Evenimentele culturale românești, magnet pentru turiștii străini Evenimentele culturale românești, magnet pentru turiștii străini
Evenimentele culturale românești sunt cunoscute pe plan european și internațional și reprezintă o destinație atât pentru turiștii pasionați de cultură, cât și pentru profesioniștii... Evenimentele culturale românești, magnet pentru turiștii străini

Evenimentele culturale românești sunt cunoscute pe plan european și internațional și reprezintă o destinație atât pentru turiștii pasionați de cultură, cât și pentru profesioniștii activi în diverse sectoare culturale, precum cei din lumea filmului sau a muzicii.

Potrivit datelor Tripsta , dintre evenimentele culturale românești care atrag un număr important de turiști străini fac parte Bienala de la București (25 mai – 22 iulie),  Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF (29 mai – 7 iunie), FITS (12-21 iunie), precum și Festivalul international ”George Enescu”, care urmează să se deruleze, anul acesta, în perioada 30 august – 20 septembrie.

În perioada în care în mod normal se derulează Bienala de Artă Contemporană de la București (care a avut cea mai recentă ediție în perioada 23 mai – 24 iunie 2014), turiștii străini și-au rezervat călătoriile cu 33 de zile în avans, petrecând cu această ocazie circa două săptămâni în România (13 zile). Cel mai din timp au planificat călătoria la Bienală – cu 46 de zile înainte de data plecării – turiștii din Norvegia, care au petrecut cu această ocazie și cele mai lungi vacanțeîn România, de circa 20 de zile. La polul opus s-au aflat turcii, care și-au rezervat zborurile cu numai 12 zile înainte de eveniment și au petrecut în medie o săptămână la București.

Și anul acesta, în aceeași perioadă, numeroși turiști au venit spre România din Marea Britanie (13%), Grecia (10%), Germania (7%), Turcia și Norvegia (6% fiecare), Austria (5%), Cehia, Spania și Franța și Olanda (4% fiecare), în timp ce restul (37%) au venit la București călătorind dinspre alte destinații.

Călătoriile la TIFF s-au bucurat de o planificare atentă din partea turiștilor din străinătate, care și-au rezervat zborurile către Cluj Napoca cu 41 de zile înaintea plecării, pentru sejururi medii cu durata de cinci zile. Grecii (14%) au știut cu 65 de zile în avans că vor participa la TIFF, moment în care și-au rezervat și zborurile pentru călătorii cu durata medie de 10 zile la Cluj. Pe de altă parte, românii au reprezentat 14% din numărul total de turiști care au mers la Cluj pentru a participa la TIFF, rezervându-și cu 12 zile în avans pentru a petrece în medie 3 zile la festival.

Potrivit datelor Tripsta, cei mai mulți turiști care au venit din străinătate pentru a participa la TIFF au fost suedezi (58%) – care au efectuat deplasări cu durata de patru zile, rezervându-și zborurile cu 45 de zile în avans – dar și greci și portughezi (14% fiecare).

Atunci când vine vorba de Festivalul Internațional George Enescu, alcărui ediție de anul acesta se va derula între 30 august și 20 septembrie, majoritatea turiștilor străini și-au rezervat zborurile cu 35 până la 81 de zile în avans, plănuind să petreacă la eveniment între trei și 12 zile.

Cel mai mare număr de călători străini care vin la Festivalul Internațional ”George Enescu” zboară către București din Marea Britanie (20%), Germania (10%), Cehia, Grecia și Turcia (7% fiecare), Italia (5%) și Austria, Cipru și Portugalia (4% fiecare) și Franța (3%), în timp ce alții – români și străini (26%) – călătoresc la București venind dinspre alte destinații.

Turiștii care care și-au plănuit deplasarea la Festivalul Enescu cu cel mai mult timp în avans sunt din Germania, ei rezervându-și zborurile cu 81 de zile înaintea plecării, pentru sejururi medii de 12 zile la București, și din Cehia (zboruri rezervate cu 56 de zile în avans pentru sejururi cu durata medie de trei zile). La fel ca și turiștii germani, britanicii intenționează să petreacă 12 zile la București în perioada festivalului de muzică clasică, însă aceștia și-au rezervat zborurile ceva mai târziu (cu doar 54 de zile în avans).

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.