Litoralul Verde: investiții de peste 40 de milioane de euro în derulare în sudul litoralului. Ce beneficii au adus? Litoralul Verde: investiții de peste 40 de milioane de euro în derulare în sudul litoralului. Ce beneficii au adus?
Litoralul Verde, brandul sub care patronatul agențiilor de turism din România (ANAT) și-a propus încă de anul trecut să readucă strălucerea de odinioară a... Litoralul Verde: investiții de peste 40 de milioane de euro în derulare în sudul litoralului. Ce beneficii au adus?

Litoralul Verde, brandul sub care patronatul agențiilor de turism din România (ANAT) și-a propus încă de anul trecut să readucă strălucerea de odinioară a stațiunilor din sudul litoralului nostru, pare că și-a atins, pentru moment, scopul.

În acest sens, Aurelian Marin, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), anunță o creștere de 8% a rezervărilor făcute de la începutul acestui an, prin intermentul tour-operatorilor din asociație, pentru regiunea de sud a litoratului românesc, comparativ cu anul trecut.

“Perioada de early-booking a adus o creștere a vânzărilor și se fac, încă, rezervări consistente pentru litoralul nostru”, a declarat Aurelian Marin în cadrul unui eveniment de presă care a avut loc la finalul unui infotrip organizat de ANAT, care a avut ca scop vizitarea unor noi hoteluri și parcuri acvatice și de aventură deschise în stațiunile Eforie, Venus sau Neptun.

Potrivit informațiilor șefului ANAT, vânzările agențiilor de turism pentru întreg litoralul românesc au crescut cu 4% în acest an comparativ cu 2014. O schimbare se observă, însă, în vânzările pentru hotelurile din stațiunea Mamaia. Fosta perlă a litoralului nostru a scăzut cu 1-2 procente în cererile turiștilor care își achiziționează sejururile prin agenții.

“Se observă o stagnare pe Mamaia, iar în ultimii 3-4 ani s-a observat o creștere mai mare pe sud, de circa 8-10%. Sunt câteva motive simple pentru care se întâmplă acest lucru”, au precizat autoritățile locale din Mangalia.

Astfel, investițiile constante în modernizarea sau amenajarea unoi noi hoteluri, tarifele mai mici practicate de hotelierii din stațiunile administrate de primăria Mangalia (chiar și cu 25%), apariția unor noi zone de distracție și organizarea de evenimente au ridicat stațiunile din sudul litoralului nostru în preferințele și cerințele turiștilor, marea majoritate a acestora, români (numărul străinilor crește cu circa 2-3% anual).

DSC04218

Și pentru că am amintit de investiții, reprezentanții autorităților locale spun că valoarea acestora se ridică la aproximativ 22 de milioane de euro, bani din fonduri europene. Acestea au fost accesate în ultimii 3 ani și reprezintă investiții finalizate sau în curs de derulare.  Două proiecte ce urmează a fi finalizate în scurt timp sunt cele ale unor centre de informare turistică în Neptun, Jupiter și Mangalia, precum și amenajarea ultimilor kilometri din cei 9 de coastă pe care autoritățile locale vor să amenajeze promenada.

Totodată, primăria Mangalia a instituit un program de reducere a taxelor și impozitelor pentru 5 ani sau în limita a 200.000 de euro pentru investitorii din domeniul hotelier.

“Ne adresăm investitorilor serioși care vor să dezvolte sudul litoralului”, au precizat reprezentanții autorităților locale.

În ultimii 3 ani, aceștia au reușit să creeze 18 evenimente importante (care au loc din mai până în august) care atrag mai mulți turiști, precum și o serie de evenimente sportive care contribuie la creșterea numărului de nopți de cazare în cadrul stațiunilor din sudul litoralului. “Acestea au adus în plus cel puțin 400.000 de nopți de cazare”, au mai spus oficialii primăriei Mangalia.

Nu în ultimul rând, și investitorii privați au finalizat sau au în curs de derulare o serie de proiecte menite să crească numărul turiștilor. Astfel, șeful ANAT, care deține și agenția de turism Paradise Travel, a finalizat o investiție în parcul de aventură Paradis Land, iar o serie de hoteluri precum Ovidiu, Belvedere, Amfiteatru, Panoramic, Neptun, Pajura-Vulturul, President, sunt sau vor intra în modernizare. Valoarea acestor proiecte este estimate tot la aproximativ 20 de milioane de euro (proiectul de modernizare a complexului Pajura-Vulturul este de circa 12 milioane de euro, President – 7 mil. euro, Ovidiu – 4-5 mil. euro).

“Turismul de pe litoralul românesc trebuie să se modernizeze. Oamenii vor mai mult de la vacanță decât doar cazare, trebuie să facem evenimente și să transformăm sudul litoralului într-un punct interesant pentru părinți și copii”, au mai spus reprezentanții din turism.

În acest moment, sectorul turismului are o contribuție de circa 30-35% în bugetul municipiului Mangalia.

litoralul verde

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a lansat în 2014 brandul Litoralul Verde, o marcă prin care agenţiile ANAT doresc să susţină staţiunile Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costineşti, Olimp, Neptun, Cap Aurora, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia, Vama Veche.

Zona de sud a litoralului atrage anual circa 70% dintre turiștii care vizitează stațiunile de la malul mării prin agenții de turism. Ca poziționare, stațiunile atrag familiile cu copii (cu accent pe facilități precum locurile de joacă, spațiile verzi, parcurile de distracții), persoane care urmăresc refacerea, relaxarea, curele balneare, tratamentele balneare efectuate cu produse naturale, tineri care aleg variante de vacanță cu un specific aproape rural sau pe cei care sunt amatori de concerte și evenimente specifice sau, pur și simplu, turiști care preferă vacanțele liniștite la un preț mai mic comparativ cu cel din zona de nord a litoralului.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.