Piața berii în cifre: 2015, trend pozitiv, cu o creștere în volum de 6,5% Piața berii în cifre: 2015, trend pozitiv, cu o creștere în volum de 6,5%
Asociația Berarii României anunță evoluția pieței berii la nivelul anului 2015: volumul pieţei berii a atins 15,8 milioane hl în 2015, în creștere cu... Piața berii în cifre: 2015, trend pozitiv, cu o creștere în volum de 6,5%

Asociația Berarii României anunță evoluția pieței berii la nivelul anului 2015: volumul pieţei berii a atins 15,8 milioane hl în 2015, în creștere cu 6,5%[1] față de cel înregistrat anul precedent. Nivelul consumului pe cap de locuitor a urcat la 80 l în 2015, de la 74 l.

“Contextul favorabil creat la nivelul întregii țări anul trecut, printr-o evoluție pozitivă a indicatorilor economici ai României, și-a pus indiscutabil amprenta asupra vieții de zi cu zi a românilor, implicit asupra deciziilor lor de consum. Astfel, mai mulți români au ales să savureze o bere în momentele plăcute petrecute alături de cei dragi. După un prim semestru 2015 care ne indica o evoluție pozitivă a pieței, rezultatele finalului de an ne-au confirmat așteptările.”

 Igor Tikhonov, Președinte Asociația Berarii României

Producția de bere rămâne unul dintre factorii importanți în generarea creșterii economice la nivelul României, în special datorită caracterului său național: peste 97% din berea consumată în România este produsă local, iar peste 70% din materiile prime agricole folosite pentru producerea berii provin chiar din România.

Ca o consecință imediată a acestui fapt, la nivelul întregii țări, sectorul berii generează, direct și indirect, peste 84.900[2] locuri de muncă.

“Anul trecut a constituit o baza  solidă pentru piața berii.  Sperăm ca aceasta să permită sectorului berii să aibă în continuare o contribuție susținută la economia României. Berea trebuie sa rămână un element cheie, atât în generarea de creștere economică, cât și în completarea momentelor plăcute pe care le petrecem alături de cei dragi.”

Constantin Bratu, Director general Asociația Berarii României

Piața berii în 2015

  • Investiții: eforturile investiționale ale membrilor Asociației au fost aproape constante de-a lungul timpului, în 2015 acestea ridicându-se la 55,5 milioane Euro. Până în prezent, investițiile cumulate realizate de membrii Asociației au atins un total de 1,35 miliarde Euro.
  • Importuri: în 2015, importurile au scăzut cu 0,1 milioane Hl față de 2014, atingând 0,35 milioane Hl, astfel menținându-se la nivelul de sub 3% din piață.
  • Exporturi: în ceea ce privește exporturile, acestea au înregistrat o ușoară creștere, de 0,2 milioane Hl față de anul anterior, atingând 0,5 milioane Hl.
  • Număr de angajați: numărul de angajați ai companiilor producătoare de bere membre ale Asociației a rămas la un nivel aproximativ constant față de anul anterior, în 2015 atingând 3.700.

———————————————————————————————————

[1] Asociația Berarii României, The Nielsen Company și Institutul Național de Statistică

[2] Studiul “Contribuția berii la economia europeană”, Europe Economics, ediția 2016.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.