușit să ducă pasiunea pentru călătorii la un alt nivel. În urmă cu aproape 16 ani, a pus pe picioare un... Radu Vatcu, Extreme Travel – “Paşii câştigători: muncă, inventivitate, pasiune”

Radu Vatcu a reușit să ducă pasiunea pentru călătorii la un alt nivel. În urmă cu aproape 16 ani, a pus pe picioare un business care îi aduce multe satisfacții și azi. Radu a acceptat să ne răspundă la câteva curiozități despre businessul Extreme Travel și, totodată, pasiunea lui pentru turismul de aventură.

1. Cum aţi luat decizia de a merge pe drumul antreprenoriatului? Cum şi când aţi pornit primul proiect de succes?

După revoluţia din ’89, la care am “pus şi eu umărul” fiind student în Timişoara, intrarea în afaceri a venit de la sine, căci aveam în sânge spiritul comercial, iar piaţă românească era virgină, iar cererea uriaşă.

2. Va mai aduceţi aminte de prima zi de “muncă”? Care erau planurile iniţiale atunci şi cum a decurs totul?

Totul a pornit de la un “grătar fără fum”. Acesta era fabricat o singură cooperativă din Bucureşti şi după ce l-am căutat prin toată ţară pentru a-mi dota bucătăria, m-am gândit să-l comercializez.

Nu am reuşit să obţin decât o comandă de 5 bucăţi iniţial, dar în schimb lista de peste 100 de produse de uz gospodareasc fabricate de “Tehnometalica” (care nici nu ştiu dacă mai există), au avut mare succes în Timişoara, nu pentru că bănăţenii ar fi fost mai gospodari, ci pentru că în Serbia era embargo.

Nu ştiam atunci că acest business va fi unul înlocuit cu un job “de pasiune”, şi că la 40 de ani voi deveni antreprenor în turism, marcând o premieră pe piaţa românească: prima agenţie de turism de aventură din România.

Radu Vatcu (8)

Am decis astfel să renunţ la munca de birou şi să le ofer experienţe unice celor care îmi împărtăşesc pasiunea. După ce mi-am luat atestatul şi am făcut câteva expediţii de recunoaştere a traseelor pe care le propunem noi, am învăţat cu adevărat ce înseamnă să fii ghid cu fiecare călătorie, alături de prietenii noştri. Aşa am început să organizez expediţii în toată lumea.

3. Business sau pasiune?

Pasiunea a fost pe primul plan întotdeauna, dar acum mai mult ca oricând.

4. Cum arată, în prezent, o zi de muncă?

La birou nu diferă mult de a altora. Din fericire nu am foarte multă muncă de birou. Călătoresc cu turiştii mei în cea mai mare parte a timpului, de la cele mai înalte şi celebre culmi muntoase – Mont Blanc (Franţa), Mount Kenya (Africa), Aconcagua (Argentina), la trekking şi aventură în Patagonia, Venezuela,Tanzania, Borneo, Antarctica, Peru, America Centrală, şi multe altele.

5. Ce îmi puteţi spune despre business-ul actual?

Am înfiinţat prima agenţie de turism din România având ca obiect de activitate exclusiv “turismul de aventură”, un turism de nişă adresat celor cu spirit de explorator.

6. Cum vedeţi concurenţa în acest domeniu azi?

Mai mare decât acum 16 ani când am început, dar încă mult mai mică decât în alte domenii.

Radu Vatcu (7)

7. Care a fost cel mai greu proiect/călătorie dezvoltat/a în aceşti ani şi de ce?

Cel mai complex program a fost în America de Sud. Acolo am unit două programe faine: Patagonia şi Ţara de foc + Chile, Bolivia, Peru. A fost o expediţie de o lună de zile, am parcurs peste 30.000 km cu maşini de teren, autocare, bărci, avioane şi pe jos.

A fost prima traversare în cadrul unei expediţii turistice româneşti a celui mai arid deşert din lume, deşertul Atacama, din America de Sud, apoi prin munţii Anzi către cel mai mare deşert de sare al lumii, Salar de Uyuni, în Bolivia. A fost incredibil.

8. Ce s-a schimbat în anii de criză în acest domeniu? Care sunt paşii câştigători?

Am început acest business chiar în plină criză, de fapt criză m-a făcut să-mi schimb profilul de activitate. Firma pe care o conduceam înainte, “Electrometal”, un distribuitor “en gros” de materiale pentru instalaţii electrice, a supravieţuit şi ea crizei, dar nu mă mai poate atrage înapoi.

Paşii câştigători: muncă, inventivitate, pasiune.

9. Cât de profesionişti sunt antreprenorii români comparativ cu ceilalţi europeni?

Nu cred că antreprenorii români sunt mai prejos decât alţii. Conducătorii noştri însă şi-au bătut joc de mediul de afaceri şi de ţara noastră prin furt ca-n codru, legislaţie infantilă şi volatilă, incompetenţa şi nepăsare.

Radu Vatcu (6)

10. Ce acţiuni/proiecte aveţi în plan pentru a atrage noi clienţi?

Fiind un turism de nişă necesită o promovare bine ţintită. Acum, după 6 ani începe să se simtă efectul publicităţii “din gură în gură”, care este cea mai “sănătoasă”. Eu am în plan: târguri de turism în ţară şi în afară + mediul digital.

11. Ce înseamnă pentru dumneavoastră cuvântul antreprenor? Care este diferenţa dintre antreprenor şi angajat în România?

Antreprenorul generează locuri de muncă. Diferenţa majoră este răspunderea.

12. Cât de mult contează echipa alături de care lucraţi?

De la un anumit nivel nimeni nu poate face totul singur. O echipa bună asigura funcţionarea şi dezvoltarea unei afaceri, una proastă o poate îngropa.

Radu Vatcu (5)

Life – Întrebări (pe scurt):

Care este destinaţia preferată?

Am mai multe: Patagonia, Africa, Nouă Zeelandă, Himalaya şi Cuba.

Descrieţi în câteva cuvinte cea mai recentă vacanţă

Aventură, explorare, libertate

Cum arată o zi perfectă?

O zi petrecută în mijlocul naturii, care se termină cu o “fiesta” cu localnicii

Ce va inspiră?

Mai curând cine: Marco Polo, Hemingway, Che Guevara, Hillary, Badea Cârţan

Restaurantul preferat?

Unul cu preparate tradiţionale

Brandul de fashion sau designerul preferat?

Nu am vreunul

Care este gadget-ul fără de care nu puteţi rezista?

Exceptând computerul şi mai nou smartphone-ul nu am aşa ceva

Android/iOS (iPhone)/Blackberry/Windows Phone?

Android

Marca de maşină pe care o conduceţi acum şi care este cea la care visaţi?

VW Passat 4 motion. Nu visez la nici o maşină, dar aş schimba-o cu una de teren dacă n-ar fi aşa de scump carburantul

Ce personalităţi de business şi nu numai, din ţară sau din străinătate, admiraţi?

Ţiriac, Bill Gates

Autorul/cartea preferată?

Din păcate n-am prea avut timp de citit, fiind prea ocupat să-mi trăiesc viaţă ca-n cărţi. 🙂

Ultima carte citită?

“Nemuritorul” cred că-i spunea, dar n-am apucat să o termin 🙂

Moto

Viața nu se măsoară după numărul de respiraţii ci după cel al momentelor care ţi-au tăiat respiraţia!

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.