Românii își regândesc opțiunile: apartamentele premium, din nou atractive Românii își regândesc opțiunile: apartamentele premium, din nou atractive
Câteodată emoțională, alteori dictată strict doar de criterii financiare, achiziția unui apartament devine, pe lângă o necesitate pur obiectivă, și o investiție pe termen... Românii își regândesc opțiunile: apartamentele premium, din nou atractive

Câteodată emoțională, alteori dictată strict doar de criterii financiare, achiziția unui apartament devine, pe lângă o necesitate pur obiectivă, și o investiție pe termen lung. Iar asta cu atât mai mult dacă vorbim despre un apartment de lux, a cărui valoare tinde să crească odată cu trecerea anilor, prin prisma unei sume de elemente, precum locația, materialele folosite la construcția sa, suprafața utilă, materialele pentru decor, echipamentele integrate.

Deși ponderea segmentului de lux în totalul locuințelor noi din țara noastră este mai mică 10% (un studiu recent al HomeFinders.ro plasează ponderea locuințelor de lux la sub 5% din stocul total de apartamente construite în ultimii 15 ani, pe piața bucureșteană fiind disponibile pentru vânzare, la finalul lui 2014 circa 8.000 de unități noi), atenția dezvoltatorilor, dar și a cumpărătorilor, se îndreaptă din nou spre această nișă.

De altfel, românii au prins de ceva timp gustul apartamentelor premium, iar acest lucru nu se întâmplă doar în țara noastră. De exemplu, în Madrid, cumpărătorii români de apartamente de lux se află pe locul doi, după chinezi, în topul celor interesați de achiziția acestui gen de locuințe (românii caută apartamente de 3 camere, cu suprafețe de circa 200 de metri pătrați).

Luxul pe care ți-l permiți

Și totuși. Piața rezidențială din România a manifestat în ultimele 18 luni semne clare de revenire, de la o stabilizare a prețurilor la reluarea dezvoltărilor imobiliare sau relaxarea creditării. În acest context, segmentul locuințelor de lux cunoaște și el revigorarea în condițiile în care persoanele potente financiar au înțeles momentul prielnic pentru achiziții imobiliare, dezvoltatorii manifestă disponibilitatea de a livra proiecte adaptate cerințelor clienților, iar prețurile din piață sunt unele echitabile.

Selecta hol 3.1

Potrivit companiilor imobiliare, în București, la nivelul lui 2014, cererea pentru apartamente de lux s-a materializat într-o majorare cu 12% a numărului de tranzacții pe acest segment. Iar un apartament premium devine un statement de eleganță în sine. Combinat cu designul și piesele de mobilier potrivite, dar și cu o serie de echipamente tech de ultimă generație, acesta se transformă într-un indicator al status quo-ului proprietarului, o imagine a stilului de viață cu care acesta este obișnuit.

Însă ce înseamnă cu adevărat o locuință de lux și cum o putem recunoaște? Un astfel de imobil nu este doar sinonim cu luxul opulent, ci ar trebui să fie un mix echilibrat între mai multe criterii.

Locație, locație, locație

Amplasarea și calitatea finisajelor sunt  elemente definitorii în alegerea unei locuințe premium, fiind, de cele mai multe ori, diferențiatorul care poate cântări foarte mult în decizia de cumpărare. Printre zonele recunoscute în București pentru tradiția rezidențială, calitatea locuirii și atmosfera aparte, se numără zona Foișorul de Foc, Primăverii sau Cotroceni.

În cazul locuințelor premium, importantă nu este neapărat conectivitatea zonei la mijloacele de transport în comun, ci mai ales apropierea de zonele de interes care să rezoneze cu stilul de viață al locatarilor: Piața Universității, Piața Romană, Opera Română, Teatrul Național, parcul Herăstrău, Arena Națională, parcul Cișmigiu.

Un astfel de exemplu este ansamblul rezidențial Evocasa Selecta, un proiect central, aflat în imediata apropiere a Foișorului de Foc. O clădire de 10 etaje, cu fațada realizată din pereți-cortină și cărămidă, în formă de navă – o construcție-unicat în peisajul arhitectural atât de pestriț al Bucureștiului. Evocasa Selecta (3)

Proiectul exclusivist, format din 77 de apartamente de lux cu 2, 3 și 4 camere, face trecerea de la stilul architectonic clasic cu elemente tradiţionale ale vechiului Bucureşti către unul avangardist în care designul futurist răspunde perfect unui mod de viaţă dinamic.

