Vreți să studiați în străinătate? Am aflat ce universități caută români, cât costă și cum se pot finanța studiile și când se depune dosarul de admitere Vreți să studiați în străinătate? Am aflat ce universități caută români, cât costă și cum se pot finanța studiile și când se depune dosarul de admitere
World Education Fair, târgul la care cei mai buni elevi români se întâlnesc cu reprezentanții universităților de top din străinătate, revine în acest weekend... Vreți să studiați în străinătate? Am aflat ce universități caută români, cât costă și cum se pot finanța studiile și când se depune dosarul de admitere

World Education Fair, târgul la care cei mai buni elevi români se întâlnesc cu reprezentanții universităților de top din străinătate, revine în acest weekend la București.

Astfel, tinerii care doresc să urmeze cursurile unora dintre cele mai prestigioase universități din afara României, pot afla mai multe detalii despre oferta educațională a acestor instituții pe 26 și 27 septembrie la Hotel Athénée Palace Hilton din București (evenimentul are loc între orele 10.00 și 17.00).

La World Education Fair atât tinerii români cât și familiile acestora au posibilitatea să stea de vorbă direct cu reprezentanții unora dintre cele mai bune universități din Marea Britanie, Olanda, Germania, Austria, Danemarca, Elveția și Statele Unite. Reprezentanții universităților le vor oferi studenților și elevilor de liceu toate informațiile necesare despre studiile universitare de licență, master și MBA, precum și informații despre cum pot obține burse sau finanțări la aceste instituții.

Pe lângă reprezentanții universităților de top din străinătate, la World Education Fair vor fi prezenți și studenți de la facultățile respective. Astfel, tinerii liceeni interesați să studieze la o facultate de elită din străinătate și părinții lor vor avea ocazia să discute direct cu aceștia, pentru a afla detalii și informații concrete despre viața în campusurile universitare și țările respective, în loc să studieze zeci de broșuri sau pagini de Internet.

“Am auzit prima dată de World Education Fair de la prieteni și după aceea am căutat mai multe informații pe Internet, iar participarea la târg m-a ajutat să aleg una dintre cele trei universități selectate inițial. Informațiile obținute despre facultatea la care mi-am dorit să studiez m-au ajutat să fac alegerea cea mai bună pentru viitorul meu profesional”, a declarat Mihai Barbu, student la Imperial College London.

educatie colegiu

“I-am cunoscut pentru prima dată pe reprezentanții universității la care sunt acum studentă la una dintre edițiile anterioare ale World Education Fair”, a adăugat Sabina Neguț, anul patru la Universitatea din Huddersfield, specializarea Law and Business. „Dacă aș fi din nou în situația de a-mi alege facultatea aș face aceleași lucruri: aș veni la World Education Fair pentru a afla care sunt cele mai bune specializări și universitățile care le includ în programa lor și apoi aș căuta sfatul unui consultant educațional, pentru că el te poate informa, datorită experienței sale, despre avantajele studiului într-o țară sau alta, precum și despre specializările care ți se potrivesc și criteriile de admitere.

Universități participante

Printre universitățile participante se numără City University London, care se află  în top 5% din lume, conform Times Higher Education World University Rankings 2013/14 și în Top 10 universităţi din UK  în ceea ce priveşte salariile absolvenţilor, fiind catalogată de The Guardian University Guide 2014 universitatea nr. 1 din Londra pentru business şi management şi  nr. 4 în Marea Britanie, Coventry University, care ocupă poziția a doua în clasamentul Sunday Times University Guide 2012, King`s College London, una dintre universităţile aflate în Top 20 universități ale lumii, cunoscută şi pentru cei doisprezece absolvenți laureaţi ai premiului Nobel, printre care Mario Vargas Llosa – premiul Nobel pentru literatură în 2010 sau Peter Higgs – premiul Nobel pentru fizică în anul 2013, sau The Hague University of Applied Sciences, reprezentant de elită al instituţiilor de învăţământ cu orientare profesională, care are cadre didactice şi studenţi din peste 100 de ţări.

Potrivit oficialilor IntegralEdu, organizatorul acestui târg, instituțiile de învățământ prezente în cadrul evenimentului nu au un număr de locuri prestabilit pentru studenții români pe care îi pot accepta. “Fiecare universitate vine aici pentru a-și complete mix-ul de studenți. Anual, noi trimitem la studii în străinătate circa 800 de tineri români”, a precizat pentru TheTrends.ro Ana-Maria Papp, manager în cadrul IntegralEdu.

Potrivit acesteia, la această ediție vor fi prezente, în premieră, două universități din Statele Unite: University of South Florida și Marshall University.

Ce universități vor veni în weekend la World Education Fair?

