MillwardBrown România: topul produselor dorite de români pentru Black Friday 2015. Cine sunt cumpărătorii? MillwardBrown România: topul produselor dorite de români pentru Black Friday 2015. Cine sunt cumpărătorii?
Millward Brown România, una dintre cele mai mari companii de cercetare de marketing în zonele de brand, media și de comunicare, anunță rezultatele celui... MillwardBrown România: topul produselor dorite de români pentru Black Friday 2015. Cine sunt cumpărătorii?

Millward Brown România, una dintre cele mai mari companii de cercetare de marketing în zonele de brand, media și de comunicare, anunță rezultatele celui mai nou studiu despre evenimentul Black Friday. 

Anul acesta, de Black Friday, cele mai multe liste de cumpărături vor avea, în medie, între 2 și 3 produse, fiind în creștere, comparativ cu 2014.

Pe această listă se regăsesc cel mai frecvent televizoarele, fiind menționate de 40% dintre respondenți, electrocasnicele mici (39%), cum ar fi aspiratoarele, mixerele sau roboții de bucătărie, și telefoanele mobile (22%).

Mașinile de spălat și frigiderele sunt următoarele două categorii de produse prezente în preferințele românilor pentru Black Friday, fiind amintite de 18%, respectiv 17% dintre cei intervievați cu privire la intenția de achiziție.

“Black Friday este un eveniment deja de tradiție în România. În plus, observăm că în fiecare an sunt mai mulți români care își exprimă dorința să cumpere ceva în cadrul acestei campanii. Acest lucru se datorează succesului edițiilor precedente, apariției constante de noi magazine implicate în eveniment, dar și varietății tot mai mari a categoriilor de produse oferite la reducere”, explică Daniela Lazăr, Managing Director, MillwardBrown România.

Profilul cumpărătorilor

Conform studiului, anul acesta, 44% dintre românii cu vârsta între 18 și 65 de ani doresc să cumpere ceva de Black Friday („probabil voi cumpăra” sau „sigur voi cumpăra”). Comparativ cu 2012, aproape de trei ori mai multe persoane și-au exprimat dorința de a cumpăra un produs de Black Friday anul acesta. Numărul românilor care au auzit de reducerile din cadrul Black Friday, evenimentul anului în comerțul românesc, a ajuns anul acesta la 71% în rândul persoanelor din eșantionul evaluat.

Segmentele de populație în rândul cărora se observă un nivel al intenției de cumpărare semnificativ mai ridicat, comparativ cu nivelul populației generale, sunt bărbații și tinerii (cei între 24 – 34 de ani). Față de media generală de 59% a celor care au auzit de Black Friday și spun că „sigur sau probabil vor cumpăra”, în cazul bărbaților media urcă la 63%, iar în cazul tinerilor la 64%, toate aceste diferențe fiind semnificative statistic, la un nivel de încredere de 95%.

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion reprezentativ la nivel național, în rândul a 2.000 de respondenți din mediul urban și rural, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani. Interviurile au fost realizate telefonic în perioada: 4 noiembrie – 5 noiembrie 2015. Eroarea de eșantionare este de +/-2,2%.

Cele mai populare 10 categorii de produse pe lista de cumpărături

 

2014 2015 Evoluție
2015 vs. 2014
Televizoare 30% 40% +10%
Electrocasnice mici 36% 39% +3%
Telefoane mobile 20% 22% +1%
Mașini de spălat 9% 18% +8%
Frigidere 11% 17% +6%
Laptopuri 15% 15% 0%
Haine 17% 15% -2%
Aragazuri 6% 11% +6%
Tablete 12% 8% -4%
Încălțăminte 8% 6% -2%

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.