Prețurile apartamentelor în S1 2015: Bucureștiul, singurul oraș cu ieftiniri pentru blocurile noi. Și tot construim! Prețurile apartamentelor în S1 2015: Bucureștiul, singurul oraș cu ieftiniri pentru blocurile noi. Și tot construim!
Potrivit informațiilor portalului Imobiliare.ro, preţul mediu solicitat de proprietari la nivel naţional pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare s-a majorat în primul... Prețurile apartamentelor în S1 2015: Bucureștiul, singurul oraș cu ieftiniri pentru blocurile noi. Și tot construim!

Potrivit informațiilor portalului Imobiliare.ro, preţul mediu solicitat de proprietari la nivel naţional pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare s-a majorat în primul semestru din acest an cu 4,7% faţă de decembrie 2014, la 933 euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca se situează pe primul loc în clasamentul scumpirilor consemnate în ultimele şase luni, cu un avans de 7,1%, de la 948 la 1.015 euro pe metru pătrat. În iunie, vânzătorii clujeni şi-au majorat pretenţiile cu 0,4%. Locuinţele vechi s-au scumpit cu 5,9%, la 1.083 de euro pe metru pătrat, iar cele noi s-au apreciat cu 10,3%, la 951 de euro pe metru pătrat.

În același timp, Bucureştiul este singurul mare oraş dintre cele analizate în care apartamentele s-au ieftinit în perioada menţionată, comparativ cu nivelul mediu de 1.066 de euro pe metru pătrat atins în decembrie 2014, indicele Imobiliare.ro raportând o scădere de 1,8%, la 1.047 de euro pe metru pătrat.

În iunie a avut loc o scădere de 0,9% faţă de luna anterioară. Declinul din ultimele şase luni a fost susţinut exclusiv de segmentul locuinţelor noi, care s-au depreciat, în medie, cu 7,2%, la 1.063 de euro pe metru pătrat. Apartamentele din blocurile vechi s-au scumpit cu 2,1%, la 1.032 euro pe metru pătrat.

În Constanţa, apartamentele scoase la vânzare (noi şi vechi) au consemnat la şase luni un avans de 5,3%, la 901 euro pe metru pătrat, în Timişoara majorarea a fost de 4,7%, la 887 euro pe metru pătrat, în Iaşi – 3,5%, la 838 de euro/mp, iar în Braşov de 2,9%, la 865 euro/mp.

“În primul semestru al anului, conform datelor Imobiliare.ro, preţul mediu cerut la nivel naţional pentru apartamentele scoase la vânzare (noi şi vechi) s-a majorat cu 4,7%, de la 891 de euro pe metru pătrat la finele lui decembrie 2014, la 933 de euro pe metru pătrat la sfârşitul lui iunie 2015. După trei luni de scumpiri (ianuarie, februarie şi martie) şi două de ieftiniri (aprilie şi mai), în luna iunie preţurile s-au majorat cu 0,5%, de la 928 de euro pe metru pătrat. Faţă de jumătatea anului trecut, când Indicele Imobiliare.ro se situa la 904 euro pe metru pătrat, valoarea actuală este cu circa 3% mai mică”, au declarat reprezentanții Imobiliare.ro.

Totodată, Institutul Național de Statistică(INS) a publicat cel mai recent buletin privind lucrările de construcții din țara noastră. Astfel, în intervalul ianuarie-mai 2015, volumul lucrărilor de construcții a crescut pe total, ca serie brută, cu 10,2% comparativ cu perioada similară din 2014. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparații capitale cu 18,3 %, la lucrările de întreținere  şi reparații curente cu 12,3% şi la lucrările de construcții noi cu 7,9%.

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut astfel: clădirile rezidențiale cu 16,9%, clădirile nerezidențiale cu 8,2% şi construcțiile inginereşti cu 9,4%.

Ca serie ajustată  în funcție de numărul de zile lucrătoare  şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut pe total cu 10,8%. Pe elemente de structură s‐au înregistrat creşteri astfel:  lucrările de reparații capitale cu 21,9%, lucrările de construcții noi şi  lucrările de întreținere şi reparații curente cu 10,2% fiecare.

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut astfel: clădirile rezidențiale cu 23,3%, clădirile nerezidențiale cu 12,2% şi la construcțiile inginereşti cu 0,3%.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.