Tradiții culinare de Paște: Paska (pască slovacă) Tradiții culinare de Paște: Paska (pască slovacă)
Ne apropiem cu pași repezi de una dintre cele mai importante sărbători creștine: Paștele. Este deci momentul să decidem lângă cine vrem să petrecem... Tradiții culinare de Paște: Paska (pască slovacă)

Ne apropiem cu pași repezi de una dintre cele mai importante sărbători creștine: Paștele. Este deci momentul să decidem lângă cine vrem să petrecem această sărbătoare minunată a învierii Domnului, și desigur meniul! Indiferent de naționalitate, de pe masa noastră nu vor lipsi cu siguranță ouăle înroșite, friptura de miel sau berbecuț, cozonacul și mai ales un desert deosebit la care ne gândim tot anul: pasca.

 Anul acesta, Koliba vă încântă cu o rețetă inedită de pască slovacă (denumită “paska”). Este deosebită prin forma sa (rotundă, cu gaură în mijloc, ca un colac mare) dar mai ales printr-un gust foarte fin, oferit de ingredientul-minune ricoletka, similară branzei dulci de vacă. Acest tip de brânză se găsește și în hipermarketurile din România (din gama de lactate Koliba) și dacă dorești să prepari ceva care să rămână mult timp în amintirea oaspeților tăi, nu ezita să încerci Ricoletka.

 

 Ingrediente:

 Pentru aluatul de bază

104_unt_premium_natural_125g111 cub de drojdie

 230 g apă caldă

 1 linguriță de zahăr

 250 g lapte fiert

 200 g zahăr

 800 g făină

 200 g Gustul untului Koliba

 2 lingurițe de sare

 3 ouă

 Pentru aluatul cu brânză

 1 cub de drojdie

 150 g lapte cald

 Ricoletka111 linguriță de zahăr

 500 g urdă dulce Ricoletka de la Koliba

 stafide

 4 gălbenușuri

 200 g zahăr

 1 linguriță sare

 1 linguriță praf de copt

 300 g făină

 Mod de preparare

Se pune în apa caldă drojdia și o linguriță de zahăr și se lasă să se topească timp de 5 minute. După care se adaugă laptele încălzit, zahăr și Gustul untului de la Koliba. Se pune făina într-un bol și se amestecă cu sare, ouă și compoziția din lapte. Se frământă aluatul până devin elastic, se acoperă și se lasă la dospit într-un loc cald timp de 2 ore.

Între timp se pregătește aluatul cu urdă. Se pune drojdia în laptele încălzit și o linguriță de zahăr. Se lasă pentru 5 minute, după care se adaugă peste urda dulce Ricoletka de la Koliba și se amestecă cu stafide, gălbenușurile, zahăr, sare, praf de copt și făină. Se frământă bine, după care se lasă la crescut pentru 2 ore.

Odată crescut aluatul simplu, se rupe în două bucăți inegale. Se mai frământă puțin aluatul mare și i se dă o formă rotundă, iar deasupra, de jur împrejur, se întinde aluatul din urdă Ricoletka. Se pune apoi într-o tavă unsă cu Gustul untului de la Koliba și se lasă să crească pentru 30-45 minute. Aluatul mai mic se folosește pentru a orna pasca, sub formă de împletitură. Se unge deasupra cu gălbenuș și se bagă la copt la 350 grade pentru 50 minute.

  • Eric Victor

    07/04/2015 #1 Author

    Se face foarte usor, ingredientele sunt accesibile si pare foarte gustoasa!! Ar trebui incercat!

    Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *