Travel Trends: Drumeții și excursii – Un zmeu, doi zmei Travel Trends: Drumeții și excursii – Un zmeu, doi zmei
Dacă Făt-Frumos ar fi avut abilități de arhitect peisagist, cu siguranță și-ar fi ridicat palatul și ar fi instalat-o pe Ileana Cosânzeana în mijlocul... Travel Trends: Drumeții și excursii – Un zmeu, doi zmei

Dacă Făt-Frumos ar fi avut abilități de arhitect peisagist, cu siguranță și-ar fi ridicat palatul și ar fi instalat-o pe Ileana Cosânzeana în mijlocul unei grădini care i-ar fi amintit de victoriile din luptele cu zmeii cei răi. Și singurul loc în care ar fi putut să o facă se numește Grădina Zmeilor.

Nu știu pe ce loc s-ar situa județul Sălaj în topul destinațiilor turistice românești. Aflat la intersecție de zone cu tradiții puternic afirmate și recunoscute  (Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor) Sălajul a rămas într-un ușor con de umbră și poate de aceea cei ce îi străbat drumurile rămân mirați de bogăția neștiută a acestuia.

Poate știați sau poate nu, dar castrul de la Moigrad-Porolissum de lângă Zalău, în Sălaj, este cea mai nordică așezare romană de pe teritoriul Daciei.

Poate știați sau poate nu, dar la Guruslău, în Sălaj, pe 3 august 1601, Mihai Viteazu a câștigat ultima sa bătălie împotriva lui Sigismund Bathoty.

Poate știați sau poate nu, dar Treznea și Ip sunt comunele martir din Sălaj în care s-au comis cele mai mari atrocități în 1940.

Poate știați sau poate nu, dar Grădina Botanică din Jibou, Sălaj, este una din cele mai frumoase din țară.

Și poate știați sau poate nu, dar Grădina Zmeilor din Sălaj este unică în Europa.

Grădina Zmeilor (10)

Grădina Zmeilor este o rezervație geologică și peisagistică de interes național devenită arie protejată în anul 2000. Situată la 10 km de Jibou, pe teritoriul comunei Gâlgău Almașului, Grădina este plină de stânci cu forme ciudate formate la baza Dealului Dumbrava. Patru mari meșteri, apa, temperatura, vântul și gravitația, și-au unit efortul și talentul și au creat un peisaj de poveste.

Turnuri, ciuperci și ace au fost create prin eroziunea vântului, prin succesiunea îngheț-dezgheț, prin spălare și șiroire. Stâncile de 12 m înălțime s-au format în ultimii 10.000 de ani. Prăbușirile și surpările au modelat gresiile și astfel au apărut, generatoare de legende: Zmeul și Zmeoaica, Fata Cătanii, Moșul, Călugării, Căpitanul, Soldații, Dorobanțul, Degețelul, Horea, Cloșca și Crișan, Eva, Acul Cleopatrei sau Sfinxul. Unele denumiri vin din negura vremurilor (Zmeul, Zmeoaica, Fata Cătanii), altele sunt mult mai noi fiind rodul imaginației cercetătorilor care au studiat zona (Acul Cleopatrei, Sfinxul).

dobrogea

Relativ recent, pe suprafața de 3 ha a rezervației, a fost amenajat un traseu de vizitare. Circuitul, care îți poartă pașii atât pe înălțimile împrejmuitoare cât și în abisurile de canion ale zonei, se poate parcurge în aproximativ 3 ore și astfel ai timp suficient la dispoziție să asculți legenda zmeilor care au furat soarele și care, fiind învinși de un voinic, s-au preschimbat în stane de piatră. Sau a fetei îndrăgostită de o cătană împărătească, preschimbată în piatră de blestemul mamei vitrege.

Cu orice ochi alegeți să priviți Grădina, cel de legendă sau cel al științei, o vizită făcută aici este de neuitat, sentimentul de explorator apărând de la primii pași. Când sus, când jos, măreția uriașelor statui de piatră impresionează, mai ales că plimbarea nu este una dificilă.

