Titanosaur, probabil cel mai mare dinozaur din lume, „locuieşte” (parţial) la New York – FOTO & VIDEO Titanosaur, probabil cel mai mare dinozaur din lume, „locuieşte” (parţial) la New York – FOTO & VIDEO
Vă mai aminţiţi scenele din filmul “O noapte la muzeu” în care dinozaurul din holul Muzeului de Istorie Naturală din New York prindea viaţă... Titanosaur, probabil cel mai mare dinozaur din lume, „locuieşte” (parţial) la New York – FOTO & VIDEO

Vă mai aminţiţi scenele din filmul “O noapte la muzeu” în care dinozaurul din holul Muzeului de Istorie Naturală din New York prindea viaţă şi se comporta întocmai precum un căţel pofticios? Ei bine, acelaşi muzeu a dezvăluit cel mai recent exponat din colecţie: scheletul reconstruit al unui Titanozaur, considerată (în acest moment) a fi cea mai mare grupă de dinozauri din lume. Nu ştim dacă odată cu venirea nopţii îl vom vedea alergând pe culoare, însă adăugarea acestuia în portofoliul muzeului este binevenită. 

Dinozaurul expus la New York este una dintre cele mai mari descoperiri paleontologice a ultimilor ani. Primele imagini ale sale au apărut în urmă cu doi ani când paleontologul Diego Pol s-a fotografiat alături de femurul titanozaurului (scheletul a fost descoperit în Argentina), putându-se observa clar dimensiunea acestuia.

Rămăşiţele dinozaurului au fost descoperite la începutul anilor 2000 de către un agricultor din La Flecha, din regiunea Patagonia. Ulterior, fosilele au fost excavate de către o echipă de paleontologi.

Până acum, echipa Museo Paleontologico Egidio Feruglio a excavat peste 200 de oase, adică aproximativ 70% din schelet. Patru dintre acestea (fiecare de peste un metru în lungime) sunt incluse în mulajul dezvăluit la New York. Doar femurul cântăreşte circa 500 de kilograme.

Potrivit estimărilor echipei de paleontologi, se pare că acest dinozaur ar fi avut o lungime de 37 de metri şi ar fi cântărit 63 de tone, fiind, în acest moment cel mai mare dinozaur descoperit la nivel mondial.

Grupa titanozaurilor, răspândită mai ales în America de Sud în urmă cu 70-100 de milioane de ani, era formată din dinozauri ierbivori ce cântăreaau peste 60 de tone (mai mult decât un Boeing 737) şi măsurau peste 20 de metri în lungime.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.