Rețeaua wireless, cel mai vulnerabil punct al infrastructurii IT a unei companii Rețeaua wireless, cel mai vulnerabil punct al infrastructurii IT a unei companii
9 din 10 CIO sunt îngrijorați cu privire la protecția insuficientă a rețelelor wireless iar peste o treime dintre companii nu dispun de securizare... Rețeaua wireless, cel mai vulnerabil punct al infrastructurii IT a unei companii

9 din 10 CIO sunt îngrijorați cu privire la protecția insuficientă a rețelelor wireless iar peste o treime dintre companii nu dispun de securizare de bază a rețelei de wireless.

Conform celui mai recent studiu Fortinet, cei care iau deciziile în cadrul departamentelor IT ale companiilor (ITDM) sunt de părere că rețelele wireless sunt cel mai vulnerabil element al unei infrastructuri IT.

Aproape jumătate dintre aceștia (49%) au clasat rețelele wireless ca fiind cele mai expuse din punct de vedere a securității, în timp ce 29% dintre respondenți consideră rețeaua centrala ca fiind un punct vulnerabil.

Studiul Fortinet relevă că securizarea insuficientă a rețelei wireless este una dintre preocupările a 92% dintre CIO (Chief Information Officer) intevievați, acesta nefiind deloc un fapt surprinzător mai ales pentru că o treime dintre rețelele wireless create pentru angajați nu au nici macar autentificare ca măsura de securitate de bază.

Acest studiu independent a avut ca respondenți peste 1.490 de persoane de decizie din departamentele de IT ale unor companii cu peste 250 de angajați din întreaga lume.

Alte concluzii ale studiului:

  • Aproape jumătate dintre managerii departamentelor IT (48%) consideră că pierderea datelor importante pentru companii sau clienți este cel mai mare risc la care este expusă compania utilizând o rețea wireless nesecurizată
  • 72% dintre ei au ales o platformă cloud pentru a administra rețeaua wireless, iar 88% au încredere în acestă abordare pentru implementarile infrastructurilor wireless viitoare
  • 43% dintre cei chestionați oferă acces vizitatorilor la rețeaua wireless a companiei, iar 13% dintre companii oferă acest acces fără nicio măsură de control

Conform acestui studiu rețelele wireless sunt clasate ca fiind cele mai vulnerabile infrastructuri  IT, consideră peste 49% dintre ITDM-i. Respondenții au plasat rețeaua wireless ca fiind mult mai vulnerabilă decât rețeaua centrala, doar 29% dintre răspunsuri catalogând-o pe aceasta ca fiind mai expusă. Bazele de date (25%), aplicațiile (17%) și spațiile de stocare (11%) sunt considerate ca fiind mai puțin expuse din punct de vedere al securității.

În plus, 37% dintre respondenți au recunoscut că nu au implementate nici măcar cele mai simple metode de securizare prin autentificare. Un număr semnificativ de companii (39%) trec cu vederea funcționalitatile de  firewall și anti-virus când vine vorba de rețelele wireless.

Alte măsuri de securizare ce presupun protecția rețelei centrale prin IPS (implementat de 41%) controlul aplicațiilor (37%) și filtrare URL (29%) sunt parte a și mai puține structuri wireless.

Când au fost întrebați despre măsurile pe care le vor aplica în viitor asupra rețelelor wireless, majoritatea respondenților au răspuns că se vor concentra pe cele mai cunoscute functionalități – firewall și autentificare, în timp ce doar 23% consideră că este important să prioritizeze implementarea tehnologiilor complementare – IPS, anti-virus, control al aplicațiilor și filtrare URL – pentru protecție  împotriva unui spectru larg de amenințări cibernetice.

Din ce în ce mai multă atenție asupra măsurilor insuficiente de securizare a rețelelor wireless

83% dintre directorii IT sunt constienți că măsurile de securizare ale rețelei wireless nu sunt suficiente in timp ce peste 92% dintre CIO sunt extreme de ingrijorati de acest aspect.

Însă atunci când au fost întrebați care este zona cea mai afectată de securizarea insuficientă a rețelelor wireless, pierderea datelor importante pentru companie precum si datele despre clienți a fost în topul a peste 48% dintre respondenți. A doua vulnerabilitate in top, spionajul industrial, a fost desemnată de 22% dintre reponsabili de departamentele IT, urmată fiind de nealinierea la normele industriei (13%), întreruperea serviciilor și prejudiciile aduse imaginii companiei (9%).

Managementul din cloud devine standard

Conform acestui studiu, structurile wireless administrate dintr-un punct de control local sunt de domeniul trecutului, fiind o metodă de administrare din ce în ce mai rar întâlnită (28%).

Trendul de administrare prin intermediul platformelor cloud este în creștere, doar 12% dintre IT Manageri nu au încredere într-o astfel de metodă de gestionare.

Iar dintre cei care ar alege cloud-ul, 58% și-ar dori să utilizeze o platformă privată de cloud și 42% ar externaliza această parte către furnizori de servicii specializate.  De asemenea 14% dintre cei ce ar opta pentru externalizare ar alege această soluție doar dacă furnizorii ar fi în aceeași țară, 28% in schimb ar alege bucuroși platforme publice de cloud de management ale infrastructurilor wireless indifferent de zona geografică.

“Deschise” total pentru vizitatori

Aproape jumătate (43%) dintre respondenți oferă acces la rețeaua de wireless a companiei, în timp ce 13% dintre organizații fac asta fără nici o formă de control. Cea mai frecvent folosită metodă de acces pentru vizitatori este utilizarea unui username și a unei parole temporare(46%), înainte de folosirea unui captive portal cu credențiale (36%).

”Rezultatele acestui studiu indică faptul că, deși strategiile mobile sunt în creștere, securizarea infrastructurilor wireless nu a fost o prioritate a companiilor până acum”, afirmă Adrian Danciu, director regional Fortinet.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.