Harta istoriei dansului contemporan în București. Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) Harta istoriei dansului contemporan în București. Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015)
De la Bucureşti, Timişoara, Cluj, direct pe scenele de la Paris, Berlin, Geneva, Kiel sau Milano, dansul contemporan românesc a fost aplaudat, condamnat, bătut,... Harta istoriei dansului contemporan în București. Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015)

De la Bucureşti, Timişoara, Cluj, direct pe scenele de la Paris, Berlin, Geneva, Kiel sau Milano, dansul contemporan românesc a fost aplaudat, condamnat, bătut, torturat și apoi dat uitării. O istorie despre care s-a spus că nu mai există este adusă acum la viaţă, este strigată, afirmată, performată.

Centrul Național al Dansului București prezintă Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în București, un proiect de recuperare și actualizare a unei istorii invizibile până acum, concretizat prin șapte evenimente desfășurate în perioada 24 septembrie – 29 noiembrie, în mai multe spații din București.

După un an de cercetare (coordonată de Igor Mocanu) prin arhive naționale, prin bibilioteci și arhive personale, CNDB prezintă publicului de astăzi personalități artistice puternice și poveștile lor senzaționale despre parcursuri artistice necunoscute până azi. Floria Capsali, Esther Magyar, Trixy Checais, Vera Proca Ciortea, Stere Popescu, Ioan Tugearu își găsesc recunoașterea în cultura românească și în contextul artistic actual. Inovatori, revoluționari și temerari ai vremurilor lor, dansul contemporan românesc le datorează libertatea formei și mișcării de acum.

Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în București se înscrie în linia demersurilor de recuperare a istoriei dansului contemporan românesc pe care CNDB le-a inițiat încă din 2007 și este cu atât mai important cu cât pregătește lansarea Portalului Dansului Contemporan Românesc (UptoDance).

Cel de-al doilea eveniment din cadrul Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în București, dedicat parcursului coregrafic unic al artistului multidisciplinar Trixy Checais, încearcă să recompună – în absență – personalitatea coregrafului prin mărturiile înregistrate ale celor care l-au cunoscut, prin fotografii, schițe de costume, documente.

Cu această ocazie va avea loc lansarea monografiei Trixy Checais – Cartografia zborului, de Gina Șerbănescu. Cartea este rezultatul unei cercetări de arhivă, desfășurată de către autoare din 2006, publicată de editura Eikon în parteneriat cu CNDB.

Invitați: Răzvan Mazilu, Tudor Giurgiu, Andrea Roșca și Ana-Maria Crișan (fiica și nepoata artistului)

Evenimentul se va desfăşura la Biblioteca Metropolitană București, Sediul Central, Sala Auditorium.

  • Lansare de carte: 8 octombrie, orele 18.30.
  • Instalație sonoră: 8 – 9 octombrie, orele 8.00 – 20.00 și 10 octombrie, orele 10.00 – 18.00.

Proiectul s-a lansat cu un prim eveniment dedicat Floriei Capsali, la Muzeul Național al Țăranului Român.

Programul Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în București cuprinde:

  • Eveniment Floria Capsali –  a avut loc la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Tancred Bănățeanu

Expoziție: 24 – 30 septembrie, orele 10.00 – 18.00

Vernisaj, 24 septembrie, ora 18.30

  • Eveniment Trixy Checais – Biblioteca Metropolitană București, Sediul Central, Sala Auditorium

Instalatie Sonora: 8 – 9 octombrie, orele 8.00 – 20.00 și 10 octombrie orele 10.00 – 18.00

Lansare de carte: 8 octombrie, ora 18.30

  • Eveniment Vera Proca Ciortea – Teatrul Excelsior – 4 noiembrie, ora 18.00
  • Eveniment Stere Popescu – Centrul Național al Dansului București, Sala Stere Popescu

Expoziție: 8 – 14 noiembrie, orele 10.00 – 20.00

Vernisaj și spectacol, 8 noiembrie, ora 18.30

  • Eveniment Esther Magyar – Centrul Național al Dansului București, Sala Stere Popescu – 15 noiembrie, ora 18.30
  • Eveniment Ioan Tugearu – Centrul Național al Dansului București, Sala Stere Popescu – 29 noiembrie, ora 18.30

Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în București este un proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural ”Ești București” al Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB și al Primăriei Municipiului București.

TDC_Afis_general

Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în București este un proiect de recuperare și actualizare a istoriei invizibile a dansului, concretizat prin șase evenimente desfășurate în perioada 24 septembrie – 29 noiembrie, în mai multe spații din București. Evenimentul se înscrie în linia demersurilor de recuperare a istoriei dansului contemporan românesc, pe care CNDB le-a inițiat încă din 2006 si pregăteste lansarea Portalului Dansului Contemporan Românesc (UptoDance).

Time Dance Connection. Bucharest in action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în București este un proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural ”Ești București” al Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB și al Primăriei Municipiului București.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.