Travel Trends: Drumeții și excursii – Surpriza Dobrogei. Galerie Foto Travel Trends: Drumeții și excursii – Surpriza Dobrogei. Galerie Foto
Dacă aș avea o mașină a timpului și m-aș trimite cu vreo 200 de milioane de ani în urmă, acum, cu puțin noroc, aș... Travel Trends: Drumeții și excursii – Surpriza Dobrogei. Galerie Foto

Dacă aș avea o mașină a timpului și m-aș trimite cu vreo 200 de milioane de ani în urmă, acum, cu puțin noroc, aș admira recifele de corali din marea caldă și nu foarte adâncă. Dar pentru că nu am, dacă vreau să mă întorc în timp, mă duc în Dobrogea.

Lăsând la o parte litoralul și delta, Dobrogea are numeroase locuri extraordinare, bogate peisagistic, geologic, arheologic, cultural și istoric și, să nu uităm, viticol. Iar dacă, plictisit de autostradă, în drum spre casă vrei să vizitezi unul din ele, îți recomand să începi cu Cheile Dobrogei.

Cheile Dobrogei au fost săpate de apele Casimcei în fostele recifuri coraliere ale Mării Thetis, pereții cu înălțimi de 40 m având o formă semirotundă și o lungime de aproximativ 2 km. Sunt ușor accesibile, drumul județean 222 ce leagă localitățile Târgușor și Cheia trecând prin inima lor. Să nu vă gândiți că veți străbate un tunel printre pereți înghesuiți. Dobrogea este darnică. Cheile sunt largi, cu poieni la baza lor, devenind din această cauză loc pentru ieșirile de week-end ale constănțenilor și de aceea nu este de preferat o vizită în vârf de sezon.

Din cele aproape 11.000 ha, 285 sunt în custodia Academiei Române, intrând din 2007 ca arie protejată în rețeaua europeană Natura 2000. Cheile se bucură de un mare interes științific, speciile fosile găsite aici perfect conservate fiind unice în țară. În peșteri s-au găsit resturi de unelte ale oamenilor din epoca preistorică.

Mica rezervație a Cheilor Dobrogei se bucură de locatari de seamă precum liliacul, coloniile de aici fiind protejate, în special cele de Pipistrellus nathusii  aflat pe lista roșie a speciilor amenințate (http://www.iucnredlist.org/details/summary/17316/0). Vizitate primăvara devreme, cheile te pot bucura cu branuse, iar toamna cu miros de cimbrișor.

Din localitatea Târgușor, pe drumul ce urcă pe coama Dealului Casian, urmând indicatoarele se poate ajunge la peștera Ioan Casian ce vine la pachet cu mănăstirea cu același nume. Mănăstirea a fost ridicată în 2003 pentru a cinsti memoria unuia din primii creștini din Dobrogea, Casian, cel care a ales să împărtășească cuvântul Domnului în toată lumea cunoscută atunci, de la Egipt până în apusul Europei, fiind ucenicul Sfântului Ioan Gură de Aur și unul din promotorii credinței creștine în vestul Europei, ridicând lăcașe de cult care au sporit obștea monahală.  Sfântul Ioan Casian s-a stins în anul 435 la Marsilia, în Mănăstirea Sfântul Victor fiindu-i expuse moaștele, la loc de cinste.

Pentru a vizita locul de reculegere al călugărilor din primele secole creștine, cei care l-au inspirat și pe Ioan Casian, trebuie să ocolești mănăstirea, să cobori pe potecă abrupturile dealului și să urci scara de 10 m înălțime. Peștera Ioan Casian are deschiderea spre apa Casimcei și, mai nou, spre lacul antropic amenajat în scop de agrement. Este mai mult o grotă, un loc de retragere în meditație decât o chilie. Cu ani în urmă probabil că se mai distingeau inscripțiile de pe pereți, însă acum aceștia sunt acoperiți de icoane și bilețele cu dorințele cele mai arzătoare pe care vor muritorii a le fi împlinite.

Amatorilor de speologie le recomand vizitarea celor mai importante peșteri din zonă, accesibile din localitatea Târgușor pe drumul comunal paralel cu calea ferată.

Peștera La Adam este cea în care s-au găsit uneltele oamenilor preistorici, fiind una din peșterile de mare importanță din punct de vedere paleologic, aici fiind descoperit molarul unui homo sapiens de “doar” 120.000 de ani. Tot aici, în 1995, s-a descoperit un altar închinat unui zeu trac venerat acum 2.000 de ani.

Peștera Liliecilor (sau Gura Dobrogei) adăpostește marile colonii de lilieci în galeriile lungi de 480 m. Și aici s-au găsit unelte de silex și mărturii ale activității umane din paleolitic și neolitic.

Peșterile nu sunt amenajate și pentru vizitare este nevoie de echipament adecvat, lanterna fiind elementul de bază.

Peisajul deosebit face din Cheile Dobrogei o locație preferată de regizori, cea mai nouă creație fiind unul din ultimele videoclipuri filmate de Smiley (https://www.youtube.com/watch?v=_HJkuihpHms ). Da, fata aia sexy care conduce mașina roșie în care Smiley aproape că a fost răpit, este urmărită prin Cheile Dobrogei. N-ați fi zis, nu ?

Cheile Dobrogei (25)

Turiștii înclinați spre latura extremă a lucrurilor se pot iniția în tainele cățărării deși această activitate nu este foarte agreată de administratorii rezervației. Iar sufletelor romantice și nu foarte pretențioase le recomand să- și petreacă o noapte în cort chiar în inima cheilor. De preferat într-o noapte senină pentru a pierde numărul stelelor ce se văd pe cer și eventual cu o trezire matinală și un urcuș pe coamă pentru admirarea răsăritului.

Singurul lucru pe care îl pot spune despre peisaj este “uau”. Pe mine m-a surprins. M-am simțit cumva întoarsă în timp, așteptând să apăra, de undeva, dinozaurii.

Locul este magic și pentru a-i putea descoperi farmecul trebuie să-l privești, după cum spunea cineva, prin niște ochelari fermecați, legați direct la suflet.

De ce Cheile Dobrogei ? Pentru că : 

 –              peisajul este unic și surprinzător,

 –              zona este rezervație geologică, paleontologica, speologica

 –              nu sunt taxe de acces, parcare sau vizitare a obiectivelor turistice

 –              sunt ușor accesibile, la doar 45 km de Constanța, drumul județean 222 trecând prin mijlocul lor

Tips-urile mele :

Recomand vizita la începutul sau sfârșitul sezonului (mai, septembrie) pentru a beneficia din plin de frumusețea peisajului.

Dacă nu vă grăbiți spre casă și vreți să evitați autostrada aglomerată, faceți un ocol de la Constanța la Cheia, prin Cogealac și veți avea ca bonus și o pădure de eoliene.

O vizită pe îndelete se poate face în week-end cu o campare în Cheile Dobrogei. Nu uitați de răsăritul de soare.

În localități sunt doar mici magazine sătești, de obicei închise duminica, așa că este bine să aveți toate cele necesare la voi.

Articolul a fost scris de Mihaela Gui. Economist de profesie, Mihaela are în sânge microbul drumețiilor și colaborează cu noi din februarie 2015.

  • Eric Victor

    03/04/2015 #1 Author

    Revin si spun: Jurilovca,..aveti cer vizita! Cetatea greco romana “Orgame sau argamum”. DA!Dobrogea este un loc frumos!!!

    Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.