3 instituții academice și reviste din România, puse pe harta globală a cercetării de cea mai mare editură științifică din lume 3 instituții academice și reviste din România, puse pe harta globală a cercetării de cea mai mare editură științifică din lume
Elsevier, lider mondial în furnizarea de produse și soluții de informare pentru mediul științific, în colaborare cu cea de a treia Conferință pentru Acces... 3 instituții academice și reviste din România, puse pe harta globală a cercetării de cea mai mare editură științifică din lume

Elsevier, lider mondial în furnizarea de produse și soluții de informare pentru mediul științific, în colaborare cu cea de a treia Conferință pentru Acces la Literatură Științifică din România – Rolul infrastructurii informaționale în dezvoltarea cunoașterii și inovării, anunță nominalizările pentru Scopus Awards România 2015, primul eveniment de recunoaștere globală a mediului științific din România.

„România a avut o creștere considerabilă în domeniul cercetării în ultimii zece ani. Aceste premii vor ajuta la continuarea dezvoltării mediului științific din România, care devine o țară tot mai importantă pe harta cercetării din Europa Centrală și de Est. Cercetătorii și instituțiile academice românești au astfel o vizibilitate mult mai bună pe plan internațional”, declară Cătălin Teoharie, Country Development Manager la Elsevier pentru Europa de Sud-Est.  „Echipa Elsevier este onorată să participe și să susțină continua dezvoltare a cercetării românești și să evidențieze exemplele de excelență.”

Premiile Scopus Awards sunt parte a unei inițiative globale Elsevier de susținere a cercetării și de încurajare a inovațiilor în toate disciplinele științifice.

Acestea au fost create pentru a recunoaște activitatea excepțională a instituțiilor academice și a jurnalelor de profil din România. Nominalizările au fost făcute pentru două categorii:

  1. Research Excellence Award
  2. Journal Excellence Award

Nominalizările sunt rezultatul celor mai moderne metode de bibliometrie. Astfel, pentru a identifica candidații pentru „Journal Excellence Award” s-a folosit Source Normalized Impact per Paper (SNIP), iar selecția pentru „Research Excellence Award” s-a bazat pe Field Weighted Citation Impact (FWCI). Elsevier a realizat această analiză folosind datele din cea mai mare bază de date de abstracte și citări a literaturii academice peer-reviewed, Scopus.

Nominalizările pentru Scopus Awards România 2015 sunt:

Research Excellence Award

  1. Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj
  2. Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, din Măgurele
  3. Universitatea de Vest din Timișoara

Journal Excellence Award

  1. Balkan Journal of Geometry and its Applications
  2. International Journal of Computers, Communication and Control
  3. Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases

Potrivit bazei de date Scopus, în România activează 50.000 de cercetători, care au publicat peste 75.000 de articole științifice în jurnalele de profil. Cele mai multe articole științifice sunt publicate în domeniile inginerie (20.000), fizică și astronomie (12.000) și medicină (11.000). Articole mai puține sunt în domenii ca biochimie, genetică și biologie moleculară (6.000), științe sociale (5.000) și mediu (4.000). Analiza a fost făcută în perioada 2010-2015.

Scopus este cea mai mare bază de date de abstracte și citări a literaturii academice peer-reviewed și include instrumente pentru a urmări, analiza și vizualiza cercetarea academică. Este o bază de date comprehensivă, conținând peste 55 de milioane de înregistrări indexate de la peste 21.000 de titluri de jurnale și peste 55.000 de cărți de la mai mult de 5.000 de publisheri din toată lumea, asigurând astfel o acoperire interdisciplinară largă în domeniile științei, tehnologiei, medicinii, științelor sociale și artă și științele umaniste. Scopus a fost creat și dezvoltat cu ajutorul cercetătorilor și al bibliotecarilor și include linkuri către full-text, alte resurse ale bibliotecii și poate fi conectat la alte aplicații precum software-uri de managementul referințelor. Scopus face parte din portofoliul Elsevier Research Intelligence care include instrumentele SciVal, sistemul Pure și servicii analitice customizabile.

Elsevier este un lider mondial în furnizarea de soluții de informare care îmbunătățesc performanțele cercetătorilor din domeniile științei, tehnologiei și medicinii, ajutându-i să ia decizii bazate pe dovezi mult mai rapid și să aducă inovații care sparg limitele cunoașterii și contribuie la progresul omenirii. Elsevier oferă acces la soluții digitale – între care se numără ScienceDirect, Scopus, Elsevier Research Intelligence și ClinicalKey –publică peste 2.500 de jurnale, inclusiv The Lancet și Cell  și peste 33.000 de titluri de cărți, inclusiv o serie de titluri de referință. Elsevier este parte a grupului RELX Group plc, furnizor mondial de soluții de informare pentru profesioniști din toate domeniile.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.