Drepturile mamelor care vor să se întoarcă la muncă, discutate în proiectul M.A.M.A. Drepturile mamelor care vor să se întoarcă la muncă, discutate în proiectul M.A.M.A.
În condițiile în care revenirea pe piața muncii a femeilor care au stat acasă o perioadă pentru îngrijirea copiilor este destul de grea, 540... Drepturile mamelor care vor să se întoarcă la muncă, discutate în proiectul M.A.M.A.

În condițiile în care revenirea pe piața muncii a femeilor care au stat acasă o perioadă pentru îngrijirea copiilor este destul de grea, 540 de mame vor fi informate despre drepturile lor pe piața muncii în cadrul proiectului Model Aplicat pentru Maternitate Activă (M.A.M.A).

Prin intermediul a 27 de sesiuni de informare, femeile cu vârste între 20 și 49 de ani din regiunea București – Ilfov vor avea ocazia să afle despre egalitatea de șanse și de gen pe piața muncii. În prezent, doar 26% din companiile existente plănuiesc să încurajeze revenirea în viața profesională a femeilor aflate în concediul de maternitate, conform celui mai recent studiu realizat de Regus la nivel global.

Potrivit analizei, 83% din oamenii de afaceri intervievați sunt de părere că o flexibilitate crescută a locului de muncă ar produce o creștere a numărului de femei ce iau în considerare întoarcerea la muncă după concediul de maternitate.

”A venit timpul să intrăm și noi pe făgașul normal și să lucrăm pentru o colaborare eficientă între nevoia femeii de a sta acasă o perioadă pentru dezvoltarea familiei și companiile în care performanța acestora este extrem de importantă și de nelipsit. Considerăm că proiectul M.A.M.A este doar un prim pas înspre o piață a muncii care promovează egalitate de șanse și combate discriminarea de orice fel”, a declarat Corina Atanasiu, Director executiv al CAIES.

În cadrul primei sesiuni de informare, ce a avut loc pe 17 august, mamele și viitoarele mame au discutat cu specialiști în resurse umane pentru a-și clarifica și consolida cunoștințele despre legislația în vigoare. Totodată, participantele au luat parte la un atelier de lucru prin care puteau să identifice avantajele și dezavantajele reintegrării mai devreme pe piața muncii.

Următoarele sesiuni de informare vor avea loc timp de 9 săptămâni și se vor finaliza la începutul lunii octombrie 2015.

În România, 25% dintre mame nu muncesc, ceea ce înseamnă o pierdere consistentă în PIB, iar tendința este în creștere daca se ia în considerare faptul că pentru 80% dintre acestea, costurile formale de îngrijire (serviciu tip creșă) sunt prea mari. De asemenea, România se află printre țările cu cele mai mici rate de ocupare în rândul femeilor, de doar 52% față de media europeană de 58,5%.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.