Securitatea dispozitivelor mobile sau beneficiile utilizării acestora? Securitatea dispozitivelor mobile sau beneficiile utilizării acestora?
Dispozitivele mobile au transformat semnificativ modul în care ne dorim să interacționăm cu informația. Ceea ce pentru companii reprezintă foarte multe oportunități datorită informațiilor... Securitatea dispozitivelor mobile sau beneficiile utilizării acestora?

Dispozitivele mobile au transformat semnificativ modul în care ne dorim să interacționăm cu informația. Ceea ce pentru companii reprezintă foarte multe oportunități datorită informațiilor colectate despre consumatori, pentru utilizatorii de dispozitive mobile pot reprezenta riscuri. Companiile sunt interesate să-i cunoască pe cei care le vizitează website-ul și să le propună produsele/serviciile cele mai relevante pentru ei. Întrebarea este dacă și consumatorii doresc ca informațiile referitoare la comportamentul și coordonatele lor de navigare în website să le fie colectate. Merită beneficiile utilizării dispozitivelor mobile riscurile pierderii securității și confidențialității datelor?

Autor: Constantin Măgdălina, Knowledge Management Senior, EY România

Pentru a afla răspunsul la fiecare dintre aceste întrebări, EY România a realizat studiul de percepție privind “Utilizarea dispozitivelor mobile în România”. Prin dispozitive mobile înțelegem o categorie distinctă de tehnologie non-computer care include următoarele: smartphone, tabletă, telefon mobil, phabletă, smartwatch, brățară fitness.

Studiul este structurat în cinci secțiuni din care am extras datele relevante privind securitatea și confidențialitatea utilizării dispozitivelor mobile și beneficiile utilizării dispozitivelor mobile pe care le-am pus în corelație cu vârsta utilizatorilor.

Principalele concluzii ale studiului includ următoarele aspecte:

  • Pentru 60% dintre respondenți confidențialitatea este extrem de importantă, pentru 27% este foarte importantă și 10% este importantă. Suma de 97% a valorilor înregistrate de cei care consideră confidențialitatea de la “importantă” la “foarte importantă” este un indicator despre relația pe care utilizatorul o vrea cu online-ul privind regimul de confidențialitate a datelor pe care le primește și expediază.
  • În ceea ce privește asigurarea confidențialității și securității datelor, atunci când folosesc dispozitivul mobil, pe respondenți îi preocupă cel mai mult: parola de acces la contul bancar (83%), codul de securitate al cardului bancar (80%), codul numeric personal (68%), conținutul mesajelor din email (67%). Cel mai puțin îi preocupă confidențialitatea căutărilor din motoarele de căutare (21%), obiceiurile de cumpărare (19%) și opțiunile politice (7%).
  • În funcție de vârsta respondenților, cei mai deschiși să plătească în magazin folosind dispozitivul mobil sunt cei de 35-45 ani (35%), urmați la egalitate (cu 24%) de către cei de 45-55 ani și cei de 25-35 ani care ar plăti în acest mod indiferent de sumă.

Confidențialitatea și securitatea utilizării dispozitivelor mobile

Paritatea celor care acceptă sau nu acceptă cookies atunci când navighează online este sensibil egală 49% vs. 51% cu cea a celor care acceptă cookies. Se disting astfel două tipuri posibile de utilizatori: 1. utilizatorul “just browsing” – pentru care colectarea datelor este percepută drept încălcare a confidențialității, 2. utilizatorul “determined buyer”  care are o nevoie articulată, caută cu țintă, vrea opțiuni și acceptă colectarea datelor din motive pragmatice.

Deoarece pe primele locuri în topul securității datelor care îi preocupă cel mai mult pe respondenți, atunci când utilizează dispozitivul mobil, sunt parola de acces la contul bancar pentru (83%), codul de securitate al cardului bancar (80%), se constată un comportament precaut privind transferul de bani către o altă persoană (33%), plata în magazin (20%). Nu rămâne decât ca băncile și instituțiile financiare din România să implementeze pe lângă sistemul de plăți cu cardul și unul de plăți cu ajutorul dispozitivelor mobile utilizând protocoale de autentificare și de protecție a datelor performante și sigure.

Beneficiile utilizării dispozitivelor mobile

În opinia respondenților, principalele beneficii pe care le aduce utilizarea dispozitivelor mobile sunt mobilitatea, accesibilitatea informațiilor, conectivitatea și utilizarea eficientă a timpului.

În funcție de vârsta respondenților, cei de 35-45 de ani sunt cei mai numeroși dintre cei care socotesc mobilitatea (38%), accesibilitatea (38%) și conectivitatea (37%) drept cele mai importante beneficii. Respondenții de 45-55 de ani sunt a doua cea mai numeroasă categorie de respondenți care consideră mobilitatea și conectivitatea cele mai importante beneficii în timp ce respondenții de 25-35 ani sunt a doua cea mai  numeroasă categorie care consideră accesibilitatea drept una dintre cele mai importante beneficii.

În top 3 beneficii, dintre cele 6 listate,  pe care le aduce utilizarea dispozitivelor mobile în percepția respondenților la cercetarea EY sunt: mobilitatea (locul 1), accesibilitatea (locul 2), și  conectivitatea (locul 3). Pe locurile următoare s-au aflat, în ordinea menționării, utilizarea eficientă a timpului (locul 4), utilizarea aplicațiilor (locul 5) și promptitudinea în răspuns (locul 6). (Reamintim că aceasta este o analiză a percepțiilor).

Concluzie

Asistăm la o revoluție mobilă. În 2014 utilizarea Internetului de pe dispozitivul mobil a depășit utilizarea acestuia de pe PC-uri. Raportul Gartner estimează că până în 2018, 70% dintre angajați își vor desfășura activitatea folosind un dispozitiv mobil tip smartphone/tabletă și încă și mai mulți vor fi cei care vor accesa informații în interes privat. În aceste condiții, verificarea contului bancar, transferul de bani și efectuarea de plăți de pe astfel de dispozitive vor deveni obișnuite. Beneficii precum mobilitate, conectivitate și accesibilitate asociate generic utilizării dispozitivelor mobile sunt evidente, doar că viteza de adoptare a noilor modalități de utilizarea a acestora va depinde de respectarea confidențialității și de asigurarea securității datelor.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.