Grădina Zmeilor (9)

Iar dacă drumurile vă duc des prin zonă, dacă locuiți aproape sau, pur și simplu, dacă vă îndrăgostiți de Grădina Zmeilor, trebuie să știți că în fiecare anotimp puteți descoperi o față nouă, peisajul suferind metomorfoze de la vară la iarnă. Frumoasă și fragilă, Grădina Zmeilor a fost afectată de toate fenomenele extreme, așa cum s-a întâmplat în 1970 când, în urma inundațiilor, Fata Cătanii s-a prăbușit.

Cu atâtea denumiri din legendă și istorie poate că ar fi trebuit ca amenajarea traseului să fie completată cu o hartă a celor mai interesante stânci pentru că în prezent lipsa de informație stimulează doar imaginația vizitatorului.

Grădina Zmeilor este accesibilă în orice anotimp al anului așa că dacă nu o includeți pe lista obiectivelor de vizitat într-un concediu, cu siguranță puteți să faceți un mic ocol pentru ea dacă vă aflați în zonă. Dacă ajungeți în jurul datei de 20 iulie puteți să participați la festivalul Fata Cătanii pentru ca pe 15 august să vă delectați cu o parte a Festivalului Internațional de Folclor “Someș, cântecele tale” care are loc la Jibou.

Turiștii mai plimbăreți pot vizita Cetatea Almașului aflată la 40 km, pot alege un drum mai lung (55 km) până la Șimleu Silvaniei unde pot vizita Podgoria Silvania (renumită pentru vinul său spumant) sau se pot relaxa la Băile Boghiș situate în imediata apropiere a orașului (15 km de Șimleu Silvaniei).

Pentru a ajunge la Grădina Zmeilor trebuie să urmați drumul național 1G care pornește din E81 (Cluj -€“ Zalău) din Sânmihaiu Almașului spre Tihău cale de 21 km. În Gâlgăul Almașului se mai poate ajunge din Jibou pe DN 1H (până la Tihău) și apoi pe DN 1G, această variantă fiind mult mai scurtă (10 km).

maramures

Dacă ratați indicatorul turistic, puteți întreba pe oricine unde își au “zmăii” grădina, oamenii sunt amabili și indicațiile curg cu nemiluita. De la drumul astfaltat până la rezervația propriu-zisă este doar 1 km care se poate parcurge pe jos sau cu mașina, drumul de pământ fiind în stare bună.

Cele mai apropiate pensiuni sunt  în Jibou sau dacă doriți un confort mai mare puteți opta pentru cazarea în Zalău, situat la 35 km distanță sau chiar în Cluj dacă vă plac călătoriile mai lungi (orașul este la 75 km).

Trebuie subliniat faptul că Grădina Zmeilor reprezintă o destinație perfectă pentru turistul mare iubitor de natură și mai puțin doritor de confort. În zonă nu se poate ajunge decât cu autoturismul personal și nu este o locație perfectă pentru picnicuri sau grătare. Însă aici veți găsi frumusețea și liniștea pe care le meritați.

Grădina Zmeilor (7)

Cu toții ne-am imaginat în copilărie că putem să-l învingem în luptă dreaptă pe Zmeul Zmeilor. Atunci, până la castelul său, trebuia să parcurgem un drum captivant, plin de peripeții și să străbatem șapte mări și șapte țări. Acum, cu nostalgie în suflet, putem să-i vizităm grădina și să zâmbim amintirilor.

De ce Grădina Zmeilor ? Pentu că: 

 –              Peisajul este unic în Europa

 –              Accesul este facil, rezervația fiind la 1 km de drumul național

 –              Traseul de vizitare al rezervației este ușor, necesitând maxim 3 ore

 –              Poate fi cu succes o destinație a unei excursii în circuit

 –              Nu se percepe taxă de vizitare

Tips-urile mele:

 –              Dacă vă deplasați din sau spre Zalău puteți vizita la pachet și castrul roman de la Moigrad -€“ Porolissum

 –              Dacă vă cazați în Jibou rezervați-vă o zi pentru Grădina Botanică, merită

 –              Vizitați mai întâi culmile dealului și apoi coborâți printre stânci, senzațiile vor fi mai puternice

 –              Dacă vizitați Grădina Zmeilor în timpul verii, nu uitați să luați suficientă apă. În zilele caniculare plimbarea prin canioane poate fi solicitantă.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.