Prima expoziție de fotografie pe hârtie manuală tipărită cu imprimante Epson, deschisă la Muzeul Țăranului Român Prima expoziție de fotografie pe hârtie manuală tipărită cu imprimante Epson, deschisă la Muzeul Țăranului Român
Epson și Asociația Ordinul Manufacturierilor au inaugurat marți, 4 august 2015, expoziția „Back to the fibers – de la tipar manual la imprimare inkjet”,... Prima expoziție de fotografie pe hârtie manuală tipărită cu imprimante Epson, deschisă la Muzeul Țăranului Român

Epson și Asociația Ordinul Manufacturierilor au inaugurat marți, 4 august 2015, expoziția „Back to the fibers – de la tipar manual la imprimare inkjet”, o premieră prin faptul că aduce împreună cele mai noi tehnologii în materie de imprimare cu o tehnică veche de mii de ani – fabricarea de hârtie – și cu fotografia clasică și conceptuală.

Expoziția cuprinde 27 de lucrări ale artiștilor vizuali Lucian Muntean și Cristiana Negoescu, tipărite pe hârtie manuală cu ajutorul imprimantei Epson L850.

„Mă fascinează ferestrele! Peste tot pe unde am călătorit am fost curios să le privesc. Uneori era interesantă reflexia care se vedea în geamuri. Alteori, din interior, căutam să descopăr peisajul sau, din exterior, o fărâmă de intimitate în penumbra încăperii. Astfel am fotografiat Fereastra din 1997 până în prezent, acumulând o arhivă vastă cu amintirea acelui loc special care desparte intimitatea de infinit”, spune Lucian Muntean, fotojurnalist și artist vizual.

Lucrările Cristianei Negoescu aduc în prim-plan fotografia conceptuală, unde culoarea joacă un rol esențial. „Cred că editarea imaginilor se face până la vopsea, atunci când totul pare să danseze printre fibrele hârtiei. Absența conturului duce la emanciparea culorii, îmbinându-se mai bine cu hârtia. La prima vedere se vede misterul, iar după o analiză mai amănunțită, hârtia se arată cu hainele ei fotografice”, spune Cristiana Negoescu, artist vizual.

„Proiectul expoziției «Back to the fibers» a presupus crearea unei hârtii aparte, special concepută pentru imprimantele Epson. Tipărirea pe un astfel de suport conferă imaginilor un plus de materialitate si le face unice, păstrând, în același timp, un grad mare de fidelitate, specific echipamentelor Epson”, spune Simona Decuseară, Sales & Marketing Manager Epson pentru România și Bulgaria.

Simona Decuseara

Simona Decuseara

Pentru tipărirea celor 27 de lucrări a fost folosit modelul Epson L850 (multifuncţional) care poate fi operat independent, fără să fie conectat la un computer, și care tipărește direct de pe carduri de memorie şi camere cu PictBridge. Tehnologia de care dispune îi permite să printeze pe numeroase tipuri de hârtie, chiar și pe cea realizată manual, după o tehnică veche de câteva mii de ani.

În plus, și noile modele de imprimante Epson cu patru culori pot fi folosite pentru a tipări pe hârtie manuală. Acestea sunt livrate cu cerneală suficientă pentru doi ani[1]. Modelele L130 şi L220 pot imprima un număr de 6.500 pagini color şi 4.000 pagini alb-negru utilizând doar cerneala livrată iniţial. De asemenea, modelele L310, L365, L455 şi L565 includ două recipiente suplimentare de cerneală neagră, ceea ce le sporeşte volumul de imprimare alb-negru la 12.000 pagini.

Expoziția marchează începutul colaborării dintre Epson și Asociația Ordinul Manufacturierilor pentru susținerea și dezvoltarea imprimării inkjet pe medii de imprimare neconvenţionale, cum este hârtia manuală. Proiectul presupune serii de evenimente de artă fotografică, experimente care să determine tehnicile potrivite de lucru pentru reinventarea acestui fel accesibil de imprimare, dar și întâlniri cu specialiști sau pasionați, în Atelierul de Carte.

„În trecutul recent, hârtia industrială a ajuns la îndemâna oricui. Intrarea într-un consumerism exagerat a determinat, aparent, pierderea sensului originar. În prezent, hârtia coexistă cu internetul, meșteșugul cu ultimele invenții high-tech. Nu în opoziție, ci în relații complementare. Hârtia realizată manual este într-o continuă experimentare și intersecție cu alte materiale. Pe hârtia astfel realizată se așează iar semnul făcut de mână, tipărit sau imprimat”, precizează Răzvan Supuran, meșter hârtier.

————————————————

[1] Cerneală pentru 2 ani, conform volumului mediu lunar de imprimare (IDC WW Page Volume Program, 2013)

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.