Cel mai puternic telescop spațial construit vreodată se va lansa în 2018 Cel mai puternic telescop spațial construit vreodată se va lansa în 2018
Telescopul Hubble sărbătorește în această săptămână 25 de ani de trimis imagini din spațiu, însă supremația sa se cam apropie de final. Agenția spațială... Cel mai puternic telescop spațial construit vreodată se va lansa în 2018

Telescopul Hubble sărbătorește în această săptămână 25 de ani de trimis imagini din spațiu, însă supremația sa se cam apropie de final.

Agenția spațială americană (NASA), alături de partenerii săi internaționali, se pregătește pentru lansarea, în următorii 3 ani, a unui telescop de 100 de ori mai puternic decât Hubble, scrie AFP.

Aflat încă în lucru, James Webb Space Telescope va avea ca misiune să arunce o privire și mai adâncă decât predecesorul său în misterele universului nostru, oferind o privire de ansamblu asupra primelor galaxii care s-au format în etapele incipiente ale universului.

“JWST va fi capabil să privească în urmă cu 200 de milioane de ani după Big Bang”, spun cei de la NASA.

Telescopul este descris ca o puternică “mașină a timpului dotată cu raze infraroșii, care va arunca o privire în urmă cu 13,5 miliarde de ani pentru a vedea primele stele și galaxii care au apărut în etapele de după formarea universului”.

Proiectul noului telescop și-a atras și partea sa de critici, legate, mai ales, de costul exorbitant care a fost estimat initial la 3,5 miliarde de dolari, dar care a ajuns acum la 8,8 miliarde de dolari. Oficialii NASA i-au asigurat pe toți cei care sunt cu ochii pe derularea lucrărilor că noul telescop va fi gata de lansare în luna octombrie a lui 2018.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.