Saxo Bank: care este starea piețelor și în ce mai putem investi în T3 2015? Saxo Bank: care este starea piețelor și în ce mai putem investi în T3 2015?
Grecia pare, de la oră la oră, să se scufunde într-un haos profund la finalul celui de-al doilea trimestru, ceea ce aruncă proiecțiile legate... Saxo Bank: care este starea piețelor și în ce mai putem investi în T3 2015?

Grecia pare, de la oră la oră, să se scufunde într-un haos profund la finalul celui de-al doilea trimestru, ceea ce aruncă proiecțiile legate de piețe într-o zonă de incertitudine.

În acest context, Saxo Bank, o entitate specializată în investiții și în tranzacționare online multi-asset, publică raportul pe Q3, înainte de referendumul din Grecia privind apartenența la UE care, dacă nu se schimbă nimic, va avea loc la 5 iulie.

Raportul pe trimestrul al III-lea are o anumită doza de risc, așadar, depinzând de modul în care va fi afectată Comunitatea Europeană de un posibil ”NU” spus de greci la referendum. Pe de o parte, optimiștii spun că Banca Centrală Europeană ar trebui pur și simplu să mai imprime niște bani, pentru a acoperi enorma datorie către creditori. Dar, până una alta, un ”NU” la referendumul din Grecia are un risc contagios în zona periferică a UE, cel puțin, și chiar ar putea crea o oarecare instabilitate globală cu mișcări neobișnuite pe piețe, cel puțin nu în sensul în care ne-am obișnuit când au apărut evenimente globale cu risc crescut.

Materii prime

Prețurile petrolului și ale aurului s-au stabilizat, în cele din urmă, într-un interval. Dar pesimiștii speră că producția în creștere a OPEC și stocurile în creștere ale SUA după sezonul de vârf al cererii vor permite prețurilor să coboare, în timp ce o creștere a dobânzii în SUA ar putea însemna o oportunitate de cumpărare pentru aur, spune Ole Hansen, șeful strategiei pentru materii prime de la Saxo.

Hansen preconizează că al treilea trimestru va fi atunci când președinta Fed, Janet Yellen, va începe să închidă robinetul cu lichidități și menține părerea că aurul va termina anul la 1 275$ /uncie, cumva peste părerea majoritară curentă.

Macro

Economia SUA își revine încet dar sigur, după acalmia din Q1, iar întrebarea nu mai e dacă Fed va crește dobânzile, ci când. Răspunsul la această întrebare depinde de omul pe care-l întrebi. Piața pare să fie stabilă, mai mult sau mai puțin împărțită între septembrie și decembrie, spune Mads Koefoed, Șeful strategiei macro de la Saxo Bank.

Koefoed ia în considerare și Europa, spunând că președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, are destul de multe pe cap în Q3, dar de o natură diferită, cu ieșirea Greciei din zona euro profilându-se din ce în ce mai mult în timp ce randamentele obligațiunilor suverane au crescut cu creșterea pe 10 ani a Germaniei la peste 0,8% de la mai puțin de 0,2% în Q2. El vede creșterea în regiune în continuare solidă în a doua jumătate a lui 2015, deși fără o prea mare accelerare.

FX

Șeful strategiei FX de la Saxo Bank, John Hardy, spune că, având în vedere că Eurozona e încă în dificultate, USD își poate relua mersul în sus – dar acest lucru ține de cifre și dacă redresarea SUA e de lungă durată. După un trimestru petrecut mai ales pentru consolidarea câștigurilor vertiginoase anterioare, dolarul american va cere întreaga atenție a pieței în al treilea trimestru din acest an. Și-ar putea aduna forțele din nou, cu condiția ca datele economice americane și retorica Rezervei Federale să indice către o mișcare a dobânzii în septembrie – în ceea ce ar fi prima creștere a dobânzii în peste nouă ani.

Venitul fix

Șeful tranzacționării venitului fix de la Saxo Bank, Simon Fasdal, spune că recenta creștere a randamentelor obligațiunilor globale s-a stabilizat deja ca o temă importantă pe piețele financiare. Ia în discuție, de asemenea, ce ar putea merge prost în acest trimestru. În afara Greciei, nu există semne reale de apariție a unor factori critici determinanți ai pieței, iar acum, ”sfânta treime” a Europei – preț al petrolului mai mic, un euro mai slab și cumpărarea de obligațiuni de către BCE –  ar trebui să stimuleze economia și să trimită  așteptările pentru inflație și randamentele într-o spirală în creștere în Q3.

Asia

Există un moment pentru a pleca la atac pe piețe și există un moment pentru întărirea apărării, spune Kay Van-Petersen, Strategist Macro pentru Asia la Saxo Bank. Un foarte posibil mediu extrem de volatil de tranzacționare în Q3 marchează această perioadă ca fiind una în care trebuie să ai grijă de ceea ce ai.

Kay Van-Petersen spune că piețele intră într-o perioadă foarte dificilă în care prima creștere a dobânzii ce ar putea veni din SUA ar fi prima creștere din 2006 încoace. El punctează că economia globală trece prin dislocări crescânde, pe măsură ce SUA crește dobânzile în timp ce mare parte a restului lumii are o înclinație spre relaxare.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.