Știrile PRO TV a lansat campania “Fără carte, fără viitor” Știrile PRO TV a lansat campania “Fără carte, fără viitor”
Știrile PRO TV a lansat campania Fără carte, fără viitor, care pune accent pe problemele din învățământul românesc. În secolul informației și al comunicării,... Știrile PRO TV a lansat campania “Fără carte, fără viitor”

Știrile PRO TV a lansat campania Fără carte, fără viitor, care pune accent pe problemele din învățământul românesc. În secolul informației și al comunicării, România are peste 300.000 de analfabeți.  Suntem pe locul trei în Europa și pe primul în estul continentului la abandonul școlar. Iar ca tabloul să fie cu adevărat înspăimântător, aproape 40% dintre elevii de 15 ani care se duc la școală sunt semianalfabeți. Recunosc litere, pot alcătui și citi cuvinte, dar nu le înțeleg sensul.

În ultimii 25 de ani s-a tot vorbit despre reforme în educație, dar nicio  decizie nu a reușit să rezolve problemele sistemului educațional sau să îl aducă mai aproape de zilele noastre.

Elena Lasconi, corespondent Știrile PRO TV, aduce în prim-plan realitatea apăsătoare cu care se confruntă elevii,  profesorii ori părinții.  Jumătate dintre copiii României învață în școlile sătești. Unde, de altfel, trăiesc și cei mai săraci români.

“Am pornit de la realitatea din jurul meu. Am întâlnit, atât în carieră, cât și în viață, în general, copii extraordinari, inteligenți, despre care pot spune cu mâna pe inimă că sunt mândria României. La fel, profesori de excepție. Am dat însă și peste date referitoare la abandonul școlar și analfabetism și m-am îngrozit.  Primul meu impuls a fost să văd cum arată realitatea din teren.  Pur și simplu am vrut să verific aceste date. Nu să crucific, să pun la zid pe cineva. Ci să tragem un nou semnal de alarmă asupra educației. Și a unui sistem șchiop. Calculele nu-mi plac, dar dacă învățământul nu primește mai mult sprijin din partea Guvernului, mai multe fonduri, o felie mai groasă din PIB, în următorii 10 ani România ar putea pierde până la 17 miliarde de euro. Mai mult, sărăcia și analfabetismul se vor perpetua. Groaznic! “– povestește Elena despre cum a ajuns să filmeze reportajele din campanie.

Realitatea din teren s-a dovedit mult mai dură decât o arată datele oficiale.

M-am urcat în mașină și am oprit în mai multe sate. Pentru că aici sunt rănile deschise. Iar aici învață jumătate din elevii României. Aici se vede lipsa de interes și de implicare din partea autorităților. Și am mers în această campanie de la cel mai jos nivel, până spre vârful scării ierarhice. Am intrat în școli și vă mărturisesc că ce am găsit acolo o să vă cutremure și pe voi. Pentru că, fără carte nu putem vorbi de viitor. Iar în momentul acesta, cam așa stau lucrurile. Din prima zi în care am plecat la filmare mi-am dat seama că situația este mult mai gravă decât o arată statisticile ajunse la București. E de-a dreptul dramatică. Pentru că la noi vin cifre și atât. Nu fapte, nu realități. Degeaba ai un dascăl care-ți ocupă catedra – ceea ce la sat este, oricum, o realizare dacă ne luăm după inspectorii de la județe – dacă implicarea lui tinde spre zero.”

Fara carte, fara viitor

Experiența de pe teren a impresionat-o pe Elena: “Am întâlnit copii analfabeți și semianalfabeți, dar și elevi conștiinciosi care din cauza sărăciei au fost nevoiți să abandoneze școala. Am întâlnit o fetiță care mi-a povestit, plângând în hohote, că de mai bine de șase ani mănâncă în fiecare zi doar cornul și laptele de la școală. Și că lunea, când nu ajunge mașina cu pachetele copiilor, stă flămândă. Am plâns la filmările din campania asta și m-am revoltat așa cum nu mi s-a întâmplat vreodată. Am intrat, de exemplu, într-o școală din Hreasca, un sat din Vaslui, unde am găsit o fetiță care, de patru ani, este ignorată de învățător pe motiv “că nu o duce capul”. Copila aceasta nu știa nicio literă după patru ani de mers zi de zi la școală.  Am luat-o de mânuță și i-am scris pe tablă litera “A”, apoi i-am scris numele – “Liliana”, pe care nu o să-l uit vreodată. Ghiciți ce s-a întâmplat. Fata a scris pentru prima dată în viața ei ceva și nu doar ca a scris ceva, și-a scris corect numele. Gândiți-vă că ar fi copilul vostru. Cum ați reacționa?”.

Primul reportaj din campania Fără carte, fără viitor va fi difuzat în această seară. Știrile ProTV încearcă astfel să găsească un răspuns la întrebarea “De ce renunță românii la învățătură?” și să îi facă pe absolut toți cei implicați să înțeleagă că urmările sunt grave. Toată lumea are de suferit: România, ca stat, poate pierde miliarde de euro în următorii zece ani din cauza unui sistem cu lipsuri. Iar componenta umană este la fel de afectată: anual, cele câteva zeci de mii de copii care renunță la carte își semnează condamnarea la un trai în mizerie și întuneric.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.