Cu terase generoase ce înconjoară, în multe dintre cazuri suprafața locuinței, din apartamentul tău, poți vedea dintr-o privire Foişorul de Foc, un edificiu dat în folosință în 1892 ca turn de observație împotriva incendiilor și care era la sfârșitul secolului al XIX-lea cea mai înaltă construcție a orașului. Din propriul apartament mai poți vedea pe fereastră un alt simbol al Bucureștiului, Hotelul Intercontinental (primul hotel de 5 stele din Romania), o clădire construită între anii 1968 – 1970, după planurile arhitecților Dinu Hariton, Gheorghe Nădrag, I. Moscu, și una dintre cele mai înalte edificii din oraș și din țară.

Confort și calitate

Clădirea care găzduiește un imobil de lux ar trebui să fie un reper pentru o zonă, o construcție-statement, cu o arhitectură aparte. Frecvent, dezvoltatorii unor astfel de proiecte acordă atenție mărită design-ului interior al apartamentelor, dar nu și imaginii exterioare.

Printre elementele de arhitectură care pot scoate din anonimat o clădire de locuințe, putem aminti formele deosebite ale clădirii, o combinație aparte de materiale de construcție pentru fațade, cum ar fi pereții-cortină și cărămida aparentă, înălțimea clădirii sau trecerea de la vechi la nou, respectând arhitectura zonei.

Într-o piață dominată de criteriul celui mai mic preț, ceea ce influențează automat și suprafețele apartamentelor, un apartament de lux ar trebui să fie sinonim cu suprafețe generoase atât la interior, câr și la exterior. Un etalon în acest sens ar putea fi apartamentele de 2 camere ale proiectului Evocasa Selecta, care pot ajunge în cazul locuințelor de lux la 95 mp, dublu față standardul mediu din piață, sau apartamente de 3 camere care depășesc ușor 120 mp.

Evocasa Selecta (4)Alte criterii care individualizează un apartament premium sunt formele și compartimentările. Chiar și nemobilat, un apartament de lux are un anumit design, este dominat de linii curbe, spații vitrate extinse și forme deosebite, nu configurațiile drepte, specifice apartamentelor din clasa medie. Pentru viitorul locatar, un astfel de design va fi cu siguranță o provocare de amenajare interioară pentru ca, la final, să poarte amprenta proprietarului.

Proiectul rezidențial în care intenționezi să te muți trebuie să aibă garanția calității în ceea ce privește construcția, de la structura de rezistență până la detaliile de finisaje. Dacă în cazul calității construcției, definitorii sunt aspecte majore, precum rezistența structurii sau sistemul de hidro-izolație, diferența pentru ansamblurile de lux o fac finisajele. Finisajele ar trebui să transmită clar calitate și rezistență, dar stilul ar trebui să fie unul neutru pentru a se preta gusturilor oricărui locatar și a putea personaliza ușor apartamentul.

În cazul Evocasa Selecta vorbim despre plăci ceramice Marazzi, căzi Jacuzzi, obiecte sanitare Philippe Starck sau parchet Berti din Italia. Bucătăriile amenajate modern, cu obiecte din lemn masiv sau din esențe exotive, precum și băile spațioase, realizate în tonuri plăcute, răspund pe deplin nevoilor unui stil de viață  modern.

Nu în ultimul rând, ferestrele mari te învăluie blând cu lumină naturală şi îţi răsfaţă privirile cu o vedere nemaipomenită spre centrul Bucureştiului și te invită să privești orașul de sus și să te bucuri de toată frumusețea sa.

Citește și: 

New Trends: 5 criterii conform cărora locuința aleasă este una de lux

Imobiliarele se mișcă: Adama începe construcția Evocasa Serenia în cartierul Berceni

New Trends: Apartamente cu priveliște în București – unde să locuieşti pentru a vedea frumuseţea oraşului

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.