Ce pericol te pândește din spatele smartphone-ului tău? Ce pericol te pândește din spatele smartphone-ului tău?
Deși dispozitivele mobile sunt din ce în ce mai populare, posesorii încă subestimează pericolul asociat cu acestea. Conform unui studiu Kaspersky Lab și B2B... Ce pericol te pândește din spatele smartphone-ului tău?

Deși dispozitivele mobile sunt din ce în ce mai populare, posesorii încă subestimează pericolul asociat cu acestea. Conform unui studiu Kaspersky Lab și B2B International, 27% dintre utilizatorii europeni nu cunosc, sau dețin puține informații cu privire la programele malware pentru dispozitive mobile.

Studiul arată că, la nivel european, doar 47% dintre smartphone-urile cu Android și 61% dintre tabletele cu Android sunt protejate de soluții de securitate, în timp ce 26% dintre smartphone-uri și 43% dintre tablete nu sunt protejate cu parolă. În plus, 27% dintre utilizatorii europeni nu sunt informați cu privire la existența amenințărilor cibernetice pentru dispozitive mobile și 26% dintre respondenții din aceeași zonă au afirmat că, deși sunt conștienți de riscuri, nu iau măsuri de protecție.

La nivel global, 18% dintre smartphone-urile cu Android neprotejate stocheză informațiile pe care atacatorii le țintesc cel mai des: coduri PIN pentru carduri bancare, parole pentru sistemele de online banking și alte date financiare. În plus, 24% dintre utilizatori stochează parole pentru rețelele sociale, adrese de e-mail personale și de serviciu, VPN și alte resurse confidențiale.

Deși utilizatorii nu setează o parolă pentru a evita accesul neautorizat, aceștia stochează e-mail-uri personale (49% dintre utilizatori la nivel global), e-mail-uri de serviciu (18% dintre utilizatori la nivel global) și date pe care nu și-ar dori să le poată accesa altcineva (10% dintre utilizatori la nivel global) pe dispozitivele lor mobile.

Conform studiului, la nivel global, utilizatorii de Android sunt expuși la riscuri online mai des decât utilizatorii dispozitivelor* cu Windows care obișnuiesc să își protejeze computerele în 9 din 10 cazuri.

Astfel, rezultatele studiului arată că, pe o perioadă de 12 luni, 41% dintre utilizatori de smartphone-uri și 36% dintre utilizatori de tablete s-au confruntat cu aplicații periculoase, conturile online a 18% dintre utilizatorii de smartphone-uri și 24% dintre utilizatorii de tablete au fost atacate, în timp ce atacurile cibernetice financiare au afectat 43% dintre utilizatorii de smartphone-uri și 50% dintre utilizatorii de tablete.

În medie, în general, 31% dintre dispozitivele mobile sunt expuse la aplicații periculoase, 14% la atacuri ale conturilor serviciilor online și 43% la atacuri cibernetice financiare, procente semnificativ mai scăzute decât cele înregistrate pentru dispozitivele cu Android.

Statistici malware mobil

„Nu este surprinzător că utilizatorii de dispozitive mobile sunt expuși la amenințări cibernetice mai des,” spune Victor Yablokov, Director Mobile Product Line în cadrul Kaspersky Lab. „Dispozitivele sunt din ce în ce mai eficiente și multe persoane le utilizează frecvent, atrăgând totodată un număr mare de infractori cibernetici. Pentru a evita atacurile, utilizatorii sunt sfătuiți să-și protejeze dispozitivele împotriva amenințărilor cibernetice și să fie precauți cu datele pe care le stochează pe acestea,” încheie Victor Yablokov.

Kaspersky Internet Security pentru Android protejează dispozitivele de amenințări pentru mobil deja existente și de amenințările noi. În plus față de protecția anti-malware și anti-phishing, soluția include tehnologii Anti-Theft și Privacy Protection, fără a afecta performanțele sistemului de operare și bateria dispozitivului.

Pentru a completa aceste informații, experții Kaspersky Lab au publicat un video cu evoluția amenințărilor cibernetice pentru dispozitivele mobile. Mai multe informații despre amenințări pentru dispozitive mobile și metode de infectare se găsesc în raportulThe Enemy on your Phone” de pe Securelist.com.

*Se referă la utilizatorii cu un dispozitiv principal. Utilizatorii pot folosi mai multe dispozitive simultan, putând fi expuși la riscurile menționate pe fiecare dintre acestea.

 • Eric Victor

  03/04/2015 #1 Author

  Nu stiam despre asta!Multumim ptr articol!Este util!

  Reply

 • Goia Ana Maria

  03/04/2015 #2 Author

  Eu pentru siguranta mea nu efectuez tranzactii de pe telefonul mobil sau tableta .

  Reply

 • Sofica Mihaela

  04/04/2015 #3 Author

  Dispozitivele mobile au devenit atat de des uzitate, incat intreaga atentie in ceea ce priveste siguranta datelor trebuie focalizata pe acestea, intrucat laptopurile sau pc-urile au trecut in plan secund. Faptul ca cei de la Kaspersky (despre care daca retin bine, stiu ca sunt pe locul 1 in lume in materie de antivirusi) au analizat si au si facut ceva in acest sens este un lucru laudabil si constituie un pas in plus pentru siguranta oricarui user de un asemenea terminal. Inca de cand am folosit prima data telefonul cu sistem android, mi-am instalat un antivirus, care nu ocupa mult spatiu si de care sunt foarte multumita, iar asta ar trebui sa faca toti cei care acceseaza internetul de pe dispozitive mobile.

  Reply

 • Marius

  04/04/2015 #4 Author

  Probabil ca exista virusi pe Android, dar sa fim seriosi acum… Daca esti un utilzator normal, care nu downloadeaza ilegal sau care intra pe site-uri dubioase chiar nu are sens sa iti iei un antivirus sau sa te iei masuri pt. protejare. In schimb, daca esti o persoana axata pe business, da, ai cam avea nevoie. Oricum, exista Samsung S5/S6 cu Knox, care ar trebui sa iti protejeze telefonul de hackers.

  Reply

 • Dumitru Ionel

  05/04/2015 #5 Author

  Un articol interesant !

  Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.