Fashion Trends: Cele mai importante reguli de asortare a accesoriilor pentru bărbați Fashion Trends: Cele mai importante reguli de asortare a accesoriilor pentru bărbați
Ținutele feminine pun întotdeauna accentul pe accesorii și armonizarea acestora în cadrul ținutei; de ce nu ar fi acest lucru valabil și pentru garderoba... Fashion Trends: Cele mai importante reguli de asortare a accesoriilor pentru bărbați

Ținutele feminine pun întotdeauna accentul pe accesorii și armonizarea acestora în cadrul ținutei; de ce nu ar fi acest lucru valabil și pentru garderoba masculină? Indiferent de ocazie, fiecare domn trebuie să știe care sunt accesoriile pe care se poate baza pentru completarea și definirea ținutei sale vestimentare, precum și regulile de asortare.

Vlad Mariș, fondator Mariș – Made to Measure, trece în revistă cele mai importante reguli de asortare a accesoriilor pentru domni, fie că vorbim despre o ținută business, casual sau ceremonie.

Principalele accesorii ale unui domn sunt cravata, papionul, batista de buzunar, ceasul, pălăria, șosetele, servieta sau geanta. Ce este cel mai important: să fie asortate corect! Accesoriile trebuie să se potrivească și să formeze un tot unitar cu ținuta aleasă. În acest sens se va ține cont de coloristica vestimentației – de exemplu la smoking-ul negru clasic se va alege o batista albă, rămânând astfel în spectrul non-culorilor. Există însă și opțiunea de a evidenția un singur accesoriu, alegând un element cu o coloristică puternică. De obicei accesoriul ales este cravata, dar mai nou am început să observăm ținute ce au șosetele ca personaj principal!

Vlad Mariș, fondator Mariș – Made to Measure

Vlad MarisÎn plus, alegerea accesoriilor ține foarte mult de natura evenimentului sau a circumstanțelor în care ne petrecem timpul:

Ceremonie

La ținutele black-tie accesoriile potrivite sunt: papionul negru, batista albă de buzunar, butoni la manșetele cămășilor, șosete negre de mătase, brâu, bretele.

Business

Cravata, batista de buzunar, cureaua sau bretelele, șosetele, ceasul, servieta, butonii, acul de cravată, pinul de rever, ochelarii de soare, pălăria (panama pentru vară și fedora – toamna sau iarna)

Casual

Eșarfa, papionul, batista de buzunar, ceasul, șosetele colorate (uneori fără), cureaua, cravata tricotată, pălăria (panama sau fedora).

Accesoriile de gât: cravata, eșarfa și papionul.

Pentru ținutele business se practică și este recomandată purtarea unei cravate. Costumele fiind foarte sobre, imaginea este înveselită de alegerea unei cravate colorate. Se va alege o culoare asortată costumului, dar este recomandată o cravată cu un tipar deosebit și o culoare vie.

Papioanele, pe lângă faptul că se potrivesc unor ținute business, vor fi purtate obligatoriu la ținutele de seară. Papionul negru este recomandat pentru black-tie (smoking), iar papionul alb completează o ținută white-tie (frac).

Vestimentația casual perminte purtarea cămășii descheiate la nasturele de la gât și lipsa vreunui accesoriu, dar uneori se alege utilizarea unei eșarfe (cravată ascot). La fel ca în cazul cravatei, se va alege un model și o culoare deosebită, ocazia permițând o gamă largă de modele și culori.

Deși nu foarte purtată în România, batista de buzunar este un accesoriu recomandat pentru orice ținută, indiferent de ocazie. Fie o variantă simplă, albă, de bumbac sau de in, purtată la evenimentele de ceremonie sau la unele ținute business, fie una de mătase colorată intens, lăsată să se reverse din buzunarul de la pieptul sacoului casual, batista reprezintă o semnatură a stilului vestimentar propriu.

Ceasul este și va rămâne un accesoriu util, ce poate completa orice ținută: business, casual sau ceremonie. Pentru ținutele business se poate alege un ceas sobru, dotat cu o curea de piele sau metalică. În schimb, la ținutele casual se pot alege și ceasuri mai complicate, cu o cureau mai colorată. Evenimentele de seară (cu excepția nunții) impun un ceas cât mai simplu, sobru, cu o curea de piele neagră, asortată la ținută.

Cureaua este potrivită ținutelor business și casual. Considerată un element vestimentar mai puțin formal, nu este recomandată pentru ținutele de seara (smoking sau dinner jacket). În schimb, la ținutele business, o practică foarte bună este asortarea la nuanță a curelei cu pantofii, dacă este posibil pot fi confecționate din aceeași piele. Ținutele casual permit mai multe variații: de la ținutele de plajă (pantaloni și camașă de in), unde se renunță de obicei la purtarea curelei, până la ținutele de cocktail, unde se poate accesoriza o curea de culoare deosebită, din material textil sau piele întoarsă.

Ochelarii de soare sunt de mare ajutor în timpul verii, precum pălăriile, dar nu trebuie utilizate niciodată simultan. Alegerea ochelarilor se va face în funcție de forma feței, dar și de gusturile personale. Întotdeauna este recomandată alegerea unor ochelari cu lentile polarizate.

Pălăria este un accesoriu foarte util în garderobă – te protejează de ploaie, de soare, de ninsoare sau de frig. În functie de sezon, pălăria potrivită va contribui la îmbunătățirea garderobei și va spori confortul personal.

Vlad Maris.jpg2

Vlad Mariș este unul dintre cei mai cunoscuți consultanți în domeniul vestimentar din România, fondator al Mariș – Made to Measure, vestimentație la comandă, pentru bărbați.

Fascinat de eleganța masculină, de materiale premium și de croiala perfectă, Vlad Mariș înființează în 2014 pe piața românească Mariș – Made to Measure, o declarație deschisă de eleganță.

Personalizarea completă şi grija pentru fiecare element vizual, calitatea deosebită a materialelor, consultanţa specializată, țesături ce poartă marca unor celebre companii italiene sau britanice, sunt doar câteva caracteristici ale conceptului Made to Measure.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.