Escapadă de weekend: Ruse, mica Vienă de peste Dunăre Escapadă de weekend: Ruse, mica Vienă de peste Dunăre
Nu m-aș fi gândit niciodată, în toți acei ani în care am trecut pe lângă Ruse pentru a-mi începe (cu adevărat) călătoria spre plajele... Escapadă de weekend: Ruse, mica Vienă de peste Dunăre

Nu m-aș fi gândit niciodată, în toți acei ani în care am trecut pe lângă Ruse pentru a-mi începe (cu adevărat) călătoria spre plajele din Grecia, că la cel mult o oră jumătate de București se află o destinație atât de interesantă pentru cei care vor să-și petreacă un weekend în afara granițelor.

Odată ce treci de blocurile gri, atât de asemănătoare cu cele din Muntenia noastră, și care nu prevestesc nimic special, dar și de fabricile părăsite de la marginea sa, se deschide un oraș cu o arhitectură ce te duce imediat cu gândul la perioada imperială. Nu degeaba mai este cunoscut și sub denumirea de “Mica Vienă”.

Orașul este faimos pentru clădirile sale conservate de la sfârșitul al XIX-lea și începutul secolului ХХ. Există mai mult de 260 de monumente. Cele mai multe dintre atracțiile orașului se află în centrul acestuia (muzee, repere arhitecturale, teatru, operă, hoteluri, restaurante, cafenele și magazine de suveniruri). De altfel, în 2011, centrul vechi al orașului Ruse a fost renovat cu bani europeni, un proiect în valoare de circa 10 milioane de leva.

Am ajuns în Ruse la invitația Asociației Travel Focus, partener în acest an al Blue Week Festival (eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Dunării -29 iunie), și Danube Competence Center (DCC), clusterul din Serbia, finanțat de Guvernul Federal al  Germaniei, entitate care se ocupă cu promovarea turismului de-a lungul Dunării.

Pentru că am descoperit o uimitoare destinație de travel pentru care merită să petreceți cel mult două ore pe șosea – în total sunt vrem 90 de kilometri pentru cei care au Bucureștiul ca punct de plecare – (pentru că Podul Prieteniei este în curs de reabilitare, durata călătoriei crește puțin), am decis să vă povestim câte puțin din ceea ce Ruse are de arătat într-o escapadă de weekend. Noi, cu siguranță, vom reveni!

Vezi aici o galerie foto pe larg…

Sexaginta Prista: am început aventura noastră la Ruse cu o vizită la ruinele cetății Sexaginta Prista. Orașul Ruse a fost fondat în timpul împăratului roman Vespasian, în perioada 69-79 î.Hr., ca fortăreață, sub numele de Sexaghinta Prista, adică „Golful celor șaizeci de corăbii”. Se presupune că Prista a avut 60 de locuri de acostare pentru corăbii, de aici și această denumire.

Pentru că am nimerit fix în ziua în care începe festivalul dedicat Zilei Dunării, am avut ocazia de a asista la ceremonia de deschidere a Pieței Romane, marcată printr-o mică punere în scenă a unui eveniment din viața soldaților romani care au trăit acolo.

Dovezile istorice atestă faptul că aproximativ 600 de soldați romani au staționat în această cetate, antrenându-se și pregătindu-se de luptă. Astăzi, vizitatorii mai pot vedea turnul de observare, câteva inscripții pe piatră, sculpturi și rămășițe din vechiul zid. Ghizii știu și engleză, în cazul în care vă sperie faptul că nu înțelegeți limba bulgară, iar sit-ul are și panouri în limba engleză.

Centrul vechi al orașului este pătrat în jurul Muzeului de Istorie Ruse. Biblioteca regională “Liuben Karavelov” este situată și ea în piață. Clădirea este decorată cu ornamente în stil baroc —frunze, perle și rozete.

Muzeul de Istorie Naturală: un alt obiectiv pe care l-am văzut în timpul vizitei noastre la Ruse și pe care am dori să-l revedem. Amenajat modern și cochet, muzeul are o colecție interesantă de păsări și animale din zona Dunării, o secține de paleontologie, acvarii. Cel mai impresionat exponat este un mamut în mărime naturală, mândria muzeului.

Pe lista de muzee ar mai trebui să treceți și Muzeul Național de Transport (situat pe malul Dunării, în gara Ruse, prima din țară, construită în 1866) sau Muzeul Vieții Urbane.

Monumentul Libertății: a fost construit la începutul secolului 20 de către sculptorul italian Arnoldo Zocchi. Odată cu trecerea timpului, a câștigat semnificație, fiind unul dintre simbolurile orașului. Monumentul se află în centrul Pieței Svoboda, în zona pietonală a orașului.

Dacă ajungeți în Ruse, nu ratați nici clădirea Operei sau Biserica Sfânta Treime, un locaș extrem de interesant. Biserica este realizată în stil rusesc (a fost ridicată în anul 1632), fiind cea mai veche clădire care a rezistat încă din perioada dominației otomane.

Strada principală a orașului se numește Aleksandrovska, întreaga zonă fiind pietonală. Vă puteți plimba printre clădiri în stil neo-baroc (prima mea impresie a fost că mă aflu pe străduțele din Brașov), intra în magazine, sau vă puteți relaxa la terasele și restaurantele care străjuiesc strada.

Și pentru că suntem într-un port la Dunăre, trebuie să faceți o vizită și în zona de promenadă, aflată la scurtă distanță de centrul orașului.

În materie de restaurante, recomandarea care ne-a venit din partea unui cititor fidel a fost Happy Bar&Grill (nu l-am încercat de data aceasta, dar îl vom testa cu siguranță când vom reveni) – ne-a fost recomandat și de alți colegi care au vizitat Ruse. Puteți încerca și meniul haiducesc al restaurantului Ciflika, unde porțiile sunt cu adevărat generoase, iar carnea folosită pentru preparate este organică.

Dacă vreți să petreceți mai mult timp în zonă, sau să vă pregătiți pentru o nouă excursie, în împrejurimile orașului Ruse puteți vizita Parcul Natural Rusenski Lom, unul din cele zece parcuri naturale din Bulgaria. Parcul a fost declarat zonă protejată în 1970 și cuprinde un teritoriu de 3408 de hectare. Parcul Lipnik este un alt obiectiv interesant, fiind situat în apropiere de satul Nikolovo, la 10 km distanță de Ruse (dimensiunea parcului este de aproximativ 20.000 de hectare și flora constă în principal din tei), însă puteți vedea și Bastionul Cerven, unul dintre principalele centre militare, economice, și culturale ale celui de al Doilea Imperiu Bulgar, între secolele al XII-lea și al XIV-lea. Ruinele cetății sunt situate în apropiere de satul cu același nume aflat la 30–35 km sud de Ruse, în nord-estul Bulgariei. Totodată, Mănăstirea Basarabov se află la 6 km de Ruse.

Nu ratați nici bisericile construite în piatră de la Ivanovo, care datează din secolul XII. Frescele din secolele XII și XIV sunt încă bine conservate, bisericile fiind incluse pe lista patrimoniului UNESCO în anul 1979.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.