Jimmy Wales: “Sper ca peste 100 de ani lumea să folosească în continuare Wikipedia” Jimmy Wales: “Sper ca peste 100 de ani lumea să folosească în continuare Wikipedia”
Inspirată de modelul proiectelor open source, de tipul Linux, Mozilla, Wikipedia intră acum în al 15-lea an de existență. ”Mi-am dorit să pot arăta... Jimmy Wales: “Sper ca peste 100 de ani lumea să folosească în continuare Wikipedia”

Inspirată de modelul proiectelor open source, de tipul Linux, Mozilla, Wikipedia intră acum în al 15-lea an de existență.

”Mi-am dorit să pot arăta că acest gen de licențe deschise tuturor se poate aplica și extinde la orice nivel, iar cu ajutorul voluntarilor noștri putem avea parte de colaborări în domeniul online”, ne-a declarat Jimmy Wales, omul din spatele Wikipedia, unul dintre cele mai accesate site-uri din întreaga lume, o enciclopedie liberă la care poate contribui oricine.

Wales este prezent zilele acestea la București pentru a povesti mai multe despre secretele din spatele Wikipedia în cadrul McCann / Thiess Conferences, o vizită în premieră pentru informaticianul și omul de afaceri american.

În prezent, Wikipedia a ajuns al 5-lea site la nivel mondial și are un buget de 60 de milioane de dolari anual. Destul de puțin pentru nivelul la care a ajuns acest website, spune Wales, care precizează faptul că majoritatea banilor vin din donații (mai ales de până în 50 de dolari). Pentru că este condusă ca și o organizație non-profit, Wikipedia nu are în milioanele de pagini pe care le gestionează niciun fel de publicitate.

“Suntem o organizație caritabilă, scopul nostru fiind de a le oferi tuturor acces gratuit la informație. Oamenii folosesc Wikipedia în momentul în care au o curiozitate legată de un anumit subiect”, mai spune Jimmy Wales, completând faptul că își dorește să ajungă în momentul în care utilizatorii își vor dori să intre pe Wikipedia pentru a vedea ultimele noutăți.

Jimmy Wales2“În momentul în care stai la rând într-o coadă, sau ești pur și simplu plictisit, scoți telefonul și vezi ce mai este nou pe Facebook sau Twitter. Noi vrem să deschideți și Wikipedia”, a declarat Wales în cadrul unui eveniment de presă.

Se declară un optimist patologic, tocmai de aceea și-a propus să aducă informațiile conținute de enciclopedia online pe care a fondat-o în cât mai multe țări și în fața unui număr cât mai mare de persoane. Așa că a încheiat parteneriate cu diverși operatori telecom prezenți pe piețe mai puțin dezvoltate pentru a le oferi utilizatorilor acces gratuit la paginile Wikipedia.

“Din punctul meu de vedere, cu cât accesul la informație este mai facil, cu atât avem mai mulți oameni educați”, a afirmat Jimmy Wales.

În fiecare lună, peste 80.000 de voluntari de pretutindeni contribuie la crearea a peste 7.000 de articole noi pe zi,  accesate de peste 500 milioane de vizitatori unici. În prezent, Wikipedia cuprinde peste 36 milioane de articole, disponibile gratuit în peste 280 de limbi.

În ceea ce privește paginile în limba română, acestea au ajuns la 420.000, România fiind pe locul 25 în rândul țărilor celor care dețin pagini în limbile naționale.

Aflat în topul celor mai influente 100 de personalități, realizat de revista Time, Jimmy Donal Wales este un antreprenor american, un adevărat vizionar, membru al Berkman Center for Internet and Society din cadrul Universității Harvard și membru al MIT Center of Collective Intelligence. Îndemnat de o curiozitate intelectuală fenomenală şi de pasiunea pentru tehnologie, Jimmy Wales a reușit să pună în 2001 bazele Wikipedia.

“Sper ca peste 100 de ani lumea să spună despre Wikipedia că este site-ul pe care tocmai ce l-au folosit pentru a afla ceva nou”, ne-a răspuns Wales când l-am întrebat cum ar vrea să fie ținută minte, într-un viitor destul de îndepărtat, platforma pe care a creat-o.

“Sper să-și mai amintească cineva și despre mine”, ne-a spus Wales amuzat, punctând, totuși, că existența Wikipedia chiar și peste 100 de ani este cel mai important lucru ce trebuie avut în vedere. “Mi-ș dori ca lumea să vadă că într-o eră destul de tulburată, un grup de voluntari și o organizație non-profit și-au pus toate resursele disponibile la un loc pentru a crea ceva memorabil și pentru a pune la dispoziția tuturor informații utile în mod gratuit”, a precizat Wales.

În opinia sa, internetul se află încă într-un stadiu incipient  – Sir Tim Berners-Lee, cel care a dezvoltat Word Wide Web-ul, un instrument ce s-a dovedit esențial pentru societatea modernă, a fost prezent la București, în cadrul primului eveniment McCann / Thiess Conferences pentru a sărbători 25 de ani de la începuturile WWW-ului. “Chiar dacă pare mult, însă 25 de ani sunt încă prea puțini pentru un domeniu ca acesta. Mai avem multe de făcut, iar speranța mea este ca lumea să continue să folosească Wikipedia mulți ani de acum înainte”, a concluzionat Jimmy Wales.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.