Știai că… știi prea puține despre Războiul stelelor? Știai că… știi prea puține despre Războiul stelelor?
Saga Războiul stelelor a ajuns să fie considerată o minune a cinematografiei, dar adevărul este că atunci când au început filmările pentru Războiul stelelor:... Știai că… știi prea puține despre Războiul stelelor?

Saga Războiul stelelor a ajuns să fie considerată o minune a cinematografiei, dar adevărul este că atunci când au început filmările pentru Războiul stelelor: O nouă speranţă, foarte puţini au crezut în reuşita proiectului şi nimeni nu se aştepta la vreun succes, de orice fel.

Pentru unii dintre actori, Războiul stelelor chiar a fost piatra de mormânt a carierei, dar pentru alţii, puţini, ce e drept, a fost rampa de lansare la care te-ai aştepta din partea unei mega producţii.

Războiul te ridică, Războiul te coboară…

Şi totuşi, un singur nume răsare ca mega vedetă după implicarea în Războiul stelelor, într-unul dintre rolurile principale: Harrison Ford.

star warsDacă George Lucas s-ar fi ţinut cu dinţii de setul de reguli pe care le impusese în casting-ul actorilor, Ford nici nu ar fi fost distribuit în saga în şase părţi. Foarte important pentru Lucas, la momentul distribuţiei, era să nu aibă vreun actor în Războiul stelelor care mai apăruse în filmul lui anterior American Graffiti. Harrison Ford era un asemenea actor.

Cu toate că în 2010, Ford declara despre personajul său că nu a fost aşa de provocator sau interesant, în perioada apariţiei primului film din serie, lucrurile stăteau cu totul altfel.

La finalul anilor 1970, după vreo 20 de apariţii în filme şi seriale, Harrison Ford s-a trezit în poziţia ingrată de a renunţa la actorie pentru un domeniu pământesc, ce ar fi trebuit să le asigure un trai decent lui şi familiei sale – tâmplăria. În momentul distribuţiei în Războiul stelelor, soţia lui Ford era însărcinată cu cel de-al doilea copil şi, din punct de vedere financiar, lucrurile nu stăteau chiar pe roze.

Lui Ford nu îi prea ieşise schema cu actoria până atunci, astfel că reîntâlnirea cu Lucas a însemnat o piatră de hotar pentru un actor ce se zbătea să devină star.

Kurt Russell şi Christopher Walken mai fuseseră în joc pentru rol, dar Ford s-a diferenţiat prin umor, stilul uşor prostuţ-naiv, dar şi talentul de a părea rău pe ecrane.

După succesul filmelor din prima trilogie, Mark Hamill, interpretul lui Luke Skywalker, s-a confruntat cu o problemă uriaşă: publicul îl identifica exclusiv drept personajul său.

Pentru a se distanţa de rol, a apărut rapid în alte filme: Corvette Summer şi The Big Red One, apoi a jucat pe Broadway, în piese variate: The Elephant Man, Amadeus, Harrigan ‘N Hart, Room Service and The Nerd. star wars

Când au început zvonurile despre filmările la Amadeus, Hamill şi-a dorit foarte mult să revină pe marele ecran, dar Tom Hulce i-a suflat rolul. Lumea îl identifica prea mult cu Luke Skywalker.

Cariera lui Hamill începuse cu un rol mărunt în serialul General Hospital şi continuase cu The Bill Cosby Show, The Partridge Family, One Day at a Time.

Prietenul lui, Robert Englund, s-a prezentat la casting-ul lui Apocalypse Now când a observat că în acelaşi loc se întâmplau preselecţiile pentru filmul lui George Lucas. După ce a stat un pic să vadă ce se întâmplă, şi-a dat seama că Hamill, prietenul lui bun, ar fi perfect pentru rolul lui Luke Skywalker şi le-a sugerat echipei de distribuţie că Hamill s-ar potrivi. Hamill s-a prezentat la audiţii şi a luat rolul.

Pentru un copil, să apară într-un film pare un vis de neimaginat. Dar Jake Lloyd, tânărul Anakin Skywalker din Războiul stelelor: Ameninţarea fantomei, a întâmpinat probleme serioase ce l-au determinat să nu îşi mai dorească să joace în alte filme vreodată.

Colegii de şcoală îl imitau şi batjocoreau şi nu s-a putut integra în colectiv după premiera filmului. Nenumăratele interviuri de promovare a filmului l-au epuizat, de asemenea, şi l-au îndepărtat, până la urmă, cu totul de filmul care îi adusese atâta faimă.

star wars

Ani mai târziu, ajungând la cea de-a doua trilogie, şi alţi actori au întâmpinat dificultăţi cu interpretările unor roluri iconice în Războiul stelelor, deşi aveau cariere înfloritoare înaintea acestor apariţii.

Natalie Portman, interpreta lui Padme în primele 3 filme (ordine cronologică), recunoaşte că rolul i-a creat ceva probleme: “Toată lumea credea că sunt o actriţă groaznică. Niciun regizor nu mai voia să lucreze cu mine. Apărusem în cel mai important film al deceniului.”

Nici carierele lui Ewan McGregor sau Liam Neeson nu au fost ajutate de franciză. Ba chiar mai mult, Ewan McGregor a pierdut la mustaţă rolul principal din Plaja, în favoarea lui Leonardo di Caprio. Vorbind de Leonardo di Caprio, ştiaţi că acesta a refuzat rolul lui Anakin Skywalker?

Actori care au fost atât de aproape şi totuşi nu au apărut niciodată în Războiul stelelor:

  • Sylvester Stallone, Nick Nolte, Al Pacino – Han Solo
  • Tupac Shakur – Mace Windu
  • Denzel Washington, Kyle MacLachlan, Kurt Russell, Morgan Freeman and Tom Hanks – Qui-Gon Jinn
  • Benicio del Toro – Darth Maul
  • Paul Walker, Ryan Philippe, Leonardo DiCaprio şi Jonathan Brandis, Colin Hanks – Anakin
  • Laurence Olivier – Palpatine

Urmărește din 3 octombrie saga completă, pentru prima dată pe o televiziune din România, sâmbăta și duminica, de la 21:00, pe AXN.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.