Ce a însemnat Experimentul Pitești – duminică, la România, te iubesc! Ce a însemnat Experimentul Pitești – duminică, la România, te iubesc!
Duminică, de la ora 18:00, la România, te iubesc!, Paula Herlo, corespondent special Știrile PRO TV, prezintă ce a însemnat de fapt Experimentul Pitești... Ce a însemnat Experimentul Pitești – duminică, la România, te iubesc!

Duminică, de la ora 18:00, la România, te iubesc!, Paula Herlo, corespondent special Știrile PRO TV, prezintă ce a însemnat de fapt Experimentul Pitești și câți oameni au avut de suferit de pe urma lui.  

În perioada comunismului, Securitatea a încercat să anihileze o categorie de populație ostilă noului regim: elevii, studenții și elita intelectuală a țării, care ar fi putut să devină o forță de opoziție. Pentru asta, ei s-au  folosit de reeducarea prin tortură, pentru a-i obliga pe detinuți să se lepede de convingerile lor și de credință.

Se ajunsese la un asemenea nivel de dezumanizare încât unii detinuți, care nu mai suportau torturile, acceptau să devină agresorii propriilor camarazi. Abia în acel moment erau considerați reeducați și scăpau de bătăi.

Paula Herlo a stat de vorbă cu supraviețuitorii acestui fenomen, care, după zeci de ani, au acceptat să vorbească despre chinurile trăite în penitenciarul Pitești, despre umilințele și torturile la care au fost supuși și care i-au marcat pe viață.

“Puțini știu că, la începutul comunismului, în Pitești a existat un loc al terorii absolute. România a fost scena unui fenomen prin care s-a încercat crearea omului nou folosindu-se reeducarea prin tortură, despre care specialiști și istorici aveau să declare mai târziu că a fost unic în lume. Despre experimentul Pitești, dar și despre supraviețuitorii lui, vorbim duminică, la România, te iubesc!”, a declarat Paula Herlo.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.