Egiptul va reconstrui Farul din Alexandria Egiptul va reconstrui Farul din Alexandria
Egiptenii și-au propus să reconstruiască una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, Farul din Alexandria, consiliul suprem pentru antichități din Egipt avizând favorabil... Egiptul va reconstrui Farul din Alexandria

Egiptenii și-au propus să reconstruiască una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, Farul din Alexandria, consiliul suprem pentru antichități din Egipt avizând favorabil noul proiect al președintelui Abdel Fattah Al-Sissi, scrie Mediafax care citează lefigaro.fr.

Până la începerea lucrărilor de reconstrucție a unei replici a celebrului far, autorităţile egiptene mai au nevoie doar de acordul guvernatorului regiunii Alexandria. Distrus în 1303 de un cutremur, farul ar putea fi reconstruit în curând în Egipt, a spus Moustapha Amin, preşedintele Consiliului suprem pentru antichităţi, pentru cotidianul Youm7.

Astfel, după anunţul făcut în luna martie de preşedintele țării, referitor la proiectul construirii unei noi capitale administrative a Egiptului, urmat de cel din aprilie, ce vizează realizarea unui al doilea Canal de Suez, egiptenii pregătesc un al treilea proiect demn de amploarea celor realizate în trecut de cei mai mari faraoni care au guvernat țara, construirea unei replici în mărime naturală a Farului din Alexandria.

Travel Trends: Egiptul, altfel! (Ep.4 – Cairo, un oraș cu mai mulți locuitori decât întreaga Românie)

Farul din Alexandria a fost construit în secolul al III-lea î.Hr. în Egipt pe insula Pharos de lângă orașul antic Alexandria (de la această insulă provine și cuvântul românesc „far”). La început farul a fost doar un simbol al portului, apoi a devenit indicator pentru marinari.

Acesta avea o înălțime între 115 și 135 de metri și a fost pentru mult timp cea mai mare clădire făcută de om. Antipater din Sidon l-a numit între cele șapte minuni ale lumii.

Farul din Alexandria a fost construit din blocuri uriașe de marmură albă și avea trei niveluri separate. Baza farului avea o formă pătrată și era înaltă de 55,9 metri. În mijloc secțiunea farului era de formă octogonală, era gol pe dinăuntru și avea o înălțime de 30 de metri. Din interior ieșeau flăcări care nu se stingeau niciodată, luminând atât noaptea cât și ziua și făcând vizibil drumul spre port. Partea de sus avea o formă de cerc și era înaltă de 7 metri. Se spunea că flacăra se vedea de la 50-60 kilometri depărtare. Deasupra farului era o statuie. Nu se știe sigur dacă era statuia lui Poseidon sau a lui Zeus.

Farul a fost zguduit de un cutremur puternic în 956 e.n., însă nu au fost făcute stricăciuni prea mari. Apoi în 1303 și 1323 două mari cutremure au distrus farul. În 1480 mamelucul Qaitbay a făcut o fortăreață pe locul farului folosind structurile și pietrele rămase.

În 1994 aproape de orașul Alexandria niște scafandri au găsit în mare ruinele farului.

Christian Tour readuce Egiptul în cataloage după cinci ani, plănuiește rețea hotelieră și vrea afaceri de 63 de mil. euro în 2015

Cele șapte minuni ale lumii antice este o listă a șapte edificii din antichitate. Cea mai veche versiune cunoscută a listei îi aparține lui Antipater din Sidon și a fost elaborată în secolul al II-lea î.Hr.; se pare că se bazează pe ghidurile populare printre călătorii eleni și cuprinde doar clădiri din jurul Mării Mediterane, unde siguranța călătoriilor era oarecum asigurată. Cele șapte minuni erau considerate minuni deoarece erau printre cele mai populare destinații.

Trei turoperatori oferă zboruri de tip charter spre destinațiile favorite din Egipt

Acestea erau: Marea Piramidă din Gizeh, Grădinile suspendate ale Semiramidei, Templul zeiței Artemis din Efes, Statuia lui Zeus din Olympia, Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rhodos, Grecia elenistică, Farul din Alexandria. În prezent, singura supraviețuitoare a celor 7 minuni din Antichitate este Marea Piramidă din Gizeh.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.