Ştiaţi că refugiaţii trăiesc în medie 17 ani în tabere? IKEA vrea să îi ajute. Cum putem contribui? Ştiaţi că refugiaţii trăiesc în medie 17 ani în tabere? IKEA vrea să îi ajute. Cum putem contribui?
“Refugiații sunt oameni obișnuiți care trec prin moment neobișnuite”, spune Gabriela Leu, responsabil comunicare UNHCR (Agenția Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi) România. La nivel global,... Ştiaţi că refugiaţii trăiesc în medie 17 ani în tabere? IKEA vrea să îi ajute. Cum putem contribui?

“Refugiații sunt oameni obișnuiți care trec prin moment neobișnuite”, spune Gabriela Leu, responsabil comunicare UNHCR (Agenția Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi) România.

La nivel global, există peste 19,5 milioane de refugiați, iar jumătate dintre ei sunt copii. Războiul și persecuțiile sunt principalele cauze care îi fac pe oameni să caute refugiu, însă, pentru UNHCR, schimbările climatice care provoacă dezastre naturale ca seceta, inundațiile și lipsa resurselor naturale sunt motive importante de îngrijorare.

„Cu milioane de persoane din toată lumea forțate să se refugieze, contextul global al activității noastre presupune mai multe provocări ca niciodată”, declară António Guterres, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați.

Potrivit oficialilor UNHCR, una dintre cele mai mari tabere de refugiați din Orientul Mijlociu (în Iordania) adăpostește 80.000 de persoane. În plus, deși taberele ar trebui să fie soluții temporare, pentru cei mai mulți dintre refugiați ajung să fie “casă” pentru 17 ani, în medie. Cei mai mulți dintre ei își petrec în exil aproape toată viața, până când ajunge să se găsească o soluție la problema lor. Totodată, 9 din 10 refugiați se opresc în țările vecine, sperând că se vor putea întoarce acasă odată cu încheierea conflictelor, taberele fiind amplasate în apropierea granițelor țărilor.

131105 Dollo Ado, refugees, Ethiopia, Somalia, November, 2013 Foto: {Åsa Sjöström} / Momentagency

Însă chiar și aceste tabere, care oferă un anumit grad de siguranță comparativ cu situația din țările de proveniență sunt deficitare. Cele mai multe dintre ele nu beneficiază, printre alte nevoie acute (mâncare, medicamente) de curent electric.

În acest context, campania „O viață mai bună pentru refugiați” se întoarce în magazinele IKEA din peste 40 de țări pentru a strânge fonduri pentru refugiați. Între 29 noiembrie și 19 decembrie, pentru fiecare led vândut în magazinele IKEA sau online, IKEA Foundation va dona un euro pentru a ajuta UNHCR (Agenția Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi) să ofere lumină și energie regenerabilă oamenilor care locuiesc în taberele de refugiați, transformându-le în locuri mai sigure și potrivite vieții de zi cu zi.

Fondurile strânse în campanie se vor transforma în surse solare de iluminat stradal, lanterne solare pentru uz domestic și sisteme energetice solare care vor spori autonomia energiei în beneficiul refugiaților și comunităților gazdă din tabere de refugiați UNHCR din Asia, Africa și Orientul Mijlociu. În plus, campania va finanța accesul la educația primară în tabere.

IKEA_BLFR_4

Potrivit oficialilor IKEA, suma strânsă în cadrul magazinelor retailerului în 2014 s-a ridicat la circa 18 milioane de euro. Magazinul din România a contribuit cu aproximativ 18.000 de euro.

Campania IKEA „O viață mai bună pentru refugiați” a început în 2014. Câteva date importante sunt:

  • Peste 284.000 de refugiați și membri ai comunităților gazdă din Etiopia și Iordania au o viață mai sigură noaptea datorită celor peste 56.000 de lanterne solare și instalării a 720 de lumini solare stradale.
  • Peste 37.000 de copii refugiați s-au înscris în clasele primare în Bangladesh, Ciad și Etiopia și astfel și-au continuat educația. În plus, peste 740 de profesori au beneficiat de cursuri în aceste țări.
  • În Bangladesh au fost construite 22 de stații de biogaz, iar 15% dintre deșeurile umane sunt acum procesate pentru a genera combustibil verde pentru gătit.

IKEA Foundation, cel mai mare partener privat al UNHCR, crede că fiecare copil merită un loc pe care să îl numească acasă. Din 2010 a început un parteneriat cu UNHCR, prin care oferă adăpost, facilități și educație familiilor și copiilor care se află în taberele de refugiați și în comunitățile vecine din Asia, Africa și Orientul Mijlociu.

„Din păcate, criza refugiaților este într-o creștere continuă din cauza situațiilor de conflict prelungit din lume și nu pare să se oprească în curând. În plus, factori mai puțini cunoscuți, precum dezastrele naturale induse de schimbările climatice, ar putea să forțeze și mai muți oameni să caute locuri mai sigure pe care să le numească acasă. Milioane de refugiați din întreaga lume au nevoie de ajutor și credem că mai avem multe de făcut, în special în zone precum Iordania, Etiopia, Bangladesh sau Ciad, unde se află cele mai mari tabere de refugiați, iar comunitățile locale nu au posibilitatea să ajute”, explică Per Heggenes, CEO, IKEA Foundation. Dollo Ado, Refugees

În același timp, IKEA a demarat și campania “Un adăpost mai bun”, prin care a început deja ridicarea unor case modulare pentru a ajuta refugiații care trăiesc în corturi. “Donațiile acoperă circa 50% din bugete”, a mai spus Gabriela Leu.

Agenția pentru Refugiaţi a Naţiunilor Unite a fost înființată pe data de 14 decembrie 1950, de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Agenția are mandatul de a conduce și coordona acțiunile internaționale pentru protejarea refugiaților și pentru a rezolva problemele refugiaților din lume. Principalul său obiectiv este de a garanta drepturile și bunăstarea refugiaților. Depune eforturi pentru a se asigura că oricine își poate exercita dreptul de a cere azil și să găsească un refugiu cu opțiunile de a se întoarce acasă voluntar, de a se integra în comunitatea locală sau să se stabilească în o terță parte. În plus, are mandatul de a ajuta oamenii fără un stat de proveniență. În cele peste 6 decenii de activitate, UNHCR a apărat drepturile refugiaților și a ajutat milioane de oameni să își reînceapă viața. Astăzi, o echipă formată din 9.300 de persoane în peste 127 de țări ajută constant 50 de milioane de oameni. Mai multe informații sunt disponibile aici: www.unhcr.org  şi www.unhcr.ro

IKEA Foundation (Stichting IKEA Foundation) este fundația filantropică a INGKA Foundation, care deține companiile din IKEA Group. Aceasta îşi propune să îmbunătăţească oportunităţile pentru copiii şi tinerii din ţările în curs de dezvoltare, finanţând programe pe termen lung, care creează o schimbare substanţială şi de durată. IKEA Foundation colaborează cu parteneri strategici cu abordări inovatoare pentru a obţine rezultate pe scară largă în patru domenii fundamentale ale vieţii unui copil: un loc pe care să-l numească acasă, un început sănătos în viaţă, o educaţie de calitate şi un venit constant în familie.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.