România mea: Un weekend prin „Țara Ovăzului” România mea: Un weekend prin „Țara Ovăzului”
Regiunea săseacă din Transilvania a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.... România mea: Un weekend prin „Țara Ovăzului”

Regiunea săseacă din Transilvania a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru. Noi vă spunem că frumusețile locului nu sunt de ocolit, iar dacă iubiți zonele rurale nu trebuie să stați deloc pe gânduri. Trebuie să descoperiți adevăratele sate săsești din Transilvania, dar și poveștile spuse de oamenii locului.

Săptămâna Haferland, eveniment organizat în perioada 6 – 10 august 2015 în una din cele mai frumoase zone din România, se apropie cu pași repezi, iar noi ne-am gândit să vă spunem, pe scurt, dar să lăsăm pozele să exprime mai mult din experiența unui weekend petrecut în satele săsești din Transilvania.

Cea de-a treia ediție a Săptămânii Haferland va include localitățile Fișer, Saschiz, Viscri, Criț, Meșendorf și Roadeș. Festivalul transilvan include atât manifestări cultural – artistice, cât și activități de timp liber, precum un concurs de biciclete sau ateliere de olărit. Organizatorii așteaptă, în acest an, peste 1.500 de turiști. Noi am fost oaspeți la Casa Kraus din Criț, în weekend-ul trecut, o casă reconstruită în stil tradiţional, fosta locuință parohială din localitate. Ne-au fost alături Michael Homner și Ortrun Morgen, care ne-au împărtășit din experiența dumnealor de dascăli în școlile din Rupea și Fișer și ne-au povestit despre valorile și  rolul sistemului de învățământ din comuniățile săsești.

Astfel, am aflat, printre altele, că aproximativ 20.000 – 30.000 de sași vizitează anual Țara Ovăzului, iar mulți dintre aceștia susțin cu fonduri restaurarea patrimoniului cultural existent. Casa Kraus a fost reabilitată după planurile vechii clădiri datând din secolul al XIX-lea fiind delimitată de zidul fortificat al cetăţii din Criţ. Aceasta oferă camere de cazare spaţioase, decorate cu piese de mobilier săsesc.

Nu putem să nu o amintim pe doamna Sofia Folberth (foto), care la vârsta de 93 de ani, este o personalitate mai mult decât emblematică a satului Criț, martor și povestitor remarcabil al orânduirii sașilor. De la dânsa am aflat o parte din istoria sașilor și a locului. În prima zi din „Țara Ovăzului” am mai luat parte, printre altele, la un concert de orgă la Biserica fortificată ale cărei ziduri de apărare datează din secolul XV și care se găsesc încă în stare foarte bună.

După lecția de istorie am luat parte la un curs de gătit și am învățat de la bucătăreasa Angela cum se face lichiul, un desert ardelenesc din zona săsească a Transilvaniei și după care te lingi pe degete. Rețeta lichiul o veți găsi, cu siguranță, pe internet și veți încerca și voi acest desert. Apoi, am trecut la o scurtă excursie cu bicicletele care ne-au fost furnizate grație Fundației Adept.

Ne-am mișcat 3-4 kilometri între satele Criț și Bunești pe un traseu special amenajat. În fugă am observat faţadele pictate ale caselor, srada principală a satului Criț fiind monument istoric. Seara am tras o fugă la cetatea de la Sighișoara, distanța de Criț fiind de circa 30 kilometri. Somnul parcă nu a fost niciodată mai dulce, iar micul dejun tradițional de a doua zi ne-a deschis apetitul pentru ceea ce urma să facem.

Am început cu atelierul de papuci, care a fost realizat în compania doamnei Mariana Purghel si al doamnei Tanta Lupu de la Asociatia “Viscri Incepe”, iar apoi am plecat spre Saschiz, unde am vizitat Biserica fortificată din localitate, dar și atelierul de ceramică și centrul de procesare a frutelor și legumelor. La Roadeș ne-au găzduit Karin și Michael Morth de la Fundația Tabaluga. Am găsit aici un loc de poveste, o casă de vacanţă terapeutică pentru copii traumatizaţi, după modelul fincăi de vacanţă terapeutice din Mallorca, Ca´n Lompart.

