Cultura a invadat centrul Brașovului – FOTO Cultura a invadat centrul Brașovului – FOTO
Între 21-23 august a avut loc la Braşov evenimentul Bohemian Square, cel mai complex festival de cultură urbană din zona de centru a ţării,... Cultura a invadat centrul Brașovului – FOTO

Între 21-23 august a avut loc la Braşov evenimentul Bohemian Square, cel mai complex festival de cultură urbană din zona de centru a ţării, reinterpretând spaţiul urban al Pieţei Sfatului şi Pieţei Enescu şi aducând arta la fiecare pas.

A treia ediţie a festivalului Bohemian Square a încântat peste 8.000 de braşoveni şi de turişti, prin complexitatea programului adus la viaţă de peste 150 de artişti, arhitecţi, designeri şi muzicieni din ţară şi de peste hotare.

Cele două secțiuni în premieră, Instalațiile arhitecturale interactive și Expoziția de design românesc contemporan au adus arta și arhitectura în mijlocul publicului avid de cultură și noutate. Acestea au dezvăluit o lume a tinerilor artiști, plini de viziune creatoare, care să îi inspire pe vizitatorii festivalului să își înfrumusețeze viață în mod inedit. Totodată, inițiativa Asociației Bohemian, le-a oferit tinerilor designeri și arhitecți încredere și șansa de afirmare în fața unui public numeros.

Rezultatul concursului de Instalații arhitecturale a constat în aducerea la viață a unor idei de reinterpretare a spațiului public în mod creativ și interactiv. Sub umbrela temei „Ferestre”, acestea au subliniat misiunea festivalului de a lărgi orizonturile comunității prin aprecierea artei și exprimarea prin artă.

Harmony on Memory de exemplu, expusă în Piața G. Enescu reprezintă un culoar, un spațiu de trecere sau o fereastră din trecutul memoriei spre sentimentul actual pe care îl receptăm. Complexitatea instalației este redată prin micile obiecte ce o compun, astfel memoriile fiecărui obiect se transpun în sufletul nostru. Făcând trecerea la prezent, instalația DanceBox, îi invită pe trecători să intre pe rând într-o încăpere creată de artist, și să savureze un moment de exprimare prin dans și interacțiune cu artistul. „Vibratie…Ca un cer senin!”- sunt doar câteva dintre impresiile descrise de participanți pe panoul de aprecieri la ieșirea din DanceBox.

Festivalul a asigurat accesul la talente internaționale. Astfel, expoziția de artă fotografică a portughezului de renume internațional, Andre Vicente Goncalvez, a adus în fața vizitatorilor ferestre din întreagă lume, creând impresia de apropiere de lumi îndepărtate, diverse, dar pline de culoare. Artistul mărturisește că a fost atras de nenumărate ferestre din Brașov, făcând sute de poze pentru a-și continua colecția „Ferestrele Lumii”.

Prin ferestrele internaționale dar și locale, larg deschise, au ajuns la inimile publicului ritmurile muzicale de world music, jazz fusion și teatro beats ale trupei Meszecsinka (Ungaria), respectiv energia balkan-teatro-disco a trupei Szempol (România). 

Ineditul a atins cote maxime prin manifestările artistice în timp real condimentate cu interactivitate și inspirație pusă în practică. Trecătorii au putut admira și chiar contribui la crearea unor lucrări de artă pe un autobuz și pe un autoturism. Graţie acestor intervenţii, spiritul Bohemian Square va fi răspândit în continuare în oraș, inspirând atât participanții la trafic cât și călătorii care vor circula cu autobuzul boem, pe linia 51. Cele două lucrări realizate pe autobuz ne transmit pe de o parte ideea ferestrei spre și dinspre univers, și dinamismul unei lumi pozitive, mereu în mișcare, la care călătorii se îmbarcă zi de zi.

Pentru a demonstra că arta este la fiecare pas, o oglindă din Piața Sfatului le-a transmis trecătorilor că ei sunt artă, tocmai în ideea că tot ceea ce este frumos, unicat, este o operă de artă care merită apreciată.

Mii de oameni s-au bucurat de pata de culoare adusă de Bohemian Square în centrul istoric, prin deja emblematica boltă colorată a Bohemian Lounge-ului. În Piața Sfatului, aceștia au savurat o carte bună și au admirat frumusețea orașului, relaxându-se pe zeci de perne și pufuri colorate.

„Considerăm că ne-am atins scopul și am reușit să stârnim apetitul comunității locale pentru artă și cultură în toate formele ei. Am oferit surse de inspirație, impulsuri de creativitate și multă voie bună. În plus, ne-a bucurat să observăm că festivalul a impresionat și turiștii internaționali, pentru care o astfel de inițiativă este un motiv de revenire în zona Brașovului”, susține Szidonia Balint, Președinte al Asociației Bohemian.

Festivalul Bohemian Square, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, susține candidatura Brașovului la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Prin reinterpretarea valorilor existente într-o manieră contemporană, evenimentul oferă un cadru generos pentru alinierea la circuitul cultural european.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.