De ce ferestrele ieftine îi vor costa mai mult pe români? De ce ferestrele ieftine îi vor costa mai mult pe români?
Cât de bine se informează românii înainte de a lua decizia de achiziţie a tâmplăriei termoizolante, care este principalul criteriu de cumpărare şi de... De ce ferestrele ieftine îi vor costa mai mult pe români?

Cât de bine se informează românii înainte de a lua decizia de achiziţie a tâmplăriei termoizolante, care este principalul criteriu de cumpărare şi de ce ferestrele ieftine îi vor costa mai mult pe români, pe termen mediu şi lung? Toate aceste întrebări au fost adresate în cadrul sondajului naţional comandat de VEKA România şi realizat de Neomar Consulting în perioada 10 ianuarie – 6 februarie 2015, pe un eşantion reprezentativ (persoane fizice) de 1,100 persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 60 ani. Marja de eroare de eşantionare este de +2,9%.

Lipsa de informare cu privire la provenienţa tâmplăriei termoizolante din locuinţă, cât şi a principalelor caracteristici ce o transformă într-o fereastră de calitate superioară se numără printre cele mai îngrijorătoare aspecte ce reies în urma sondajului naţional. Întrebaţi cărei mărci îi aparţin profilurile ce alcătuiesc ferestrele din propriile locuinţe, 58.2% dintre respondenţi au afirmat că nu îşi amintesc numele acesteia, iar 67.8% nu ştiu numele producătorului lor de ferestre.

În plus, 40.7% afirmă că au solicitat o singură ofertă înainte de a cumpăra tâmplăria actuală din locuinţă, iar 26.9% nu ştiu câte camere interne de izolare deţin ferestrele lor. Pentru cei mai mulţi dintre români, calitatea tâmplăriei termoizolante rămâne, din păcate, pe un loc secund, în favoarea celui mai mic preţ de achiziţie, 50.3% dintre respondenţi spun că principalul factor care influenţează pentru ei decizia de cumpărare este preţul.

Calitatea produsului trebuie să primeze

Încep totuşi să fie vizibile premise pozitive din piaţă, iar acestea vin din partea viitorilor cumpărători de ferestre cu profiluri termoizolante. În cadrul sondajului naţional, aceştia au numit în topul primelor trei cele mai importante criterii de selecţie mărcile de furnizori folosite la confecţionarea ferestrelor, respectiv marca de profiluri şi cea de feronerie.

Ferestrele ieftine îi vor costa mai mult pe români

Probabil unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte relevate de studiu este acceptul beneficiarilor de a achiziţiona tâmpărie termoizolantă fără factură fiscală, 13.7% fiind parţial sau total de acord cu această practică „la negru”. Toate acestea nu fac decât să conducă piaţa pe un segment gri, în care soluţiile tehnice au o performanţă scăzută, origine incertă şi nu beneficiază de servicii de garanţie. Acest lucru duce, în final, la creşterea gradului de nemulţumire a clienţilor finali faţă de produsul achiziţionat.

Pe de altă parte, un preţ scăzut nu poate garanta şi calitatea produsului. Tâmplăria termoizolantă de calitate inferioară este pentru locuinţă doar o investiţie pe termen scurt, întrucât aceasta nu asigură, pe termen mediu şi lung, confortul şi siguranţa casei, o izolare termică şi fonică perfectă sau rezistenţa şi durabilitatea ferestrelor. De aceea, la un interval de timp relativ scurt, ferestrele trebuie schimbate, ceea ce presupune o nouă investiţie financiară înainte de amortizarea celei vechi.

O fereastră adevărată trebuie să răspundă necesităţii de izolare termică, rezistenţă şi durabilitate, dar trebuie să fie şi adaptată climei din zona geografică în care se află locuinţa. Pentru clima din ţara noastră, recomandarea VEKA sunt profilurile PVC cu minim 5 camere interne de izolare şi 70 de mm adâncime de încastrare în zid.

23% dintre respondenţi spun că profilurile ferestrelor lor au doar 3 camere interne de izolare, lucru ce demonstrează, o dată în plus, faptul că românii investesc în produse cu performanţe slabe din punct de vedere al termoizolării. De aici provine şi una dintre cele mai mari nemulţumiri ale românilor cu privire la tâmplăria termoizolantă pe care o deţin, adică izolarea termică defectuoasă (11%).

Alexandru Oancea, Marketing Manager VEKA RomaniaStudiul naţional de piaţă ne-a reconfirmat o problemă răspândită în rândul consumatorilor din România şi anume lipsa de informare înaintea achiziţiei de tâmpărie termoizolantă. Românii nu au depăşit încă pragul celui mai mic preţ, lucru ce îi împiedică să cumpere ferestre de calitate, capabile să justifice investiţia făcută pentru o perioadă îndelungată de timp. La VEKA, vom continua campaniile susţinute de educare şi informare a cumpărătorilor cu privire la beneficiile pe care o fereastră performantă le aduce pentru locuinţă şi bugetul familiei. Suntem conştienţi că acesta reprezintă un proces de durată şi că este nevoie de timp pentru schimbarea percepţiilor şi a comportamentelor. Rămânem activi şi în lupta noastră pentru descurajarea comerţului de tâmpărie termoizolantă <la negru> şi sperăm ca noile demersuri ale statului să ne susţină şi să contribuie în sens pozitiv, căci doar aşa cumpărătorul este protejat legal din punct de vedere al serviciilor de garanţie.

– Alexandru Oancea, Marketing Manager VEKA România –

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.