Am aflat că Fundaţia românească Tabaluga a fost înfiinţată de către Fundaţia Peter Maffay, care a achiziţionat în primăvara lui 2009 fosta casă parohială a comunităţii bisericeşti evanghelice din Roadeş și care cuprinde cca. 6.500 m2, cu clădirile aflate pe terenul respectiv.

Casa parohială renovată şi restaurată servește drept clădire pentru recreare, iar ambientul însorit şi cald urmează să le dea copiilor posibilitatea de odihnă, linişte şi relaxare. Bucătăria spaţioasă şi complet dotată, camere ospitaliere de recreare promovează convieţuirea într-o comunitate, (de ex. gătind în comun, sau impreună seara şi rundele de jocuri). Clădirea cu spaţiile de cazare, nou construită, este dotată cu 10 camere spaţioase amenajate pentru copii în culori prietenoase. În cetate, un număr de până la 14 copii cu circumstanţe de viaţă dificile pot petrece sejururi de 10 până la 14 zile împreună cu îngrijitorii sau însoţitorii lor.

Trebuie să vă mai spunem că, anul acesta, din programul evenimentului Săptămâna Haferland nu vor lipsi concertele de orgă, atelierele de olărit, balul tradițional săsesc, momentele culinare și o expoziție dedicată Anului Școlii. Și, tocmai pentru a sărbători Anul Școlii, ediția din acest an a festivalului are ca tematică centrală educația, iar sloganul evenimentului este Istoria ne învață!”

Festivalul își propune să îi invețe pe turiști lucruri noi și interesante legate de tradițiile din zona săsească, prin activități precum depănarea de povești săsești în șura casei parohiale din Viscri, dar și să contribuie la sprijinirea învățământului în limba germană din România. La nivel național, potrivit statisticilor oficiale, în grădiniţele şi şcolile din România sunt înscrişi 23.156 copii care învaţă în limba germană, însă numărul profesorilor care pot preda discipline în această limbă este insuficient.

Pentru a-i sprijini pe cei care vor să devină dascăli pentru clasele cu predare în limba germană, Fundatia Michael Schmidt a acordat burse de studiu, începând din 2013, unui număr de 17 studenţi, prin care a fost suportată taxa universitară a acestora. Astfel, fondurile strânse, în timpul festivalului, prin sponsorizări și donații, vor fi redirecționate către noi burse de studiu si către alte proiecte dedicate învățământului în limba germană.

Un alt demers al Fundației este furnizarea de materiale didactice în limba germană catre toate clasele pregătitoare, cu predare în limba germana, din întregul judet Sibiu, urmând ca din toamnă acest proiect sa fie extins si in zona de nord a tarii, in judetele Maramures si Satu-Mare.

Inițiatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept și Fundatia Mihai Eminescu Trust, își propun să sprijine activ conservarea și restaurarea moștenirii culturale a sașilor, inclusiv promovarea turistică a acestei zone.

Iti garantam ca il vei urmari pana la capat! Da Play clipului video si vezi de ce trebuie sa ajungi la Saptamana Haferland!

Posted by Săptămâna Haferland on Thursday, 30 July 2015

 • Minunată prezentare!
  ╔═ೋ♥═ೋ═ೋ ೋ═ೋ═ೋ♥ ═ೋ═╗
  ❤ ░░L░A░F░E░E░░B░L░A░N░C░H░E░░ ❤
  ╚═ೋ♥═ೋ═ೋ ೋ═ೋ═ೋ♥ ═ೋ═╝
  ….. …… _(‾‾)_ . .♫. . … _(‾‾)_
  . .♫ . . . .(_,☻,_). . . . . . (_,☻,_). ♫…
  . (¯`v´¯). (_)(_). . (¯`v´¯) (_)(_) . .(¯`v´¯)
  (¯`(@)´¯) ♫.║ . . (¯`(@)´¯).║ . . (¯`(@)´¯)
  . (_.^._)(¯`v´¯) . .(_.^._).(¯`v´¯). (_.^._)
  . . . ║ . (¯`(♥)´¯). . . ║. . (¯`(♥)´¯). . .║
  .♫ .’║ . .(_.^._)…’ ( ║. ♫ .(_.^._)”’. (║
  ╔═ೋ♥═ೋ═ೋ ೋ═ೋ═ೋ♥ ═ೋ═╗
  ❤ Contesă de CHOU-FLEUR ❤
  ╚═ೋ♥═ೋ═ೋ ೋ═ೋ═ೋ♥ ═ೋ═

  Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.