TOPUL celor mai atractive țări pentru expați. Unde se regăsește România? TOPUL celor mai atractive țări pentru expați. Unde se regăsește România?
Am aflat din sondajul Expat Insider 2015, realizat de rețeaua globală InterNations în 195 de state și teritorii, care sunt cele mai atractive țări... TOPUL celor mai atractive țări pentru expați. Unde se regăsește România?

Am aflat din sondajul Expat Insider 2015, realizat de rețeaua globală InterNations în 195 de state și teritorii, care sunt cele mai atractive țări pentru expați.

Primele zece poziții ale clasamentului din acest an sunt dominate de țări din America Latină, Australia, Noua Zeelandă, Canada și Singapore, însă printre țările de top se regăsesc două din Europa: Malta (locul 3) și Luxemburg (locul 5). Pe primele două locuri ale clasamentului se află Ecuador și Mexic.

Țara noastră se află pe locul 27 în preferințele străinilor care s-ar muta și lucra aici. Dintre ţările europene, înaintea României se situează Austria (11), Elveţia (14), Polonia (15), Germania (16), Portugalia (20), Cehia (22) şi Olanda (25). Țara noastră este precedată de Hong Kong (26) şi urmată de Japonia (28), Ungaria (29) şi Spania (30).

Ţări dezvoltate din Europa, precum Franţa (47) şi Italia (58), se află în a doua parte a topului, care clasifică 64 dintre ţările din care au fost primite răspunsuri.

Pe ultimele locuri în preferințe, expaţii au plasat Arabia Saudită (61), Nigeria (62), Grecia (63) şi Kuweit (64).

În ceea ce privește câștigurile pe care expații le pot avea odată stabiliți în aceste țări, clasamentul se împarte între țări  high și low income. Dacă printre cele în care se oferă cele mai mari salarii se află Honk Kong, Singapore, Kazakhstan, Elveția sau Nigeria (top 5 – venituri de peste 200.000 de dolari pe an), România este foarte atractivă pentru expaţii cu venituri mai reduse, categorie unde a reuşit să intre pe locul al optulea. În rândul acestora sunt incluşi expaţii care obţin venituri, împreună cu familia, mai mici sau egale cu 25.000 de dolari pe an.

Destinaţia preferată a expaţilor cu buget redus este Grecia, urmată de Ecuador, Cehia, Portugalia, Cipru, Argentina, România, Costa Rica şi Spania.

Totodată, dacă în Ecuador, expații se bucură de un echilibru între costuri și venituri, în Luxemburg, veniturile mari vin la pachet cu o existență destul de scumpă. România se află pe locul 17 în materie de venituri, dar urcă pe locul 8 la categoria cost of living.

La sondaj au participat 14.000 de expaţi, din 195 de ţări. Aceştia au acordat calificative de la unu (foarte rău) la şapte (foarte bine) pentru diferite aspecte ale vieţii în străinătate, printre care calitatea vieţii în ţara respectivă, cât de uşoară este adaptarea, viaţa de familie sau finanţe personale.

Top Expat Destinations 2015 - infographic

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.