România, locul 3 în ECE după ce a atras în 9 luni tranzacții imobiliare de 600 milioane de euro România, locul 3 în ECE după ce a atras în 9 luni tranzacții imobiliare de 600 milioane de euro
România a atras în primele nouă luni tranzacții imobiliare în valoare totală de 600 milioane de euro, plasându-se pe poziția a treia în Europa... România, locul 3 în ECE după ce a atras în 9 luni tranzacții imobiliare de 600 milioane de euro

România a atras în primele nouă luni tranzacții imobiliare în valoare totală de 600 milioane de euro, plasându-se pe poziția a treia în Europa Centrală și de Est (ECE), după Cehia și Polonia. În majoritatea tranzacțiilor realizate în acest an au fost implicate nume noi de investitori, respectiv CTP Invest, P3, GLL și Lonestar, după mai mulți ani în care NEPI și Globalworth au dominat piața.

Lunile de vară din acest an au fost atipice, cu o efervescență pe piața de investiții imobiliare din Europa Centrală și de Est, care a dus la un volum al tranzacțiilor de 2,8 miliarde de euro în trimestrul al treilea, peste nivelul înregistrat în primele două trimestre în total. La nivelul primelor nouă luni, volumul investițiilor din regiune a ajuns la 5,5 miliarde de euro, cu 22% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Cehia a fost campionul regiunii cu o cotă de piață de 43% din totalul tranzacțiilor, aceasta fiind urmată de Polonia cu 28%, România (11%), Ungaria (10%) și țările din Europa de Sud-Est (6%).

”România tranzacționează proprietăți prime la un ecart de yield între 150 puncte de bază la office și 275 puncte de bază la industrial față de Polonia și Cehia. Odată cu îmbunătățirea susținută din ultimele 12 luni a indicatorilor economici și a condițiilor de finanțare, considerăm că există argumente care să susțină micșorarea acestui ecart în următoarele 12 luni. În orice caz, în condiții similare de risc, România promite un randament superior al investițiilor față de restul regiunii pentru investitorii care intră acum. JLL România se concentrează pe promovarea României și oportunității pe care acest moment îl oferă noilor investitori și pe identificarea acestora”

Silviana Badea, Head of Capital Markets JLL România

Anul trecut tranzacțiile imobiliare din România au totalizat 1,15 miliarde de euro, reprezentând un record al ultimilor ani. Volumul a fost însă influențat de două tranzacții aproape imposibil de repetat în următorii ani, respectiv achiziția magazinelor Real de către Auchan, în valoare de 260 – 280 de milioane de euro și consolidarea portofoliului Globalworth prin preluarea participației deținute de fondul german RREEF la mai multe proiecte, în sumă de circa 200 de milioane de euro.

JLL a fost implicat în peste 70% din tranzacțiile realizate în acest an în România, având un rol semnificativ în atragerea de nume noi de investitori pe piața locală.

Cea mai recentă tranzacție în care JLL a fost parte este reprezentarea Prologis în vânzarea către CTP Invest a Prologis Logistic Park.

De altfel, pe segmentul logistic, cel mai activ în acest an, JLL a fost implicată în toate tranzacțiile realizate în acest interval, cu o singură excepție. JLL a reprezentat Aviva în vânzarea către Lonestar a parcului Pheonix Logistics, dar și fondul Heitman și compania Cefin în vânzarea către CTP Invest a parcului logistic Mercury Logistics Park, respectiv a Cefin Logistics Park Arad.

Anterior, JLL a reprezentat operatorul și dezvoltatorul de parcuri logistice P3, într-o tranzacție record pe sectorul industrial, achiziția Europolis Park, semnată anul trecut, dar încheiată în acest an – prima achiziție a unui proiect generator de venituri a P3 în România.

Volumul total tranzacționat de proprietăți industriale în primele nouă luni depășește 600.000 de metri pătrați și 260 de milioane de euro.

Structura pe segmente de piață arată că tranzacțiile cu birouri și cu spații industriale reprezintă peste 70% din piață, restul fiind achiziții de proiecte de retail. De asemenea, numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut în acest an, în timp ce valoarea medie a tranzacției a scăzut, un indicator că piața este mai lichidă și că investitorii nu mai caută doar proiecte de peste 50 de milioane de euro, ci și de dimensiuni mai mici.

”În 2015 interesul investitorilor pentru România  a crescut, iar întâlnirile pe care le-am avut la Expo Real confirmă faptul că țara noastră este din nou pe harta multora dintre ei, indiferent de segmentul de piață în care activează. Datorăm în mare parte acest interes creșterii competiției și a prețurilor pentru produse de calitate în Polonia și Cehia. În trimestrul trei s-au concretizat în contracte semnate tatonările și negocierile din prima jumătate a anului. Ne așteptăm ca volumul de tranzacții din 2015 să depășească 800 milioane de euro”

Andrei Văcaru, Capital Markets Consultant&Head of Research Jll România

Alte tranzacții recente încheiate de JLL în România sunt vânzarea record a Promenada Mall către NEPI pentru 148 de milioane de euro și achiziția de către compania Kromberg&Schubert a spațiului în care funcționa în Chișineu Arad de la Solvency.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.