Topul celor mai sigure orașe ale lumii Topul celor mai sigure orașe ale lumii
Economist Intelligence Unit, una dintre diviziile grupului Economist, specializată în furnizarea de date și analize care au în vedere informații din 200 de țări,... Topul celor mai sigure orașe ale lumii

Economist Intelligence Unit, una dintre diviziile grupului Economist, specializată în furnizarea de date și analize care au în vedere informații din 200 de țări, a lansat recent clasamentul pe 2015 al celor mai sigure orașe ale lumii.

Safe Cities Index 2015 ia în calcul informațiile disponibile în 50 de orașe din lume, clasamentul fiind alcătuit în funcție de 40 de indici precum securitatea digitală, siguranța infrastructurii, sau siguranța personală, a rezidenților acelor orașe. Metodologia de alegere a acestor orașe are la bază și reprezentarea regională a acestora, precum și informațiile disponibile care pot fi introduse în calculul indicilor despre care povesteam mai sus, așa că, dacă un oraș nu se regăsește pe listă (cum este exemplul Bucureștiului), acest lucru nu înseamnă că este printre cele mai nesigure locuri de pe planetă.

Orașele au devenit, deja, cele mai populate zone din întreaga lume. În acest moment, nivelul urbanizării variază de la 82% în America de Nord, la 40% în Africa. Există și orașe care au înregistrat o scădere a numărului de locuitori, principalele motive fiind problemele economice sau dezastrele naturale, factori care au împins populația înapoi spre zonele rurale. De exemplu, Seul, capitala Coreei de Sud, a înregistrat un declin al populației cu circa 800.000 de locuitori în ultimii 25 de ani.

Siguranța este legată, foarte mult, de puterea de cumpărare și de dezvoltarea economică a orașelor. De aceea, nu este surprinzător faptul că orașele din piețele dezvoltate intră în prima jumătate a topului, în timp ce orașe din zone în curs de dezvoltare sunt văzute ca fiind mai puțin sigure.

Securitatea personală este unul dintre indicii luați în calcul de către indexul Economist. New York, orașul de pe locul 10 al clasamentului Safe Cities Index 2015, raporta un record de 2.245 de crime în 1990, în medie 6 crime în fiecare zi. De atunci, nivelul populației a crescut cu peste 1 milion de persoane, iar rata omuciderilor a scăzut. În 2013, recordul a fost de 335, cel mai mic nivel înregistrat în istorie.

Potrivit raportului Economist, numărul mega-orașelor, adică al celor cu peste 10 milioane de locuitori, s-a triplat din 1990. Totalul populației care trăiește în aceste megacities este de 453 de milioane de persoane, adică 12% din totalul populației urbane (un exemplu de mega-oraș este Shanghai, aflat pe locul 30 în clasamentul celor mai sigure orașe).

În plus, până în 2030, alte 20 de orașe vor deveni mari (cu 5-10 milioane de locuitori), strângând încă 300 de milioane de locuitori, în esență, 7% din totalul populației urbane.

Tokio este este mai sigur oraș din lume în acest moment, deși este și cel care are cei mai mulți locuitori. Capitala Japoniei este pe primul loc și în ceea ce privește domeniul securității digitale, fiind în fața Singapore, aflat pe locul doi.

Jumătatea de sus a clasamentului este ocupată de orașe din Asia de Est, Europa și America de Nord, jumătatea de jos a topului fiind dominată de principalele orașe ale țărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud): Sao Paulo (40), Moscova (43), Delhi (42), Beijing (37), Johannesburg (47).

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.