Valentine’s Day: Liber la dulciuri, dar nu uita de sănătatea orală Valentine’s Day: Liber la dulciuri, dar nu uita de sănătatea orală
Cu toţii oferim acest cadou clasic de Valentine’s Day: cutia de bomboane în formă de inimioare. Pentru a vă putea face o idee despre... Valentine’s Day: Liber la dulciuri, dar nu uita de sănătatea orală

Cu toţii oferim acest cadou clasic de Valentine’s Day: cutia de bomboane în formă de inimioare. Pentru a vă putea face o idee despre cantitatea de dulciuri consumată cu această ocazie, americanii cheltuiesc peste 345 milioane de dolari pe bomboane de Valentine’s Day şi mănâncă aproape 25 de kilograme de ciocolată în jurul acestei sărbători.

Poate că mulţi dintre noi ne facem probleme că acest consum uriaş de ciocolată îşi poate pune amprenta asupra greutăţii, dar puţini se gândesc la consecinţelor aduse asupra sănătăţii orale. Dr Andra Custura (www.andrasmile.ro) îţi spune ce impact are consumul mare de dulciuri asupra dinţilor.

Dr. Andra Custura”De fiecare dată când o bacterie intra în contact cu zahărul în interiorul cavităţii bucale se formează acidul care atacă dintii pentru cel puţin 20 de minute. Iar bacteriile care cauzează cariile se găsesc preponderent în dulciuri şi băuturi carbogazoase. Cariile sunt cauzate de aceşti agenţi patogeni care distrug structura dintelui şi afectează atât smaltul, cât şi stratul interior al dintelui. S-a demonstrat că zaharurile rafinate duc la o creştere accelerată a degradării danturii, în vreme ce carbohidraţii complecşi sunt asociaţi cu o rata mai scăzută a producerii cariilor dentare”, explica dr. Andra Custura, medic stomatolog la clinica Andra Smile.

Care sunt cele mai periculoase dulciuri

Anumite dulciuri pot cauza mai multe probleme la nivelul cavităţii bucale, iar printre acestea se număra bomboanele tari sau lipicioase, cele care se dizolva încet prin intermediul salivei, cum sunt acadelele, dropsurile, fructele uscate, stafidele învelite în ciocolată sau batoanele pentru sportivi.

Principalul duşman al sănătăţii orale este placă bacteriana. Alimentele consumate vin în contact cu gingiile şi bacteriile din gură, iar în lipsa periajului, se acumulează pe dinţi placă bacteriana. Aceasta se hrăneşte cu amidonurile şi zaharurile ce se regăsesc în multe alimente, iar în această combinaţie, produce un acid ce atacă smaltul dinţilor şi duce la apariţia cariilor.

”Pentru a-ţi păstra o bună sănătate orală, este nevoie să-ţi periezi dinţii de cel puţin două ori pe zi, iar atunci când mănânci dulciuri, ar fi indicat să o faci imediat după. Nu uita să foloseşti aţa dentară şi apa de gură, să limitezi consumul de snack-uri cum sunt bomboanele, covrigeii şi chipsurile şi să mergi la dentist pentru controale regulate şi detartraj”, adăugă dr. Andra Custura.

În luna februarie, cabinetul stomatologic Andra Smile sărbătoreşte iubirea pentru sănătatea orală, de aceea le oferă îndrăgostiţilor posibilitatea de a beneficia de un detartraj în cuplu la preţul unuia singur de 240 lei, care include periaj, igienizare profesională şi airflow.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.