CertAsig asigură prima dronă din România pentru pentru daune de până la 1 mil. euro. Cine poate beneficia de asigurare? CertAsig asigură prima dronă din România pentru pentru daune de până la 1 mil. euro. Cine poate beneficia de asigurare?
Compania de asigurări CertAsig, unul dintre cei mai importanți jucători de pe nișa polițelor de business, a lansat prima asigurare pentru drone din România.... CertAsig asigură prima dronă din România pentru pentru daune de până la 1 mil. euro. Cine poate beneficia de asigurare?

Compania de asigurări CertAsig, unul dintre cei mai importanți jucători de pe nișa polițelor de business, a lansat prima asigurare pentru drone din România.

Potrivit oficialilor companiei, drona este asigurată pentru daune potențiale de până la 1 milion de euro, acoperind o serie de riscuri specifice: daune materiale parțiale sau totale suferite de drone (Casco), răspunderi față de terți (pentru potentiale daune cauzate de drone altor persoane, proprietăți), răspunderea producătorului (include răspunderea față de terți a producătorului dronei) și răspunderea deținătorilor de depozite (hangare).

Așa că, din spusele reprezentanților CertAsig, în cazul unui accident precum cel al starului internațional Enrique Iglesias, care aflat în timpul unui concert a încercat să prindă o dronă care filma mulțimea din aer și s-a tăiat la degete, partea vătămată ar beneficia de despăgubire.

Asigurarea pentru drone de la CertAsig este adresată atât operatorilor de drone, cât și producătorilor sau celor care asigură mentenanța acestor aparate.

drona1

Asigurarea pentru drone lansată de companie este prima de acest gen din România, fiind o asigurare de aviație customizată pentru drone comerciale. Prima dronă asigurată aparține companiei 360Tourist.RO, un business din județul Sibiu, care realizează servicii de panoramare aeriana sferică, filmare, fotografie, topografie și fotogrametrie 3D.

Potrivit oficialilor CertAsig, prețul pentru asigurarea Casco a acestei  drone este de 1.850  de euro, valoarea poliței de răspundere civilă fiind de 500 de euro.

Cadru legal

“Utilizarea comercială a dronelor (UAV – Unmanned Aerial Vehicles) este la început în România, iar cadrul legal pentru operarea lor este încă în dezvoltare. Reglementările de zbor și procedurile operaționale sunt în curs de elaborare de către autorități. Asigurările UAV sunt foarte noi, chiar și internațional, așa că suntem foarte mândri că suntem primii care lansează acest produs în România”, a declarant în cadrul unui eveniment de presă James Grindley, CEO CertAsig.

Conform managerului CertAsig, crearea produsului a avut loc cu participarea Autorității Aeronautice Civile Române. “Asigurarea îi permite companiei proprietare să-și dezvolte afacerea în siguranță și respectă reglementările oficiale din domeniu, dar ia în calcul și potențialele implicații ale unor reglementări viitoare”, a precizat Grindley.

În acest moment, în România asigurarea dronelor este necesară doar pentru gadgeturile care depășesc 20 de kilograme la decolare, altfel, asigurarea fiind opțională. În același timp, asigrarea unei drone se face în momentul în care aceasta este înmatriculată și are permis de zbor național.

Se estimează că în România există aproximativ 4.000 de drone în prezent. Din acestea, aproximativ 60 de drone sunt înregistrate oficial, majoritatea fiind drone comerciale utilizate pentru filmare și fotografiere aeriană, pentru panoramare normală și sferică, fotogrametrie 3D, topografie, supravegherea culturilor pentru agricultură, verificarea câmpurilor de fotovoltaice prin termografie, operațiuni search & rescue în situații de urgență. Toate dronele comerciale trebuie să fie înregistrate oficial la Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

Potențiali clienți

Legislația cu privire la drone este încă în curs de elaborare, dar ar putea impune ca toate dronele comerciale să fie înmatriculate oficial, iar zborurile de drone vor fi reglementate strict.

drona

“Avem deja discuții și cu alți proprietari de drone pentru încheierea de asigurări și suntem siguri că vor mai exista cereri”, a declarat pentru TheTrends.ro Doru Obreja, director asigurări aviație în cadrul CertAsig.

Prima dronă asigurată în România, proprietatea companiei 360Tourist.RO, a fost și prima dronă înregistrată oficial în țară, în martie 2014. “Compania noastră este specializata în servicii de filmare și fotografiere aeriană de înaltă calitate, precum și alte servicii profesionale ca panoramare aeriană sferică, topografie și fotogrametrie 3D. Punem mare preț pe siguranță și responsabilitate, de aceea am vrut să ne asigurăm dronele, așa cum am fost și primii care le-am înmatriculat oficial. Consider că orice dronă care vrea să efectueze zboruri în intravilan ar trebui să aibă măcar o asigurare de răspundere civilă”, a spus Octavian Isăila, proprietarul companiei 360Tourist.RO.

Beneficiarul primei asigurări de drone deține 6 drone comerciale de diverse tipuri, de la 1,2 kg până la 9,5 kg, care au fost folosite pentru realizarea unor proiecte impresionante – cum ar fi prima transmisiune live cu dronă a unei competiții sportive (TVR – Transylvania Horse Show, mai 2015), sau filmările aeriene pentru campaniile de promovare turistică a Sibiului. Compania este în prezent în discuții avansate și cu alte companii private și instituții publice, în special în proiecte de promovare turistică.

“Nevoia asigurării dronei a venit pe fondul derulării unui proiect cu fonduri europene, pentru care legislația prevedea încheierea unei astfel de polițe. Avem în plan un nou proiect cu bani europeni pentru achiziția de drone, valoarea acestuia ridicându-se la circa 200.000 de euro. Nu vom intra pe alte nișe pentru care se folosesc dronele. Vrem să promovăm România în lume, așa că vom continua filmările”, ne-a declarant Isăilă.

CertAsig activează exclusiv în piața B2B și are în portofoliu produse specializate de asigurări pentru companii din diverse domenii de activitate. Compania are o experiență solidă în asigurările aviatice, având peste 75 de clienți din acest domeniu asigurați în România, Bulgaria și Turcia, operatori aviatici, cluburi aeronautice, avioane recreaționale.

CertAsig este o companie de asigurări românească, al cărei acţionar majoritar este Royalton Capital Investors II, un fond privat de investiţii cu sediul în Luxemburg, prezent în România, Polonia, Slovacia, Turcia și Cehia. Principalii investitori ai Royalton Capital Investors II sunt Alpha Associates, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (EBRD) şi Fondul European de Investiţii (EIF). În 2014, compania a avut subscrieri totale de 13 milioane de euro.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.