FotoREPORTAJ: De ce să promovăm Delta Dunării? Pentru că merită! FotoREPORTAJ: De ce să promovăm Delta Dunării? Pentru că merită!
România e atât de frumoasă. Avem o țară minunată. Sunt locuri de senzație la noi. Aud mereu aceste vorbe de la prietenii mei. Și... FotoREPORTAJ: De ce să promovăm Delta Dunării? Pentru că merită!

România e atât de frumoasă. Avem o țară minunată. Sunt locuri de senzație la noi. Aud mereu aceste vorbe de la prietenii mei. Și nu numai de la ei. O spun și cei care ne calcă pragul pentru prima dată. Și le dau întotdeauna dreptate. Știm cu toții că există locuri „răsuflate” și în care se pompează bani aiurea, și nu vreau să le enumăr aici, și există locuri prea puțin promovate. Unul din acestea este Delta Dunării. Un loc în care natura trăiește. Un loc în care trilurile păsărilor ți se vor părea un concert interminabil, dar care sună atât de melodios încât ai opri timpul în loc pentru a le asculta.

Eu am avut ocazia să stau doar trei zile în Deltă și am rămas plăcut impresionat. Poate pentru că a fost pentru prima dată când am ajuns aici, poate pentru că oamenii care m-au însoțit au format un grup frumos sau poate că așa e Delta Dunării. Un loc în care vei vrea mereu să te reîntorci. De ce? Păi să vă spun pe scurt. Am aflat la o simplă documentare că Delta Dunării se întinde pe 3446 km² și se află în mare parte în Dobrogea, și parțial în Ucraina, fiind a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene.

danube delta (3)

Mai știm că Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1992, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național în taxonomia internațională a IUCN. Aceasta se suprapune siturilor de importanță comunitară Delta Dunării (sit SCI) și Delta Dunării (zona maritimă); precum și ariilor de protecție specială avifaunistică Beștepe – Mahmudia și Delta Dunării și Complexul Razim – Sinoie. Delta Dunării conține mai mult de 360 de specii de păsări și 45 de specii de pește de apă dulce în numeroasele sale lacuri.

Stop! Aici am vrut să ajung. De cum vei ajunge în Delta îți vei dori (garantez) doar să îți lași bagajul într-o cameră, să te urci în barcă și să cutreieri, dacă se poate, cât e ziua de lungă, canalele înguste și pline de o floră și o faună cum rar ai întâlnit.

La fiecare pas nu poți să nu observi salciile plângătoare care își varsă lacrimile în apa sărată, iar în spatele lor sau prin stuful des un cormoran, un stârc, o egretă sau dacă ai noroc chiar un porc mistreț sau o căprioară. Am reușit să fotografiez în scurta plimbare prin Delta, printre alte vietăți, pelicani, lebede, pescăruși, dar și mii de nuferi galbeni și albi. Peisajul este superb, iar răsăritul și apusul sunt … de poveste.

danube delta (4)

Nu mai spun că pentru pasionații de pește aici este paradisul. Borșul de pește este la putere, iar fiecare meniu conține, întotdeauna, și preparate din pește. Asta nu înseamnă că nu există și altceva de mâncare pentru cei mai mofturoși. Totuși, eu cred că mofturoșii nu își au locul aici, iar hotelurile de 5 stele lipsesc din peisaj.

Eu am stat la Genius Delta Resort, un hotel de 3 stele preluat anul trecut de către agenția de turism Genius Travel și modernizat în urma unei investiții de aproximativ 200.000 de euro. Unitatea de cazare se întinde pe o suprafață de 10.000 mp și este amplasată la intersecția brațului Sf. Gheorghe cu canalul Uzlina, în localitatea Uzlina, comuna Murighiol, bucurându-se de una dintre cele mai spectaculoase locații din Delta Dunării.

Complexul dispune de 31 de spații de cazare, structurate într-un corp de clădire principal și patru vile. Corpul principal este compus din 12 camere duble și trei apartamente, fiecare apartament beneficiind de un dormitor și o zonă de living cu o canapea extensibilă.

delta dunarii2

Vilele dispun de 16 apartamente, fiecare compus dintr-un dormitor și o zonă de living, la fel, cu canapea extensibilă. În timpul în care nu eși pe barcă, tot pentru relaxare, hotelul dispune de o piscină exterioară, cu zonă de șezlonguri, umbreluțe și terasă/bar unde se poate servi o gamă diversificată de răcoritoare și băuturi alcoolice.

Pachetele pentru Delta Dunării au preţuri ce pot porni de la 349 lei/persoană, cu transportul și mesele incluse, iar bonus, turiștii care vin în Deltă prin această ofertă beneficiază și de o excursie al cărei preț este inclus în cel al pachetului. Dacă vrei în plus, plătești. Dar merită! Cel mai mic tarif pentru o nouă plimbare cu barca pleacă de la 40 de lei/persoană, iar cel mai scump, în care barcagiul te duce până în Pădurea Letea, ajunge la circa 200 de lei/persoană.

Tot cu barca poți merge spre Sulina sau Sfântul Gheorghe, prețurile de închiriat al unei bărci fiind aproape la jumătate decât cel spre Pădurea Letea. Ce vezi pe traseu îți taie respirația. Te sfătuiesc să îți iei cu tine aparatul foto și baterii de rezervă. În afară de flora și fauna din Deltă am mai remarcat și casele pescărești care dau un iz aparte locului.

delta dunarii1

Îmbucurător este și faptul că zona este supravegheată, fiind arie protejată, iar curățenia se păstrează destul de bine. Chiar dacă am redat prin scris poate prea puține detalii, sper ca pozele să completeze cele spuse și să te convingă.

Nu-i așa că și tu te-ai săturat să revezi, an de an, aceleași locuri? Eu îți recomand Delta Dunării!

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.