“Trebuie să menționăm faptul că universitățile din Statele Unite au și programe de pregătire de un an pentru studenții care nu sunt încă eligibili pentru cursurile pe care doresc să le urmeze. Un exemplu în acest sens ar fi pe segmentul de Computer Science, cursurile destinate studenților care doresc să fie programatori”, a mai spus Papp.

educatieÎnsă care sunt pașii pe care un elev roman trebuie să îi urmeze pentru a putea studia în cadrul unei facultăți din afara granițelor?

Oficialii IntegralEdu spun că pregătirea pentru accesul la o facultate din străinătate trebuie să înceapă încă din clasa a 9-a, moment în care elevii trebuie să înceapă să se informeze asupra opțiunilor de studii și a criteriilor de eligibilitate.

“Depunerea candidaturii are loc cu un an înainte de începerea cursurilor. Dosarul de admitere trebuie să conțină fișa matricolă – mediile obținute în anii de liceu -, un test de limbă – Cambridge Advanced sau Proficiency, IELTS –  o descriere a activităților extracurriculare, de exemplu dacă acesta este olimpic, dacă a participat la concursuri, competiții, conferințe, dacă a avut activități de voluntariat, orice poate dovedi că a avut și are și alte interese în afara activităților școlare. Acestea îl ajută să fie pus în valoare. Nu în ultimul rând, scrisoarea de motivație este un alt element important în alcătuirea dosarului. Oferim tot suportul pentru alcătuirea acestei scrisori în care viitorii studenți trebuie să menționeze de ce își doresc să studieze în cadrul facultății pe care o aleg, ce planuri de viitor au sau de c ear trebui să fie aleși de universitate”, a declarat Papp.

Top 3 destinații de studiu căutate de tinerii români

În topul primelor trei destinații de studiu se mențin în continuare, pe lângă Marea Britanie, Danemarca și Olanda. Destinația preferată și în același timp și cea mai scumpă rămâne, ca și anul trecut, Marea Britanie. Tinerii români care doresc să studieze în străinătate pot beneficia de programe de informare și consultanță oferite de către organizatorii World Education Fair, IntegralEdu, care îi pot consilia pe tot parcursul procesului de admitere pentru a alege universitățile potrivite și pentru a pregăti toate detaliile necesare admiterii la aceste universități.

În același timp, în clasamentul celor mai căutate specializări în rândul studenților români care doresc să studieze în străinătate se numără Computer Science, politică, drept sau Business Management (circa 80% dintre studenți aleg această specializare).

Metode de finanțare a studiilor

Pe lângă informațiile despre cum poți obține o bursă totală sau parțială oferită de unele universități participante la World Education Fair, poți afla de la consultanții IntegralEdu informații despre metode alternative de finanțare, despre împrumuturi pentru studii și despre metodele de rambursare ale acestora. Chiar dacă familia unui tânăr aflat la început de drum nu are posibilități financiare mari, acesta poate studia în străinătate obținând împrumuturi de studii care se returnează doar în momentul în care se va angaja și salariul său anual va depăși o anumită sumă. books

Un exemplu este împrumutul acordat de statul britanic, care oferă un grant de până la 12.000 de euro pe an. Plata acestuia se poate face în  termen de 30 de ani din momentul în care absolventul și-a găsit un loc de muncă, iar rambursarea începe doar dacă venitul său va depăși 21.000 de lire pe an și reprezintă aproximativ 9% din suma care depășește acest venit.

Pentru a avea acces la acest gen de împrumut școlar, studentul trebuie să fie cetățean al Uniunii Europene, să fi locuit în ultimii 3 ani într-un dintre statele membre ale UE și să nu fi beneficiat de educație universitară până în acel moment.

Însă, până la accesarea acestui împrumut, tinerii români care își încep cariera universitată peste hotare trebuie să aibă la plecare o sumă minimă: circa 1.000 de lire sterline dacă urmează să studieze în Marea Britanie, sau 1.000 de euro pentru țări precum Olanda sau Danemarca.

“Vorbim despre bani necesari pentru cazare, mâncare sau alte cheltuieli. Este nevoie de o bază înainte de a pleca din România, de o sumă care să satisfacă nevoile zilnice măcar în prima lună. De exemplu, în Olanda sau Danemarca, cazarea se face prin agențiile imobiliare, universitățile neavând și oferte de cazare. De aceea, trebuie trimise 1-2 tranșe de bani înainte de plecare pentru a se rezerva locuința”, au mai spus reprezentanții IntegralEdu.

Toți cei care doresc să vină la World Education Fair pot participa gratuit, iar înscrierile se pot face la http://www.worldeducation.ro/register.php. Cei care nu vor putea ajunge la ediția din București pot participa la târgurile World Education Fair care vor avea loc în Timișoara, pe 28 septembrie, la Hotel Timișoara, în Galați, pe 30 septembrie, la Hotel Vega, sau în Constanța, pe 1 octombrie, la Hotel Ibis.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.