New Trends: Apartamente cu priveliște în București – unde să locuieşti pentru a vedea frumuseţea oraşului New Trends: Apartamente cu priveliște în București – unde să locuieşti pentru a vedea frumuseţea oraşului
Oricât de aglomerat, agitat, plin de prea multă viață pare Bucureștiul în ziua de azi, există exemple de locuințe de unde poți admira o... New Trends: Apartamente cu priveliște în București – unde să locuieşti pentru a vedea frumuseţea oraşului

Oricât de aglomerat, agitat, plin de prea multă viață pare Bucureștiul în ziua de azi, există exemple de locuințe de unde poți admira o mare parte din cele mai cunoscute clădiri ale Capitalei chiar din confortul propriei canapele. Și totul doar rotind privirea de jur împrejurul ferestrelor locuinței tale.

Un astfel de exemplu este ansamblul rezidențial Evocasa Selecta, un proiect central, aflat la o aruncătură de băț de Foișorul de Foc. Recunosc că am trecut de multe ori prin zonă și am admirat întotdeauna această construcție. Într-un final mi-am făcut curaj și am reușit să „vizitez” ansamblul, iar impresia generală pe care o aveam inițial s-a schimbat. În și mai bine.

Ce am observat? Nu doar că Evocasa Selecta oferă o priveliște citadină contemporană, dar și construcția în sine este un statement: o clădire de 10 etaje, cu fațada realizată din pereți-cortină și cărămidă, în formă de navă – o construcție-unicat în peisajul arhitectural atât de pestriț al Bucureștiului.

Foisorul de Foc - sursa - cazare.infoCu terase generoase ce înconjoară, în multe dintre cazuri suprafața locuinței, din apartamentul tău, poți vedea dintr-o privire Foişorul de Foc, un edificiu dat în folosință în 1892 ca turn de observație împotriva incendiilor și care era la sfârșitul secolului al XIX-lea cea mai înaltă construcție a orașului.

M-am documentat puțin și am aflat că lucrările la cea mai înaltă clădire a Capitalei de la vremea respectivă au durat 2 ani, între 1890 și 1892, Foișorul de Foc fiind proiectat de George Mandrea, profesor la Şcoala de Arhitectură din Bucureşti.

Deși inițial fusese gândit ca rezervor de apă care, datorită înălțimii, să fie și turn de observație, la finalul lucrărilor, Primăria a constatat că nu are la dispoziție pompe suficient de puternice care să ridice apa la nivelul rezervorului. Timp de 42 de ani, turnul de 42 metri înălțime a funcționat astfel doar ca post de pompieri, până când alte clădiri mai înalte au fost construite în Capitală. În prezent, Foișorul de Foc găzduiește Muzeul Național al Pompierilor Români, obiectivul turistic serbând anul trecut 50 de ani de existență.

Revenind la turul pe care l-am făcut, vă pot spune că ansamblul rezidențial Evocasa Selecta a fost realizat de dezvoltatorul imobiliar Adama și se află la numai 2 paşi de principalele zone centrale de interes ale oraşului – Teatrul Naţional, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, cafenele şi baruri exclusiviste. Clădirea cu o arhitectură futuristă este o declaraţie elegantă a felului în care ar trebui să arate centrul Bucureştiului – o combinaţie între arhitectura citadină veche cu un twist spre modernism.

Evocasa Selecta (5)Din propriul apartament mai poți vedea pe fereastră un alt simbol al Bucureștiului, Hotelul Intercontinental (primul hotel de 5 stele din Romania), o clădire construită între anii 1968 – 1970, după planurile arhitecților Dinu Hariton, Gheorghe Nădrag, I. Moscu, și una dintre cele mai înalte edificii din oraș și din țară.

Până în 2004, Intercontinentalul a fost cea mai înaltă clădire din București, iar cu cele 22 de etaje ale sale, hotelul înalt de 77 de metri avea o formă ce oferea oaspeților o panorama unică. La etajul al 19-lea, se află „Apartamentul Imperial”, mobila ce utilează acest apartament fiind albă din lemn de nuc, poleită cu aur și obiecte de iluminat din sticlă de Murano, dar si  un pian alb cu coadă, în stare perfectă de funcţionare, marca Stainway & Sons.

Evocasa Selecta are 10 niveluri și se întinde pe o amprentă la sol de 1.803 mp cuprinzând 77 de apartamente, cu spaţii comerciale la parter și spaţii de birouri la etajul unu. Faţada clădirii este realizată din piatră naturală, de la etajul 1 la 4, şi pereţi-cortină cu tâmplărie de aluminiu. Faţada curbată şi clădirea cu o formă deosebită creează ansamblului Evocasa Selecta un caracter exclusivist, în timp ce pereţii-cortină conferă clădirii spiritul arhitectural contemporan.

Arena Nationala - sursa foto - StadiumguideDe la etajele superioare nu ai cum să nu observi Arena Națională, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, dar și Palatul Parlamentului, a doua clădire ca dimensiuni din lume, așa cum mulți dintre noi o mai știm, și, totodată, cea mai grea clădire din lume: 270 m pe 240 m, 86 m înălțime și 92 m sub pământ.

Construcția Palatului Parlamentului (9 nivele la suprafață și alte 9 subterane ) a început din 1983, în urma unui concurs național de reconstituire a Bucureștiului de după cutremur, câștigat de arhitecta Anca Petrescu. Mai știm că la construcție au participat 700 arhitecți și aproximativ 20.000 muncitori care au lucrat în trei ture, 24 ore pe zi.

Evocasa Selecta (7)

Ce mai este de spus? Că apartamente cu priveliște în București le putem număra pe degetele de la o mână și doar puține dintre ele se regăsesc în mijlocul orașului, aproape de zonele de interes.

 • Eric Victor

  01/05/2015 #1 Author

  Era si de asteptat sa nu aibe capitala apartamente cu anumite privelisti. Bucurestiul e plin de apartamente si fara mult spatiu de respirat. Te simti inchis intr-o cutie uriasa si plina de zgomot. Dar nu am ce comenta la apartamentele care au vederi frumoase-probabil sunt si scumpe.

  Reply

 • Loredana Pascu

  14/07/2015 #2 Author

  Stiu ca pentru multe persoane, Bucurestiul nu este orasul ideal, dar eu il ador. Are zone frumoase, privelisti superbe si oameni faini! Eu recomand si complexul Cosmopolis din capitala! Este o zona superba si safe. M-am mutat de un an de zile, la recomandarea unor prieteni si nu pot sa spun decat ca sunt cea mai fericita persoana pentru ca am ales aceasta zona.

  Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.