Seful Regatta: Legea Darii in plata ar putea lovi puternic piata de locuinte Seful Regatta: Legea Darii in plata ar putea lovi puternic piata de locuinte
Piata imobiliara locala va fi puternic influentata de Legea Darii in plata si de forma finala pe care o va avea aceasta, iar stabilirea... Seful Regatta: Legea Darii in plata ar putea lovi puternic piata de locuinte

Piata imobiliara locala va fi puternic influentata de Legea Darii in plata si de forma finala pe care o va avea aceasta, iar stabilirea unui avans de 30-35% la achizitia unei locuinte noi prin credit ipotecar va avea un impact major in piata de locuinte mass-market, este de parere Eduard Uzunov, proprietatul Regatta, unul dintre cei mai cunoscuti jucatori de pe segmentul real-estate din tara noastra.

“Legea Darii in plata va influenta foarte mult programul Prima Casa si planurile foarte multor dezvoltatori care se bazeaza pe acest program. Bancile au o anumita autoritate in piata imobiliara si trebuie sa existe o relatie buna intre banci si jucatorii din piata. Deocamdata dezvoltatorii de proiecte imobiliare sunt in expectativa si nu cumpara terenuri, pentru ca nu pot estima efectele legii. Legea darii in plata poate provoca un cutremur in sistemul bancar si in toata piata imobiliara”, spune Eduard Uzunov, presedintele Regatta Real Estate.

Daca avansul creste la 30%, putini cumparatori vor putea sa vina la banca cu 15.000- 18.000 euro in loc de 3.000 -5.000 de euro. In ultimii ani s-au dezvoltat mult cartierele de la periferia Capitalei, in zona de vest – Militari Residence, in cea de sud – cartierele din Popesti-Leordeni, in zona de nord aria unde se afla Cosmopolis – acestea sunt tipurile de ansambluri rezidentiale care vor avea de suferit daca se majoreaza avansul la creditele ipotecare.

In contextul in care de la inceputul anului pe plan international caderea burselor a generat o degringolada pe piata, iar pretul petrolului a scazut de asemenea, lucruri care se reflecta si in economia locala, legea darii in plata poate provoca un cutremur pe piata imobiliara.

“O lege dura a  Darii in plata inseamna sa lovim in finantator, iar intr-o industrie orizontala cum este cea imobiliara – constructorii, dezvoltatorii, finantatorii, consultantii stau toti in acelasi cerc – daca lovesti in finantarea de la banci distrugi piata, pentru ca nu exista alta optiune de finantare. Trebuie sa gandim rational si sa vedem ce efect are aceasta lege pe termen mediu si lung. Nici aroganta bancilor nu este buna, dar nici aceasta lege. Banca este motorul pietei imobiliare si al economiei. Ar trebui sa existe si alte surse de finantare, dar in Romania exista numai bancile, deci trebuie sa existe o relatie buna intre piata imobiliara si acestea”, spune Eduard Uzunov.

Pe segmentul proprietatilor premium si de lux, piata este stabila, si este posibil ca preturile sa  creasca usor, cu procente de 1-5%. O serie de investitori asteapta sa vada cum va evolua piata, insa exista si investitori care  achizitioneaza constant terenuri si dezvolta proiecte. Printre cele mai interesante proiecte se numara cele ce urmeaza a fi dezvoltate in zonele Herastrau/Aviatiei si Primaverii/Charles de Gaulle, proiecte aflate in stadiu de constructie sau de autorizatie, dar de care clientii sunt deja interesati.

Pe segmentul proprietatilor de inchiriat, piata este stabila si este posibil ca nivelul chiriilor sa inregistreze in 2016 o usoara crestere. Acest lucru va aparea in contextul in care stocul de proprietati de inchiriat in zonele cele mai cautate din Bucuresti este din ce in ce mai redus. In acelasi timp, in contextul in care se obtin mult mai greu autorizatii de constructie pentru blocuri noi, segmentul de vile cu arhitectura, cumparate si apoi renovate, cunoaste o crestere importanta.

Predictibilitatea generala pentru 2016 este minima, intrucat piata imobiliara evolueaza in acelasi ritm ca si economia. Situatia instabila a burselor pe de o parte si scaderea dobanzilor din sistemul bancar, pe de alta parte, influenteaza semnificativ piata imobiliara si apetitul de cumparare.

“Putem estima ca pe acest fond se vor face investitii in lucruri care aduc plusvaloare si profit, iar domeniul imobiliar este unul dintre acestea. Romania este geostrategic amplasata senzational si a fost pana acum pe un val de crestere economica: teoretic investitorii straini ar trebui sa se indrepte catre Romania, mai ales ca yield-uri de aici sunt greu de gasit in alte tari din UE. Aceste yield-uri au fost anul trecut de 7-8% si estimam ca ele vor scadea, datorita cererii pentru produse bune”, spune Uzunov.

Pe segmentul de office, stocul de spatii este inca insuficient, iar cei mai activi dezvoltatori raman in continuare Globalworth, Skanska si NEPI. Pe termen mediu si lung identitatea companiilor se va rasfrange mult mai mult in spatiul in care isi desfasoara activitatea, iar interesul pentru cladirile de birouri in locatii bune este in crestere.

Retailerii din zona de restaurante si cafenele, dar nu numai, sunt interesati de zonele de aglomerare urbana generate de cladirile de birouri, zone care incep sa functioneze ca mini-orase independente.

Cele mai cautate sunt zonele din apropierea statiilor de metrou Aurel Vlaicu (Barbu Vacarescu/Floreasca),  Pipera (Dimitrie Pompei/Fabrica de Glucoza) si in viitorul apropiat Grozavesti (Orhideea).

“Acum cativa ani dezvoltatorii construiau birouri in Otopeni si in multe alte zone, bazandu-se pe o dezvoltare ulterioara a infrastructurii orasului, dezvoltare care nu a mai avut loc. S-a vorbit de doua linii de centura si despre Bucurestiul metropolitan care se intindea pana la Mogosoaia – nimic nu s-a concretizat. Asta demonstreaza o lipsa de comunicare intre autoritatile locale si dezvoltatori, lucru fara de care niciun oras nu se poate dezvolta si nu poate fi atragator pentru investitori”, afirma Eduard Uzunov.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.