P3 România: avem strategii diferite de dezvoltare în funcție de țara în care ne aflăm P3 România: avem strategii diferite de dezvoltare în funcție de țara în care ne aflăm
Oficialii P3, un investitor și dezvoltator specializat pe segmentul de logistică (companie deținută de TPG Real Estate și Ivanhoé Cambridge), spun că sunt în... P3 România: avem strategii diferite de dezvoltare în funcție de țara în care ne aflăm

Oficialii P3, un investitor și dezvoltator specializat pe segmentul de logistică (companie deținută de TPG Real Estate și Ivanhoé Cambridge), spun că sunt în căutarea unor noi oportunități de extindere, la nivel local, a portofoliului de spații industriale, următoarele orașe vizate fiind Timișoara, Sibiu, Arad și Cluj.

În prezent, P3 deține în România cel mai mare parc logistic din țară, P3 Bucharest, achiziționat de la CA Immobilien Anlagen AG la începutul anului 2015. În această primăvară, compania va avea circa 90.000 mp în construcție în P3 Bucharest. Odată finalizate, cele trei clădiri noi vor mări portofoliul total de spații al P3 în România la circa 305.000 mp.

“Avem strategii diferite pentru țările în care suntem prezenți în funcție de oportunitățile pe care ni le oferă piețele. În ceea ce privește România, preferăm să ne construim propriile spații”, a declarat în cadrul unui eveniment de presă Peter Bečár, Managing Director CEE al P3.

Compania se pregătește să construiască al treilea spațiu logistic nou în P3 Bucharest. Clădirea va avea în total 42.800 mm și va fi dezvoltată ca urmare a cererilor actualilor clienți ai P3 care plănuiesc să-și extindă afacerile în București.

Spațiul rămas neocupat va fi disponibil pentru închiriere potențialilor clienți. De la achiziția parcului, la începutul anului 2015, P3 a demarat lucrările la alte două depozite ce însumează 47.100 mp, ca parte a unui parteneriat care prevede stabilirea unui hub logistic pentru Carrefour.

Noul spațiu logistic, care va cuprinde un depozit de 41.800 mp și un spațiu de birouri cu o suprafață de 1.000 mp la mezanin, va fi finalizat în vara lui 2016. Clădirea va fi concepută după cele mai înalte standarde în materie de construcții și de mediu ale P3. Având o înălțime de 11,5 metri, mai mare decât majoritatea spațiilor industriale din București, construcția le va permite clienților să beneficieze de spațiu suplimentar de depozitare.

Potrivit oficialilor P3, valoarea celor trei noi clădiri este de peste 65 mil. euro, investiția fiind acoperită atât din fonduri proprii, cât și dintr-un împrumut acordat de Raiffeissen.

“Există o cerere puternică de spațiu din partea clienților noștri actuali din P3 Bucharest care au în plan extinderea afacerilor, iar P3 este pregătit să răspundă nevoilor lor”, a comentat Laurențiu Duică, Head of Leasing P3 România.

“Piața din București dispune, la momentul actual, de foarte puține spații mari libere, iar în zona logistică principală din jurul Capitalei rata de neocupare este încă și mai scăzută. În consecință, suntem nerăbdători să livrăm pe piață, în această vară, cea mai nouă clădire a noastră și să le punem la dispoziție atât clienților noștri existenți, cât și celor noi, spații logistice de foarte bună calitate, care să-i ajute să-și dezvolte afacerile”, a adăugat Blake Horsley, noul Country Head P3 România.

Odată finalizate, cele trei clădiri noi vor mări portofoliul total de spații al P3 în România, care cuprinde deja opt depozite, la circa 305.000 mp. Poziționat strategic, la kilometrul 13 de pe autostrada A1, P3 Bucharest dispune, totodată, de teren care permite dezvoltarea a 51.980 mp de spații suplimentare, cu unități începând de la 4.000 mp și până la 40.000 mp.

Printre clienții P3 Bucharest se numără Carrefour, E-mag, Altex, Tibbett Logistics, Macromex, E Van Wick și Gebrüder Weiss.

În prezent, P3 construiește 209.000 mp de spații logistice în Europa, multe alte proiecte urmând a fi dezvoltate anul acesta.

“Construim spații flexibile, care pot fi convertite în funcție de clienți și de ceea ce își doresc”, au menționat oficialii 3P.

În ultimul an, P3 și-a mărit semnificativ portofoliul din Europa, ajungând la un total de 3 milioane mp de spații în 9 țări. În această perioadă, compania aproape și-a triplat numărul de depozite deținute (de la 59 în 2014, la 145), precum și numărul de clienți (de la 98 la 300).  Clienții provin din sectoare foarte variate, de la companii de logistică la retail, e-commerce, IT, industria ușoară și de asamblare, auto, farmaceutică și servicii.

Depozit nou_P3 BucharestTotodată, clădirile dezvoltate de companie respectă criteriile stricte de mediu impuse la nivel european și asigură costuri operaționale reduse, prin implementarea unor soluții tehnologice sustenabile, cum ar fi iluminatul cu LED, placare eficientă energetic, management-ul alimentării cu apă și un sistem complet de management al clădirilor.

Potrivit oficialilor P3, eficiența energetică a clădirilor poate aduce economii de până la 154.000 de euro anual, în 7 ani, suma economisită trecând de 1 milion de euro.

“Ne dorim să avem soluții green în toate proiectele noastre. Însă, momentan ne axăm pe cele care sunt viabile din punt de vedere comercial în țările în care activăm”, au mai spus reprezentanții 3P.

În 2015, P3 a finalizat o clădire Build-to-Suit de ultimă generație, cu o suprafață de 46.230 mp, în parcul P3 Mszczonów din Polonia. Construcția demonstrează eficiența măsurilor de economisire a energiei, în special pentru iluminat și consumul de apă.

O nouă clădire Build-To-Suit de 40.000 mp, dezvoltată pentru VF Corporation în parcul P3 Prague D8 și finalizată în primăvara anului 2015, a primit certificare cu rating-ul „Very Good” din partea BREEAM.

Totodată, în Germania, P3 construiește un depozit de 20.000 mp în P3 Niedersachsenpark pentru Peugeot Citroen, implementând standarde de ultimă generație, care includ ferme structurale din lemn lamelare Leimholz, placare eficientă energetic, iluminat inteligent, sistem de încălzire a apei cu ajutorul energiei solare, puncte de încărcare pentru vehicule electrice.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.