Cum căutăm o locuință: cu partenerul, în social media și pe site-uri specializate, atenți la anul construcției și costuri Cum căutăm o locuință: cu partenerul, în social media și pe site-uri specializate, atenți la anul construcției și costuri
Potrivit unei analize realizate în ţările din Europa de către RE/MAX Europe, 81% dintre europeni găsesc locuinţa visată în urma unei căutări realizate online... Cum căutăm o locuință: cu partenerul, în social media și pe site-uri specializate, atenți la anul construcției și costuri

Potrivit unei analize realizate în ţările din Europa de către RE/MAX Europe, 81% dintre europeni găsesc locuinţa visată în urma unei căutări realizate online şi, de cele mai multe ori, împreună cu partenerul de viaţă.

Raportat la piaţa din România, de asemenea, peste 50%  din cumpărătorii unei locuinţe au ajuns la casa dorită tot prin căutări pe Internet.

Potrivit studiului RE/MAX, la nivel european, 67% dintre cei care se află în căutarea unei case încep prin a căuta pe site-urile specializate în anunţuri imobiliare. Din total, 44% întreabă prietenii şi familia dacă ştiu de proprietăţi scoase la vânzare. De asemenea, 35% din total încep căutarea cu ziarele specializate în anunţuri.

În ceea ce priveşte metodele prin care cei aflaţi în căutarea unei case chiar găsesc cea mai bună variantă, studiul RE/MAX Europe arată că, șanse mari de reuşită – 76% – au cei care au încep căutarea online.

„Atât în România, cât şi la nivel European, chiar dacă o căutare a unei case începe online sau din anunţurile din ziare, un procent important din tranzacţii este încheiat printr-un agent imobiliar, procent care sperăm să creacscă de la an la an”, a declarat Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX România.

Analiza RE/MAX mai arată că, pentru 60%, fotografiile cu proprietatea pe care o trec pe lista de vizionări sunt extrem de importante şi pot face diferenţa.

Studiul desfăşurat de companie mai arată că, la nivel european, 40% dintre persoanele care caută o proprietate o fac împreună cu partenerul, iar 25% singuri. Cel mai mare procent, în acest sens, este în Spania, unde 60% din cei care doresc o casă sunt cuplu. Pe locul al doilea este România, unde procentul este de 55%, iar în Franţa este de 31%. Pe piaţa din Turcia lucrurile stau diferit – aici doar 14% dintre cei care cumpără o casă sunt într-un cuplu.

Mai mult de atât, analiza RE/MAX mai arată că 76% dintre cei care caută o casă au avut, până la acel moment o proprietate sau măcar o locuinţă închiriată.

Ce vor europenii: Criteriile de selecţie atunci când caută o locuinţă

Costul locuinţei este, pentru cea mai mare parte a europenilor, cel mai important aspect atunci când vine vorba de achiziţia unei case. Pe locul al doilea se află locaţia, suprafaţa şi alte costuri ce le implică noua casă. Gradul de eficienţă energetică şi anul de construcţie joacă şi ele un rol important.

Atunci când vizitează pentru prima dacă o locuinţă aflată pe lista de achiziţie, europenii se uită în primul rând la dotările din baie şi analizează atent ce reparaţii sunt necesare. Mirosul din casă şi împrejurimile joacă şi ele un rol esenţial, ca şi gradul de dotare  a bucătăriei.

Locurile de joacă pentru copii şi şcolile, „vând” mai bine o proprietate

Când vine vorba de vecinătăţi, pentru aproape 20% din cumpărători apropierea de un loc de joacă pentru copii este crucială, iar pentru circa 19%, apropierea de o grădiniţă sau o şcoală. Din topul locurilor ce nu trebuie să lipsească din zonă sunt centrele comerciale, restaurantele şi bisericile.

Este foarte interesant că tinerii şi femeile ar vrea în mod special să aibă o locuinţă în apropierea mall-urilor, în timp ce persoanele cu vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani ar prefera să aibă în apropiere o grădiniţă sau o şcoală.

RE/MAX Europa a realizat acest studiu având un eşantion reprezantativ de 8.000 de respondenţi din 16 ţări europene printre care Austria, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Elveţia, Turcia, Olanda.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.